Un film basat en dos llibres d’Emili Teixidor opta a la Conxa d’Or de Sant Sebastià

Redacció osona.com
23 de setembre del 2010
Sant Sebastià (ACN).- “Pa negre” és una història d'enveges, venjances i pobresa explicada a través dels ulls d'uns infants que descobreixen les mentides que els adults utilitzen per dissimular els seus errors. Les vivències de l'Andreu, un nen que pateix la persecució del seu pare, acusat d'assassinat, serveix per demostrar que no hi ha bons i dolents, i menys després d'una guerra. El director Agustí Villaronga adapta dues novel•les de l'escriptor de Roda de Ter Emili Teixidor amb “Pa Negre”, un film que opta a la Concha d'Or del Festival de Sant Sebastià. Villaronga compta amb la interpretació de Roger Casamajor, Nora Navas i dels novells Francesc Colomer i Marina Comas, que tot i ser els actors més joves, porten el pes del film.

No volia fer una altra pel•lícula sobre la Guerra Civil i, per aquest motiu, l'adaptació de les novel•les “Pa Negre” i “Retrat d'un assassí d'ocells”, totes dues d'Emili Teixidor, s'ha convertit en un retrat de la vida als pobles durant la postguerra a Catalunya. El director mallorquí Agustí Villaronga va encarar el repte proposat per la productora Isona Passola i el mateix escriptor, d'adaptar “Pa negre” al cinema, una pel•lícula que aquest dimecres ha presentat al Festival de Cinema de Sant Sebastià, competint dins de la Secció Oficial.

En plantejar-se “Pa Negre”, però, Villaronga va voler donar-li la volta per evitar fer una altra pel•lícula sobre la Guerra Civil. “Jo diria que 'Pa Negre' no és sobre l'Espanya negra”, ha dit en roda de premsa Villaronga, sinó que “parla d'aquest moment però tracta una altra història. La Guerra Civil i les seves repercussions, ha explicat Villargona, es veuen representades en l'escena en què s'estimba el carro i el cavall i en la castració, que amaga el vertader motiu dels odis i venjances dels protagonistes.

Villaronga, però, no oblida el passat dels personatges que ell mateix assegura que “estan atrapats en la teranyina del passat” que els condiciona el dia a dia que explica la cinta. D'aquesta manera, pot parlar de la guerra sense parlar de la guerra i elaborar així uns personatges “esquitxats” per totes bandes. Per aquest motiu, tot i que retrata les penúries d'una família de perdedors, Villaronga assegura que ha volgut demostrar “que no hi ha bons ni dolents”, perquè tothom amaga fets, mentides i històries que els marquen.

'Pa negre', una pel•lícula coral


El director defineix 'Pa Negre' com una pel•lícula coral, en què part de la història és la combinació de caràcters. Per aquest motiu, els papers d'Eduard Fernández, que fa de mestre, i de Sergi López, l'alcalde del poble, són secundaris però prou importants. López ha explicat que el seu personatge “és el de sempre”, no l'interessa adonar-se de res, sinó “estar al costat dels guanyadors”.

Roger Casamajor i Nora Navas són dos actors protagonistes del film. Encarnen l'home perseguit i la seva dona, que intenta tirar endavant amagant la veritat al seu fill. Navas ha explicat que no va ser difícil entrar en el paper, perquè les localitzacions com ara Tavertet, Manlleu o el parc natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac, ajudaven a entrar en el “seu món”. Navas ha reconegut que és un personatge “molt trist” i que li va costar treure's la tristesa, perquè explicava un moment molt dur en què moltes dones, sense els marits, havien de tirar endavant amb els fills. En el cas de la protagonista és de fet el fill qui porta el pes de la història.

Els nens, autèntics protagonistes


Tanmateix, Villaronga no va voler tractar els nens a través de tòpics del cinema i els ha donat “vida pròpia” i entitat. Per exemple, el personatge que interpreta Marina Comas (Núria) l'han convertit en un personatge que sap veritats i que, per aquest motiu, “està enfadat amb la vida”, per donar-li més força. L'Andreu i la Núria són dos personatges innocents que de mica en mica descobreixen les mentides dels adults que els envolten i els n'acaba transformant el caràcter.

Marina Comas i Francesc Colomer, doncs, són el fil conductor del film. Han assegurat en roda de premsa que rodant “s'ho han passat molt bé”. Mentre Comas ha assegurat que no s'esperava participar en una pel•lícula, Colomer ha agraït el tracte de tot el repartiment per fer que pogués tirar endavant el seu paper. El nen també ha estat capaç de fer pronòstics per a una possible segona part de la història. Segons ell, el jove que interpreta es faria metge, tal com somnia a “Pa Negre” i, tot i que pot tornar a escollir entre la família real i l'adoptiva, torna a decidir-se pels rics. En aquest sentit, Villaronga hi afegeix el món dels fantasmes, com un “món imaginari que somnien els nens”.

Amb “Pa Negre”, Villaronga vol tractar temes com l'enveja o la venjança, que es van donar durant aquell període “dur” de la història, i malgrat la vigència que pugui tenir part de l'argument, per la productora Isona Passola, “la humiliació és el gran tema” de la pel•lícula, en què es para atenció al fet que “no hi ha bons ni dolents”, fent honor a la paraula “tolerància”.

Els actors del film 'Pa negre', dirigida per Agustí Villaronga aquest dimecres al matí al Festival de Sant Sebastià. Foto: ACN
Arxivat a