Una guia recull tot el patrimoni de Santa Maria de Besora

A través de 16 rutes a peu i amb bicicleta.

Redacció osona.com
13 de setembre del 2010
Vista de Santa Maria de Besora.
Vista de Santa Maria de Besora. | Jordi Cirera
Vista de Santa Maria de Besora. Foto: Jordi Cirera

Diumenge 12 de setembre,  a les sis de la tarda, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Santa Maria de Besora, en el marc de la festa major de la població es va presentar la guia: “Descoberta del Patrimoni de Santa Maria de Besora”. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de la població, Camil Adam Vilarrassa, i del catedràtic de Geodinàmica de la Universitat de Barcelona, David Serrat.

Santa Maria de Besora, un municipi de quasi bé 25 km2, compta amb un important patrimoni cultural i natural, amb paisatges que es poden gaudir tot l’any gràcies a la varietat cromàtica de la vegetació. L’autor de la guia, Jordi Cirera, qui malauradament va morir ara fa un any, va recórrer el municipi, amb gran entusiasme i professionalitat, per poder posar a l’abast de tothom aquest patrimoni. La guia descriu d’una manera clara i entenedora 16 itineraris per fer, a peu o amb bicicleta, i que abasten els indrets més característics del municipi i de zones veïnals emblemàtiques (Milany, Bellmunt...), partint sempre des de l’ajuntament de Santa Maria de Besora.

La guia compta amb indicacions precises i amb observacions paisatgístiques i històriques que permeten observar el territori d’una forma més acurada i crítica. Hi ha col•laborat també en Jordi Baucells per la part de patrimoni natural i en David Serrat per la part geològica. Les imatges són del mateix Jordi Cirera i de l’Assumpta Suriñach.

Jordi Cirera i Bach (Vic 1960 – Manlleu 2009). Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona va ser coordinador a Osona de Patrimoni Cultural del projecte Alba-Ter. Des del 2005 era monitor i tècnic del Museu Industrial del Ter, des d’on va desenvolupar diferents gestions i treballs referents al patrimoni, cultura, medi ambient i natura en general. Ha publicat la guia de “Vidrà, Descoberta del Patrimoni Natural, Cultural i Viari” a través de 15 rutes a peu i amb bicicleta, així com també diferents itineraris que ressegueixen part del Ter mitjà. Un gran enamorat i coneixedor del paisatge de Vidrà i de Sant Quirze de Besora, amb una gran dèria per la natura i per les caminades.