Vic recupera la Farinera com a equipament cultural

L’antiga fàbrica modernista s’ha rehabilitat i acull a partir d'avui les activitats de l’Escola Casa Masferrer.

per Redacció osona.com, 20 de setembre de 2010 a les 16:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de setembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquesta tarda la Farinera tornarà a obrir les portes després d’un profunda reforma i d’un canvi d’usos. L’antiga fàbrica de farina s’han transformat en escola i sota el nom de La Farinera. Centre d’Arts Visuals oferirà cursos i tallers d’arts plàstiques i d’imatge digital tant per nens i nenes com per a adults. Aquest matí s’hi ha realitzat una visita amb els mitjans de comunicació, tot just unes hores abans de l’inici del curs. La inauguració oficial tindrà lloc el mes de desembre.

La Farinera acollirà les activitats de l’Escola Casa Masferrer, que fins ara es feien al centre històric. L’Escola Casa Masferrer neix l’any 1989 fruit de la fusió de l’Escola Municipal de Dibuix (fundada l’any 1837), dels tallers de l’Escola de Dibuix (fundats els anys 70 sota el nom de Tallers Espurna) i de l’Institut Fotogràfic d’Osona (fundat l’any 1982). En els espais de l'Escola Casa Masferrer, amb entrada des del carrer del Pare Xifré, s'ensenya diferents disciplines artístiques com dibuix i pintura, gravat, esmalts, modelatge, còmic, fotografia i processat digital de la imatge, vídeo i animació digital. Els cursos i tallers que s'imparteixen estan adreçats a totes les edats. Ara, amb els trasllat del servei, pren el nom de La Farinera. Centre d’Arts Visuals de Vic i evoluciona el seu projecte educatiu.  El seu principal objectiu és experimentar i innovar amb les relacions entre les arts plàstiques i les imatges electròniques i digitals.

L’imponent edifici modernista del carrer Morgades es presenta amb tot el seu esplendor després d’una profunda reforma que ha transformat els seus usos. L’arquitecte Jordi Garcés ha estat l’encarregat de rehabilitar la fàbrica i ha optat per la versalitat però també per mantenir elements i estructures que apunten els seus orígens. Així doncs, l’entrada deixa al descobert una alçada de quatre pisos però manté un element original com és el tobogan per on es feien baixar els sacs de farina. La meitat del soterrani i el la planta baixa resten per finalitzar a l’espera de determinar els usos definitius. El primer pis acull les aules dels alumnes més petits, de 4 a 12 anys. El segon i el tercer pis estan destinats a aules per a adults i també tenen un plató per a fotografia. La torre , que es va construir perquè el primer propietari es deia Torra, acollirà una càmera fosca.

La Farinera és una de les mostres més destacades de l’arquitectura industrial modernista catalana. És obra de l’arquitecte Enric Sagnier i es va construir entre 1896 i 1897. La Farinera té planta de semisoterrani i quatre pisos d’alçada en obra vista i interessants esgrafiats i estucats a les parets exteriors. Els motius de decoració de les finestres són porcs en clara al•lusió a la primera activitats que s’hi va desenvolupar: l’elaboració d’embotits sota el nom de Fàbrica Torra. Més tard, els usos d’aquest edifici han estat diversos, des de fabricació de calçat fins a filatura de teixits. Des del anys 30 es dedicava a la producció de farines i per això és coneguda com a Farinera Costa, activitat que va cessar l’any 2007. L’Ajuntament de Vic adquireix l’edifici i inicia una profunda transformació l’any 2009 amb una aportació econòmica del Fons Estatal d’Inversió Local.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha remarcat que “la ciutat ha recuperat un edifici per destinar-lo a equipament” i que la transformació de La Farinera es pot emmarcar en un procés de transformació de la zona que properament –el dia 2 d’octubre- veurà com s’inaugura el nou local per joves –VicJove- que deixa el carrer Ciutat i la reforma del mercat municipal de Vic. 

El director de La Farinera, Toni Bover, ha explicat que el centre està sota el paraigua de la Fundació Educació i Art i que no només té com a objectiu l’ensenyament sinó també la recerca i els estudis de processos educatius relacionats amb les arts visuals.  A l’escola s’hi poden seguir cursos de dibuix, pintura, còmic, modelat, fotografia, vídeo o animació digital, entre altres. 

Galeries de fotos:

- Visita a l'edifici rehabilitat
- Procés de rehabilitació
- Inici de la rehabilitació

- Notícies publicades de la Farinera

Xavier Solà, Toni Bové i Josep Maria Vila d'Abadal, aquest matí devant la Farinera. Foto: Adrià Costa

 

Participació