Vic reuneix 2.000 geganters i més de 100 colles d’arreu dels Països Catalans

Redacció osona.com
03 d'octubre del 2010
Els gegants omplen la plaça de Vic avui diumenge. Foto: Josep M Costa

Actualització, diumenge, dia 3, a les 12:30 h

El bon temps acompanya la Trobada de l'Agrupació de Colles de Geganters a Vic. Un matí d'espessa boira -en la millor tradició de la plana de Vic- ha rebut els dos milers de geganters que assisteixen a la trobada, i que durant aquest matí reuneix un centenar de gegants. Els balls s'han estat fent amb els gegants agrupats per comarques.
..................................................................................................

Plantada nocturna de gegants a la plaça Major de Vic. Foto: Lurdes López

Uns cinquanta gegants i una dotzena de gegantons s'han reunit aquestanit de dissabte a la plaça Major de Vic en el primer dels actes de laTrobada Gegantera que se celebra aquest cap de setmana a la ciutat, percommemorar els 25 anys de l'Agrupació de Colles de Geganters deCatalunya.

A partir de les deu les colles han anat entrant a la plaça acompanyadesdels seus respectius grallers. Hi eren presents, a més dels gegants deVic, els populars cap-de-llúpies de la ciutat: el Nen, la Vella i enMerma.

Un cop feta la plantada, s'ha celebrat un ball popular a càrrec delgrup Trepadella amb la participació dels gegants, a base de peces dedansa procedents de diversos països europeus. Com a homenatge alvint-i-cinquè aniversari de l'Agrupació, han estat llançats el mateixnombre de coets amb focs artificials. Pels volts de tres quarts dedotze, els gegants han anat fotent al camp a dormir, carrer Verdagueravall.

Les activitats de la trobada tenen el seu punt central aquest diumenge,també a la plaça Major, a partir de les 11:30 h. Està prevista lapresència de quasi 130 gegants i uns 2.000 components de colles, vingutsde tots els Països Catalans.

-----------------------------

Informació prèvia

El pròxim cap de setmana, Vic es convertirà en la capital de la festatradicional i popular de Catalunya amb la cloenda del 25è aniversari del’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Així ho ha expressat laregidora de Festes de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra. Més de 2.000geganters i geganteres d’arreu dels Països Catalans –inclòs al PaísValencià, Catalunya Nord i Illes Balears- es trobaran a la capitald’Osona per gaudir d’una jornada festiva i popular.

El president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, AlbertMoya ha explicat el programa que comença el dissabte a les 21:30 h ones farà la plantada de gegants a diversos punts de la ciutat i serà ales 22:00 h quan començarà la cercavila nocturna fins a trobar-se totsjunts a la plaça Major de Vic. En aquest mateix espai públic és on esreproduirà amb torxes l’anagrama del 25è aniversari de l’Agrupació decolles de geganters i hi haurà un petit espectacle pirotècnic. L’endemà,diumenge 3 d’octubre, a les 11:30 h s’iniciaran els balls de lesdiverses vocalies i colles geganteres i tot seguit a les 13:30 h hi haprevist l’acte oficial amb els parlaments de les autoritats. En aquestsmoments l’organització té confirmades pel dissabte entre 30 i 40 colles iel diumenge entre 80 i 100 colles.

La roda de premsa de presentació també va comptar amb la presència delpresident d’Osona Gegantera, Xavier Blancafort, que va manifestar “tenirtotes aquestes colles reunides a la plaça Major de Vic és un gran repteper a ells” i va afirmar que la comarca d’Osona som referents en el móndels gegants, així ho demostra que en una comarca ja hi ha tres ciutatsgeganteres, Tona, Vic (1999) i Manlleu (2009)

Finalment, el president de la Colla de Gegants de Vic, Enric Baldà, vaagrair a l’Agrupació d’haver escollit la nostra ciutat per realitzaraquesta jornada, a totes les colles geganteres i vocalies que participeni a l’Ajuntament de Vic pel seu suport.

El punt i final de la roda premsa el va posar la regidora de Festes del’Ajuntament de Vic, Anna Erra expressant que aquesta és una iniciativaper potenciar la nostra cultura i, a la vegada és una manera mésd’apropar aquest món geganter a la ciutadania. Erra va animar a totesles persones a assistir aquest cap de setmana a una gran festa per atots els públics, però en especial al públic infantil de Vic i comarca.

L’activitat està promoguda pels Gegants de Vic, Osona Gegantera,l’Agrupació de colles geganteres de Catalunya i l’Ajuntament de Vic.
Arxivat a