Una dona pareix a dins d’un lavabo de l’Hospital General de Vic

La partera va anar a buidar la bufeta i, tot empenyent, va sortir el nen. Els llevadors no van tenir temps de portar-la a la sala de parts.

Redacció osona.com
01 de setembre del 2010
El passat dissabte a la tarda, als volts de dos quarts de set, va tenir lloc un fet insòlit a l’Hospital General de Vic. La Maria Teresa, una dona embarassada que estava esperant per parir, va tenir el seu nadó a dins d’uns dels lavabos del centre. El nen va néixer en perfecte estat.

La notícia va saltar ahir al programa “La nit dels ignorants”, de Catalunya Ràdio, on els oients truquen i hi diuen la seva. El tema va donar per una llarga discussió en la que hi van participar molts dels oients.

De moment, la dona ha presentat una queixa per escrit a l’Hospital General de Vic, tal com han reconegut fonts del centre. De moment, no ha transcendit si es presentarà cap denúncia.

Per a l’hospital, però, es va tractar d’un accident fruit d’unes circumstàncies anòmales contra les que ningú hi va poder fer res. Segons fonts del centre, la noia va ingressar el dissabte al matí. A les 6 de la tarda va trencar aigües i va ser traslladada a una sala on es controla la dilatació de les parteres.

Sense epidural

En aquest moments, ja va sorgir una dificultat. La dona va demanar que li posessin l’epidural, una injecció anestèsica que evita sentir cap tipus de dolor en el moment del part. Els professionals mèdics que la van atendre li van comunicar que no podria ser, ja que les dues sales de part condicionades per posar l’epidural estaven totes dues ocupades. L’hospital disposa de quatre sales de part, dues d’elles preparades per aquest tipus d’anestèsia i dues més on no s’aplica (una sala per als parts naturals i l’altre per als anomenats “explosius”). En aquells moments, només hi havia aquestes dues últimes sales lliures, que és a on s’hagués hagut de traslladar la partera en cas que el procés hagués anat correctament. Sense anestèsia, això sí.

Però arribat en aquest punt, es va tornar a produir una altra incidència. La partera va demanar per anar al servei. “Aquesta és una pràctica habitual i és bo que les dones tinguin la bufeta buida en el moment del part”, explica la Dr. Colomé, de l’Hospital General de Vic. La dona va ser acompanyada per una estudianta llevadora al lavabo. Quan estava fent les necessitats, el nadó va sortir al darrera d’una manera precipitada. Els llevadors la van haver d’atendre al mateix lavabo i no van tenir temps de portar-la a la sala de parts. “Va ser un part precipitat, amb una dilatació molt ràpida. I com que era el seu segon fill, encara va facilitar més que anés tot tan ràpid”, diu la Dr. Colomé.

El nadó va néixer en perfecte estat de salut. Tan bon punt es va acabar el part, mare i fill van ser traslladats a les dependències mèdiques adequades.

L'anarquia de les parteres

Des de l’Hospital es nega rotundament que el part passés al lavabo perquè no hi havia disponible cap sala de part, tal com es va desprendre d’alguns comentaris del programa de ràdio d’ahir a la nit. Hi havia dues sales a punt. L’únic problema és que en aquestes sales no hi havia la possibilitat d’administrar l’anestèsia epidural.

“Les quatre sales que tenim són més que suficients per la ràtio de naixements que hi ha a la comarca. Estem molt per sobre del que ens demana el Departament de Salut”, assegura la Dr. Colomé. A l’hospital hi ha uns 1.700 parts a l’any, al voltant d’una mitjana de quatre parts diaris. “El que passa és que el ritme de les parteres és anàrquic i et pots trobar amb una saturació en un moment donat. Llavors, si cal, utilitzem el quiròfan”, afegeix la metgessa.

L’Hospital General de Vic té aprovat un projecte de  reforma de la zona de parts. Un cop estiguin acabades les obres, el centre disposarà de cinc sales de parts, en tres de les quals es podrà administrar l’epidural.
Arxivat a