El tancament d’una distribuïdora fa trontollar l’activitat d’Eumo Editorial

Arc de Berà congela el pagament a l’editorial vigatana, que representa el 40% del seu pressupost.

Redacció osona.com
16 de setembre del 2010
Arc de Berà, distribuïdora de llibres històrica, va aprovar dilluns el cessament de l’activitat i la congelació dels pagaments, ja que no hi podia fer front. En principi, aquest deute s’hauria de fer efectiu en un futur, però no se sap quan. L'Arc de Berà no planteja una procediment concursal sinó pactar el cobrament del deute, amb una liquidació ordenada, després de la venda d'un local de la Gran Via valorat en 3 milions d'euros. El total del deute puja a 1,5 milions d'euros.

La decisió ha deixat en una situació financera delicada a moltes editorials majoritàriament petites i mitjanes, que representen el 25% del sector editorial en català. Entre aquestes hi ha Eumo Editorial, empresa editora vinculada a la Universitat de Vic. El deute d’Arc de Berà amb Eumo representa el 40% del pressupost de l’editorial vigatana.

L’Arc de Berà, una empresa distribuïdora amb un perfil tradicional, portava a terme de forma integrada totes les funcions de distribució: la venda de llibres mitjançant els seus comercials; les tasques de logística (magatzem, selecció i transport); i la facturació als punts de venda.

En aquests moments, les editorials com Eumo s’enfronten a dos greus problemes. En primer lloc, el cobrament del deute, que podria posar en perill la seva pròpia activitat, i en segon, les alternatives de cara a publicar més llibres, sobretot de cara a la campanya de Nadal i Sant Jordi. De moment, s’ha demanat suport a la Generalitat per tal que atorgui uns crèdits tous que puguin permetre a les editorials continuar l’activitat fins al cobrament definitiu del deute. Una comissió de les editorials es reunirà aquest divendres a la tarda amb representants de la Generitat.

Des d’Eumo Editorial se segueix el procés amb preocupació però també amb esperances que tot acabi bé. “Aquesta situació, en principi, no comportarà el tancament de l’empresa. Tot i això, hem de trobar alternatives”, ha dit la directora de l’editorial, Montse Ayats, a Osona.com.

- Anar al web d’Arc de Berà
- Anar al web d’Eumo Editorial

-----------------------------
Comunicat conjunt de les editorials afectades pel cessament d’activitat de l’Arc de Berà:


Les editorials afectades pel tancament de l’Arc de Berà demanen suport institucional


- Les empreses distribuïdes fins ara per l’Arc de Berà, majoritàriament editorials petites i mitjanes, representen el 25% del sector editorial en català

- Les editorials treballen per garantir la continuïtat del servei a les llibreries i la reactivació del servei de novetats

Aquesta tarda s’han reunit, a la seu de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i el Gremi d’Editors, els representants de més d’una trentena d’editorials catalanes afectades pel tancament de l’Arc de Berà, distribuïdora de llibres històrica que va aprovar dilluns el cessament de l’activitat. En el decurs de la reunió s’ha abordat la situació de present i futur que afecta les editorials. Les empreses distribuïdes fins ara per l’Arc de Berà, majoritàriament editorials petites i mitjanes, representen el 25% del sector editorial en català.

Les editorials reunides han estat: Algar Editorial, Angle Editorial, Animallibres, Arola Editors, Editorial Base, Editorial Barcino, Edicions Bromera, CCG Edicions, Cocobooks, Cossetània Edicions, Edicions Dau, Dux Editorial, Edicions El Pirata, Eumo Editorial, Editorial Flamboyant, Editorial Fonoll, Editorial La Desclosa, Editorial Intemon Oxfam, Editorial Laertes, Lectio Ediciones, Editorial Milenio, Editorial Omicron, Onada Edicions, Pagès Editors, Periferic Edicions, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Edicions Saragossa, SD edicions, Símbol Editors, Editorial Sombra, Publicacions URV, Xarxa de Llibres i Viena Edicions.

El tancament de l’Arc de Berà genera un greu problema financer

L’Arc de Berà, distribuïdora creada l’any 1971 amb l’objectiu de promocionar l’edició en català, va decidir dilluns 13 de setembre, en Junta General Extraordinària, tancar portes, deixant un important deute de pagament. Representants de l’Arc de Berà van comunicar, la setmana passada, que la distribuïdora no podia fer front a les liquidacions pendents i que per això congelava el pagament del deute fins que hi pogués fer front.

Les editorials afirmen que la crisi generada pel tancament els deixa en una situació financera molt delicada, atesa la quantia del deute, que coincideix amb el venciment més important corresponent a la campanya de Sant Jordi.

Demanen que la Generalitat intervingui


Davant d’aquesta situació, les editorials presents a la reunió han designat uns representants per tal d’exposar a la Generalitat de Catalunya la seva situació, i demanar a l’administració catalana que intervingui en aquest afer, facilitant el finançament necessari, amb la màxima urgència, per tal de pal•liar els efectes que aquesta situació podria desencadenar. Centenars de llocs de treball directes i indirectes es poden veure afectats, així com els proveïdors (impremtes, papereres, empreses de fotocomposició, etc) com també el món de les llibreries.

Una aposta pel futur


D’altra banda, els representants de les editorials han debatut sobre el futur de la seva comercialització. L’Arc de Berà, una empresa distribuïdora amb un perfil tradicional, portava a terme de forma integrada totes les funcions de distribució: la venda de llibres mitjançant els seus comercials; les tasques de logística (magatzem, selecció i transport); i la facturació als punts de venda. En aquest sentit, les editorials reunides han manifestat la seva aposta per un model molt més modern i eficient que separa els tres processos abans descrits, per tal de buscar la màxima eficiència.

L’1 d’octubre: represa de la normalitat

Les editorials han volgut donar avui un missatge de confiança a les llibreries sobre la rapidesa amb què s’instruiran les solucions a la situació actual.

Les empreses editorials estan treballant per a trobar una solució per garantir la continuïtat en el servei tant en la comercialització com en la logística. D’aquesta manera, la relació amb les llibreries es reprendrà ràpidament a partir del dia 1 d’octubre, quan es reactivarà el servei de novetats. La campanya de Nadal es portarà a terme amb plena normalitat, fent que aquesta crisi se superi de forma immediata, sense trencar en cap moment la cadena comercial.
Arxivat a