Petita empresa i crisi

Les Trobades Empresarials clouen la temporada parlant de les estratègies de les PIME en el context actual.

Redacció osona.com
23 de setembre del 2010
Xevi Sala, Joan Alfons Torrent, Joan Casany i Joan Panadès, a la taula de ponents.
Xevi Sala, Joan Alfons Torrent, Joan Casany i Joan Panadès, a la taula de ponents. | ImpeVic
Xevi Sala, Joan Alfons Torrent, Joan Casany i Joan Panadès, a la taula de ponents. Foto: ImpeVic

Sota el títol “Nou full de ruta per la PIME familiar: estratègies de la família empresària en l’escenari actual,” experts en la matèria han parlat aquest dimecres de com afrontar les complexitats pròpies de l’empresa familiar en un context de crisi que les pot fer més vulnerables. Això ha estat dins el marc de la 3a Trobada Empresarial, que s’ha portat a terme a la Sala Coll Bardolet, a l’edifici el Sucre de Vic.

La inauguració ha anat a càrrec de Tomàs Moreta, director dels serveis territorials centre Nord d’Unnim.  Tomàs Moreta ha remarcat que la filosofia de l’empresa familiar “és la contrària a la que ha derivat en una crisi financera, ja que sempre pensen en el llarg termini per sobre del curt termini” i ha afegit que “la banca ha de retornar als seus orígens, la banca de proximitat als seus clients”.

Joan Alfons Torrent, el soci fundador de Torrent i Dedeu, ha estat l’encarregat d’iniciar la jornada amb la conferència “Estratègies de la família empresària per afrontar l’actual crisi econòmica i financera”, en què ha explicat quins són els punts forts i els punts dèbils de l’empresa familiar, a més d’augurar un final proper de la crisi financera mundial.

Torrent ha insistit en donar confiança a les PIME, convidant-les a reinventar-se tot impulsant les seves fortaleses i treballant les seves debilitats.

Tot seguit, ha estat el torn de Mercè Dedeu amb la ponència “Com transformar la família en família empresària: presentació del model VOCAL”. La sòcia fundadora de Torrent i Dedeu ha exposat els factors positius i negatius que tenen tant el líder de l’empresa familiar com els membres de la família empresària, que s’han de tenir en compte per tal de poder fer una bona gestió de l’empresa familiar. Dedeu ha remarcat la importància que “existeixi una bona comunicació entre els membres de la família empresària, que és també el gran repte que tenen totes les PIME” i ha afegit que “una de les eines que pot ajudar en aquest tasca és un acord familiar que marqui les regles del joc”.

Després d’una pausa, ha tingut lloc una taula rodona, formada per Joan Casany, responsable de Promic, Xevi Sala, representant de l’emrpesa Gircon, i Joan Panadès, propietari de Graficser. Joan Alfons Torrent, soci fundador de Torrent i Dedeu, n’ha estat el moderador. Tots els participants han compartit amb els assistents la seva experiència com a empresaris familiars.

Casany ha explicat que, en aquests moments, l’empresa familiar “s’ha de replantejar les estratègies globals de cara al futur, que han canviat molt de les previsions de fa dos o tres anys”. Sala, per la seva banda, ha volgut deixar clar que “el fet d’haver tingut una bona organització de l’empresa familiar, prèviament a l’aparició de la crisi, ha facilitat el funcionament de l’empresa en els temps difícils” i ha afegit que “l’assessorament extern ha estat vital per la nostra empresa familiar”. Panadès ha emfatitzat que la feina més difícil que havia hagut de fer mai com a empresari havia estat la reducció de plantilla per ajustar els comptes de l’empresa, tot reconeixent que “el retard en la presa d’algunes decisions havia provocat despeses innecessàries”. A més, ha afegit que “poder trobar-se amb altres empresaris m’ha ajudat en alguns aspectes de la presa de decisions, perquè els empresaris familiars compartim un mateix llenguatge”. Finalment, en el torn d’intervencions dels participants de la jornada, el tema de debat principal ha estat la participació de les següents generacions en l’empresa familiar, així com quin hauria de ser el seu paper en la gestió de la PIME.

Aquesta 7a edició de les Trobades Empresarials està organitzada per ImpeVic, la Universitat de Vic (UVic), Unnim i la Cambra de Comerç amb el suport de la Diputació de Barcelona.

En total, més d’una cinquantena de persones han assistit en aquesta última Trobada d’aquest any.

-    Més informació
Arxivat a