La indústria a Osona cau en picat en només un any

El sector industrial a la comarca baixa un 13,8% durant el 2009. La construcció també registra un fort retrocés, amb una baixada del 7,1%. El PIB se'n ressenteix, amb una caiguda del 5,4%.

Redacció osona.com
20 de setembre del 2010
L'exercici del 2009 a Catalunya va ser un any "excepcionalment insòlit" per la "intensitat" de la recessió i la destrucció d'ocupació, segons ha qualificat Josep Oliver, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinador de l'Anuari Econòmic Comarcal de Caixa Catalunya.  Oliver, en la presentació de l’Anuari, ha assegurat que només el 2009 es van perdre 350.000 llocs de treball, dels quals la meitat els va provocar el "col•lapse" de la indústria i un 40% la construcció.

El catedràtic preveu que la recuperació de l'ocupació serà lenta i que haurà de ser bàsicament gràcies al sector serveis, en el qual encara hi ha molt camí a recórrer en el sector públic, especialment per les aportacions que facin la sanitat i l'ensenyament.

Des del punt de vista sectorial, la indústria catalana ha estat la més afectada per la recessió, amb una caiguda del 12,9%, que recull la davallada del sector energètic, i en major intensitat, de les produccions manufactureres. En la construcció va continuar la crisi de la branca residencial, que va arrossegar el PIB sectorial fins a un retrocés del 6,6%. Quant als serveis, van presentar una caiguda moderada del PIB de l'1,2%, amb un comportament diferenciat dels col•lectius (a l'alça) i els privats (a la baixa).

La recessió a Osona s’aguditza més que a la resta de Catalunya

Les dades de la comarca reflectides a l’informe tampoc són massa optimistes, amb unes xifres sensiblement més dolentes que la mitjana de Catalunya. El PIB d’Osona va caure del 5,4% el 2009, impulsat a la baixa pel retrocés del sector industrial, del 13,8%, que va restar 4,4 punts al creixement de la comarca, seguit de la construcció, que en va restar 0,7, amb una caiguda del 7,1%. El terciari va tenir una aportació negativa més modesta, de mig punt percentual, si bé va recular de l’1,0%, mentre que el primari va avançar del 4,9%, i va aportar 0,2 punts.

En termes agregats, el 2000-2009, el creixement del PIB de la comarca va situar-se en el 15,6%, inferior al del conjunt de Catalunya, que gairebé va arribar al 20%. Aquest escenari de recessió va tenir un trasllat directe al mercat de treball, amb una caiguda de les afiliacions a la Seguretat Social del 7,9%, més que la mitjana catalana, del 7,2%.

- Veure gràfiques d’Osona, a l’Anuari econòmic comarcal 2009
- Veure Anuari econòmic comarcal 2009