Una multitud omple els carrers de Vic el dissabte per seguir el Mercat

Redacció osona.com
17 de setembre del 2010
La plaça Major plena de gom a gom durant el concert de la Troba Kung-fú.
La plaça Major plena de gom a gom durant el concert de la Troba Kung-fú. | Adrià Costa
La plaça Major plena de gom a gom durant el concert de la Troba Kung-fú. Foto: Adrià Costa

Publicat , diumenge, 10:00 h
Quimi Portet centra l'atenció la nit del dissabte

(Laura Busquets/ACN). El Teatre Atlàntida de Vic ha acollit aquest dissabte la coproducció del vigatà Quimi Portet i l'italià Cesare Dell'Anna. Durant el concert, de gairebé una hora de durada, s'ha escoltat una barreja de cançons dels dos músics que han arrencat més d'un aplaudiment espontani. El guitarrista català Quimi Portet, moments abans del concert, ha explicat que totes les cançons del repertori 'estan treballades conjuntament'. La conseqüència és que les cançons de Portet 'tenen una intensitat especial ' gràcies, sobretot, 'a la manera de Dell'Anna d'entendre els instruments de vent'. A la música italiana, d'altra banda, els de Portet hi aporten una base rítmica diversa, 'la que nosaltres fem', ha afegit.

El repertori de Quimi Portet i Cesare Dell'Anna ha comptat amb 11 temes. De les cançons de Quimi Portet s'ha escoltat 'Homes i dones del cap dret' i 'El meu hàmster va anar a Cuba' amb un ritme diferent, marcat sobretot per la trompeta de Cesare Dell'Anna. Tot i que 'Ales de col·librí' era el tema escollit per donar el tret de sortida al concert, no ha estat fins 'Sabadell' quan el públic ha embogit.

Abans de començar l'última cançó del repertori, Quimi Portet, amb la ironia que el caracteritza, s'ha dirigit al públic per dir-los que després d'aquell tema, el concert ja arribava a la seva fi a no ser que els aplaudiments 'duressin molta estona'. Tot i que ha admès que 'avui dia tots els grups, per dolents que siguin, fan bisos', ha acabat la seva intervenció dient que no és que ells es creguin 'molt bons', però ja porten uns quants anys sobre l'escenari. El públic ha respost a la demanda de Portet i, en finalitzar la cançó, ha aplaudit una llarga estona.

Quimi Portet i CesareDell'anna, aquest dissabte a l'Atlàntida. Foto: Adrià Costa

Publicat, divendres 13:20 hores
EL MERCAT DE MÚSICA VIVA,  DIVENDRES

Sidone i Juan Perro, caps de cartell

El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) ofereix aquest divendres un dia interessant i ampli d’actuacions, amb prop de 40 concerts del centenar previstos fins diumenge. Entre les propostes destaquen amb força els concerts de Juan Perro (Atlàntida, 00:30 h), Sidonie (plaça Major, 00:35 h), Cañizares (Atlàntida, 21:00 h), les propostes internacionals de la Plaça dels Màrtirs Yom i Orquestrada (20:30 i 21:45 h) i a la carpa del Sucre, Color Humano (00:00 h).

La segona jornada del MMVV també marca l’inici de la programació off de l’escena InVICtro.

Concerts, amb horaris i espais
- Divendres, activitats paral•leles i professionals (PDF)

-------------------------------

Publicat, divendres 07:00 hores
Flamenc, jazz i música llatina donen el tret de sortida al Mercat de Música Viva de Vic


El barceloní Pedro Javier González, el sevillà Raul Rodríguez i el percussionista hindú Trilok Gurtu, acompanyats del baixista Guillem Aguilar durant el concert d'inauguració del MMVV. Foto: Adrià Costa

Vic és des d'aquest dijous oficialment la capital catalana de la música. El projecte musical “Transversal” ha donat el tret de sortida a la 22a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV). La sala Teatre Ramon Montanyà de l'Atlàntida ha acollit un concert inaugural que ha omplert l'espai del Centre d'Arts Escèniques d'Osona. Autoritats i públic assistent han gaudit d'una fusió de flamenc, música llatina i jazz que ha anat a càrrec de Pedro Javier González, Raúl Rodríguez i Trilok Gurtu. El públic ha gaudit de 45 intensos minuts de música instrumental. El punt més àlgid del concert ha estat quan l'indi Trilok Gurtu ha animat al públic a seguir el seu ritme amb aplaudiments.

Durant el concert s'ha fusionat la guitarra flamenca amb aires mediterranis de Pedro Javier Gónzález, el tres cubà elèctric – un instrument que fa de pont entre el flamenc i els sons llatins – de Raúl Rodríguez i la percussió de Trilok Gurtu que aplega la saviesa musical jazzística amb els seus orígens ètnics.

El barceloní Pedro Javier González el sevillà Raul Rodríguez i el percussionista hindú Trilok Gurtu han proposat un diàleg instrumental entre tres personalitats, sonoritats i orígens ben diferents. El projecte “Transversal” és el resultat de la fusió d'estils i disciplines sorgides de la reunió artística entre els tres músics.

El concert, que també ha comptat amb la participació del baixista Guillem Aguilar, ha finalitzat amb una llarga ovació per part del públic que ha retornat als artistes tota l'energia que han demostrat sobre l'escenari.

“Transversal” és la mostra que el MMVV té la voluntat de col•laborar amb altres mercats i festivals. En aquest cas, es tracta d'una coproducció amb el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols. Durant tot el mercat se'n podran veure quatre més entre elles la de Quimi Portet amb el músic i productor italià Cesare dell’Anna, i que porta per nom Puglia Sounds.

Beth presenta nou disc

Una de les actuacions més destacades de la jornada ha estat la de la cantant Beth que ha aprofitat el Mercat per presentar el seu nou disc “Segueix-me el fil”. L'Auditori de l'Atlàntida ha registrat ple absolut ja que abans de començar el concert s'havien esgotat totes les localitats.

La rumba de Solo Muchachito, el jazz d'Ara Dinkjian i l'indie-folk de The New Raemon han tancat l'oferta musical del nou Centre d'Arts Escèniques d'Osona d'aquest dijous.

Beth ha presentat el seu darrer treball, «Segueix-me el fil». Foto: Adrià Costa

-------------------

Publicat, dijous 09:00 hores


EL MERCAT DE MÚSICA VIVA, DIJOUS
LA FUSIÓ DE FLAMENC, JAZZ I MUSICA LLATINA OBRE EL MERCAT
La 22a edició del Mercat de Música de Vic s’inaugura amb el concert “Transversal”

 
- Pedro Javier Gonzalez, Raúl Rodríguez i Trilok Gurtu presenten una coproducció del Mercat on es citen la guitarra flamenca, el tres cubà i les percussions d’origen hindú

- Aquest concert inaugural tindrà lloc al nou Centre d'Arts Escèniques d'Osona, L'Atlàntida, que enguany esdevé un dels principals punts neuràlgics del Mercat

- La programació del dijous inclou entre d’altres les actuacions de Solo Muchachito, Beth, The New Raemon  i els concerts del Sona 9
 
Aquest dimecres el vespre ha començat la 22a edició del Mercat de Música Viva de Vic amb un acte inaugural i el lliurament del Premi Puig-Porret 2010. La música, però, no sonarà fins aquest dijous. El primer concert serà la nou Centre d'Arts Escèniques d'Osona, L'Atlàntida, i el protagonitzarà el projecte Transversal, una fusió de flamenc, musica llatina i jazz à carrec de Pedro Javier González, Raúl Rodríguez i Trilok Gurtu.
 
Aquest peculiar encontre musical és una coproducció del Mercat de Música Viva de Vic amb el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, i ens proposa un diàleg instrumental entre tres personalitats, sonoritats i orígens ben diferents. “Transversal” és el resultat de la fusió d’estils i disciplines que sorgeix de la reunió artística de tres de grans músics: el barceloní Pedro Javier González i la seva guitarra flamenca d’aires mediterranis; el sevillà Raúl Rodríguez amb el tres cubà elèctric, un instrument que fa de pont entre el flamenc i els sons llatins; i Trilok Gurtu, percussionista hindú que aplega la saviesa musical jazzística amb els seus orígens ètnics. Sonoritats en un camí comú i dirigit directament a connectar amb el públic, amb els públics.
 
Aquest dijous, el Mercat programarà més d’una vintena de concerts que començaran amb “Transversal”, a les 20 hores a la sala Teatre Ramon Montanyà de l’Atlàntida. Al mateix complex trobem algunes de les actuacions més destacades del dia, com Beth,  que presenta el seu nou disc “Segueix-me el fil”, Solo Muchachito i el seu rumboxing, o The New Raemon que repassarà el seu nou llarg, com sempre farcit de lletres enginyoses i melodies pulcres. A la Plaça del Màrtirs tindrem la ocasió de gaudir dels francesos Bratsch, una formació amb més de 30 anys de trajectòria que ha aconseguit depurar un estil eclèctic que combina influències zíngares, jueves, armènies i gregues, amb pinzellades de jazz i aromes napolitans, i que enguany ens regalaran un recital que ret homenatge a les ciutats que han influït el grup des del començament: Odessa, Salònica, París, Budapest, Berlín, Lisboa, Barcelona...  A la Rambla del Passeig es celebrarà una de les semifinals del concurs Sona 9, i a la carpa del Sucre clourem la primera jornada amb els concerts de  Pell de Serp i Rapsodes.
 
Fins el proper diumenge, Vic es convertirà un any més en la capital catalana de la música, amb gairebé un centenar de concerts, i la presència d’uns 1.200 professionals acreditats amb la voluntat de dinamitzar el sector musical.

- Dijous, graella actuacions (PDF)
- Dijous, activitats paral•leles i professionals (PDF)


-----------------------------

RAYNALD COLOM GUANYA EL PREMI PUIG-PORRET


Raynald Colom, guanyador del premi Puig-Porret. Foto: Adrià Costa

El compositor barceloní i trompetista de jazz Raynald Colom s'ha erigit com a guanyador de la 13a edició del Premi Puig-Porret atorgat per crítics musicals catalans i premsa especialitzada. Raynald Colom s'ha imposat amb el treball “Evocación” a un centenar de músics i pren el relleu del grup Manel, guanyadors de l'edició 2009. El premi, valorat en 10.000 euros, s'ha lliurat aquest dimecres durant l'acte inaugural de la 22a edició del Mercat de la Música Viva de Vic.

Raynald Colom ha destacat que el premi “és per a tota la comunitat de músics” i ha puntualitzat que “no és només per als de jazz”, sinó també per aquells que “no tenen por” a l'hora d'apostar per músiques que no són comercials.

Per primera vegada, el jazz ha estat protagonista del Premi Puig-Porret. El treball “Evocación” (ADLIB), que el músic ja va presentar durant el MMVV'09, està enregistrat en format de quartet. Compta també amb la col•laboració d'Aruan Ortiz, piano, Rashaan Carter, contrabaix, i Frank Fluker a la bateria.

A través d'aquesta formació, la veu de Colom ofereix un discurs que relata un cant a la vida i els experts en destaquen l'habilitat per a la improvisació. Aquest disc doncs, ofereix el fruit d'una fusió artística d'uns músics que compten amb una trajectòria més que consolidada en el món del jazz i el flamenc. A més, “Evocación” ha estat reconegut per la crítica com el millor disc de jazz de l'Estat espanyol 2009 per la revista Cuadernos de Jazz i es va presentar també al festival francès Jazz in Marciac 2010.

El jurat de crítics i periodistes especialitzats ha escollit el compositor i trompetista Raynald Colom d'entre els sis finalistes del certamen: el grup Mishima, pel disc “Ordre i Aventura” en la categoria pop rock; Sanjosex, per “Al marge d’un camí” en la categoria de cançó; Pep Gimeno “Botifarra” en la categoria de folk; Las Migas per “Reinas del matute” en la categoria de flamenc i Guillamino en la categoria de música electrònica.

Raynald Colom ha destacat que “s'està fent música molt bona” a tot Catalunya per artistes que representen estils molt diferents. Ha assenyalat que “això és el que fa una mica diferent Barcelona” i ho ha definit com “el so Barcelona”. A més, Colom s'ha declarat admirador dels seus col•legues de nominació perquè “fan una música collonuda”. I ha afegit que actualment Catalunya gaudeix d'un moment musical “amb molt bona salut”.

El trompetista Raynald Colom s'ha referit a la música com “un element per exportar” i ha afirmat que “és una manera de fer país”. A més, també ha explicat que l'art i la música en general són un valor que “ens hem de creure2.

Els predecessors de Raynald Colom


Raynald Colom pren el relleu del grup Manel, que va guanyar el Premi Puig-Porret en l'edició 2009. Amb anterioritat ja havien rebut la distinció Pascal Comelade (1998), Quimi Portet (1999), Els Pets (2000), Jaume Sisa (2001), Antònia Font (2002), Adrià Puntí (2003), Miquel Gil (2004), Refree (2005), Miguel Poveda (2006), La Troba Kung Fú (2007) i Roger Mas (2008).

El Premi és atorgat per la Institució Puig-Porret, una fundació privada amb seu a Vic que, dirigida per un patronat, té com a finalitat atendre i protegir els antics treballadors de l'empresa El Tint i col•laborar en tasques ciutadanes d’assistència social, beneficència i de promoció de la cultura. Tal i com recullen les bases de la convocatòria, “el Premi té per finalitat l'exaltació de la música, dels seus creadors i dels seus intèrprets”.

Pep Poblet al concert d'aquest divendres a l'espai MV del recinte firal, Foto: Adrià Costa

-----------------

Galeries de fotos:

MMVV 2010
- Concerts del dissabte 18 (1)
- Concerts del dissabte 18 (2)
- Concerts del divendres 17
- Concerts del dijous 16
- Inauguració i entrega del premi Puig-Porret

MMVV 2009

- Concert de cloenda, amb La Vella Dixieland  
- Ambient i Fira del Disc
- Concerts al Pasternak
Concerts de dissabte 19 de setembre
- Visita del conseller Tresserras
- Concerts de divendres 18 de setembre
- Concerts del dijous 17 de setembre
- Sopar inaugural

MMVV 2008
 

- Ambient als carrers de Vic
- Concerts del dissabte
- Concerts del divendres
- Concerts del dijous

MMVV 2007

Axel Pi, bateria de Sidonie, aquest divendres al migdia fent proves de so a la plaça Major. Foto: Adrià Costa
Arxivat a