El bandoler Toca-sons s’escapoleix de la forca gràcies al clam popular de Taradell

Nil Morfulleda, el Toca-sons més jove de la història de la festa major.

Redacció osona.com
26 d'agost del 2010
576_1282777131toca-sons1
576_1282777131toca-sons1 | Adrià Costa
Entrada del bandoler Toca-sons a Taradell. Foto: Adrià Costa

Dades d'interès
- Anar al web de la Festa d'en Toca-sons
- Tota la info de la festa major
- Fotos: Festa d'en Toca-sons | Mercat del segle XVII| poblat bandoler
- Més galeries de fotos

Tot i que en el judici ha estat declarat culpable per un juratmanipulat, la intervenció del poble ha evitat la seva mort. I és quefins i tot li han arribat a posar la soga al cap per penjar-lo malgratque el poble demanava la seva absolució.
El bandoler ha estat interpretat per Nil Morfulleda, el Toca-sons mésjove de la història, amb només 18 anys, els mateixos que la festa. Aquestés l’acte central de la festa major de Taradell, que finalitzarà el properdiumenge, dia 29 d’agost.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Publicat dijous, 07:45 hores
El bandoler Toca-Sons omple de pólvora els carrers de Taradell

Busquets, Laura // ACN

Aquest dimecres Taradell ha fet olor de pólvora durant tota la tarda. El poble s'ha traslladat al segle XVII i el bandoler Toca-Sons i la seva colla han passejat lliurement pels carrers de la vila fins que el Sometent l'ha enxampat. Enguany la festa del bandoler, que és l'acte central de la festa major de Taradell, ha celebrat la majoria d'edat.

Des de l'organització, a diferència d'altres edicions, han volgut que Nil Morfulleda, un taradellenc de 18 anys, fos l'encarregat d'interpretar el temible bandoler. Morfulleda, doncs, s'ha convertit en el Toca-Sons més jove de la història. Aquesta elecció s'ha produït perquè Morfulleda, de 18 anys, té la mateixa edat que la festa.

Aquesta 18a edició d'en Toca-Sons ha començat a Taradell amb l'aparició del bandoler i la seva colla per l'entrada al poble des de Santa Eugènia de Berga. L'organització ha volgut sorprendre amb l'elecció de Morfulleda com a Toca-Sons d'enguany.

L'olor a pólvora, el fum i els crits de “Visca en Toca-Sons” han estat la tònica dominant durant tot el trajecte per la vila. A més, els trabucs dels bandolers no han donat treva a les orelles dels assistents.

El Sometent, a instàncies de l'alcalde, ha intentat fer front a la visita d'en Toca-Sons però, per uns moments, Taradell ha estat dominat pel bandoler. La visita d'en Toca-Sons ha atemorit a comerciants i tavernes del poble perquè ha entrat als comerços per endur-se queviures i beguda.

Després d'una batalla entre en Toca-Sons i el Sometent, el bandoler s'ha proclamat amb la victòria; però quan en Toca-Sons i els seus han arribat a la Plaça de les Eres i s'han relaxat una mica per ballar sardanes i escoltar la cobla que allà tocava, el grup dels sometents, ajudat per alguns veïns, ha enxampat el bandoler – tal i com va passar històricament al s XVII.

Poca transparència durant el judici al bandoler

El judici, no gaire transparent, ha declarat culpable al bandoler i, acte seguit, l'han portat per penjar-lo. Al final però, se n'ha pogut deslliurar perquè el poble de Taradell hi ha pogut dir la seva i ha volgut salvar al bandoler.

Saber si el declararien culpable o innocent i si al final el penjarien o no, juntament amb el nom del veí de Taradell que es posa a la pell d'en Toca-Sons, són els secrets més ben guardats de cada edició i creen, entre els vilatans, tot tipus d'especulacions i sorpreses.

- Galeria de fotos de la Festa d'en Toca-sons(Adrià Costa)
- Més informació i fotos, des de Taradell Bloc

En Toca-sons, alliberat de la forca per uns veïns. Foto: Adrià Costa

------------------------
Publicat dimecres, 15:45 hores
El Mercat del segle XVII


L'ambient dels ancestres ja es respira per la vila de Taradell. El Mercat del segle XVII és un dels grans protagonistes avui dimecres a la zona de l'església i de la Sagrera. Durant tot el dia diverses parades ofereixen tot tipus de productes artesanals.

Aquest migdia l'afluència de visitants era notable. Oficis artesanals, passejades amb burro, petites representacions teatrals i molta calor eren els elements indispensables de la zona.

A la tarda arriba l'hora d'en Toca-sons i els seus bandolers. L'inici de la festa és a dos quarts de sis de la tarda.

- Galeria de fotos del Mercat del segle XVII (Adrià Costa)
- Galeria de fotos del Mercat del segle XVII (Taradell Bloc)

Ambient del mercat delsegle XVII, aquest dimecres al matí . Foto: Adrià Costa

---------------------------
Publicat, dimecres 07:15 hores
En Toca-sons ja ronda pels voltants de Taradell i el Sometent ja està alerta

Taradell Bloc

L'amenaça del bandoler Toca-sons ja recorre la vila de Taradell. L'agutzil ha anunciat aquest dimarts que els bandolers han estat vistos pels voltants i que cal extremar la precaució. Des de l'Ajuntament ha alertat els veïns, acompanyat dels sometents.

Ja a la plaça de les Eres, l'alcalde de Taradell ha entregat la bandera al Sometent que, a partir d'ara, serà l'encarregat de defensar la vila de l'amenaça dels bandolers que un any més tornen a arribar.

Aquest dimecres, 25 d'agost, serà el dia de màxima intensitat en la lluita entre sometents i bandolers.

- Reportatge fotogràfic dels actes d’aquest dimarts, des de Taradell Bloc

---------------
Publicat, dimarts 12:30 hores
El bandoler Toca-sons prepara la seva irrupció als carrers de Taradell


El temible bandoler Toca-sons i tota la seva banda ja ronden pels voltants de Taradell. Tot a punt per a la seva entrada triomfal al poble, aquest divendres a partir de lees 18:30 hores.

De moment, la Festa d’en Toca-sons va escalfant els motors. El passat diumenge es va estrenar el poblat bandoler. Avui dimarts, serà el torn del pregó i la creació de la banda del Sometent i una caminada teatralitzada.

El plat fort de la celebració començarà aquest dimecres a partir de les 17:30 hores, amb sardanes, jocs per la quitxalla i gegants a la plaça de les Eres. Una hora més tard, irromprà al poble el bandoler, a cop de trabuc. La música, el teatre i l’olor de pólvora es convertiran en els grans protagonistes. En aquests moments, es desvetllaran les primeres incògnites de la festa: qui representarà el bandoler? Per on entrarà al poble?

Després d’un atracament a la pastisseria i algunes esbatussades amb el Sometent, en Toca-sons serà detingut i portat a Can Costa, on serà jutjat davant del poble. Arribarà el moment de conèixer els últims secrets de la festa: el bandoler, serà declarat culpable o innocent? L’executaran, fugirà...?

Un autèntic mercat del segle XVII

Aquest dimarts, la festa es complementarà amb un mercat del segle XVII, que s’ubicarà a la Sagrera, des de les 10 del matí i durant tot el dia. Els visitants hi podran trobar tota classe d’animals, productes de la terra i artesans medievals, vestits d’època.

En total, hi haurà unes 90 parades, on s’hi podran trobar el vidrier, el ferrer o l’espardenyer, entre d'altres artesans. Tot això estarà amenitzat amb diferents actuacions musicals i teatrals. No hi faltarà el sofert Sometent, tot intentant trobar pistes de la colla d’en Toca-sons.

-----------------
AGENDA D’ACTES


DIUMENGE 22 D'AGOST
De 9:30 a 14h i 16 a 20h, al bosc del Pujaló. POBLAT BANDOLER.
A les 18h, al Camp de Futbol de la Roureda. PARTIT DE FESTA MAJOR

DIMARTS 24 D'AGOST
A les 19h, sortida de l'Ajuntament de Taradell. PREGÓ D'EN TOCA-SONS.
A les 23h Sortida a la Plaça de les Eres. CAMINADA TEATRALITZADA.

DIMECRES 25 D'AGOST
A partir de les 10h i durant tot el dia, als voltants de la Sagrera.
MERCAT DEL SEGLE XVII.
A les 10h, a la Plaça de les Eres. GRAN XOCOLATADA .
A partir de les 17:30h. FESTA D'EN TOCA-SONS .

---------------------------------------------------------------------
NOTA DE PREMSA
FESTA D’EN TOCA-SONS 18ª EDICIÓ. ANY 2010


NOVETATS:

Després d'una 17ª. edició molt especial, continuem amb la Festa d'enToca-sons amb la il•lusió de sempre. La Comissió vol que, any rere any,la festa sigui millor i per això sempre busquem com innovar la festa imillorar-la.

Enguany hi ha un canvi important per el que fa els dies de celebració d’actes, ja que passem de dos a quatre dies de Toca-sons.

Els actes comencen el diumenge dia 22 amb un espai totalment nou. Volemrecrear un Poblat Bandoler on hi podrem dur a terme un bon grapatd’activitats, gairebé totes relacionades amb la festa.

- Diumenge, dia 22 d’agost al bosc del Pujoló 10:30 a 13:00 i 16:30 a 20:00
Tallers de: pintura, música, ball de bastons, malabars, tirolina, tiramb arc, tirar amb trabuc, passeig amb carro, ens podrem fer robad’època per el dia de la festa i un berenar per a tothom.

- Dimarts, dia 24 d'agost, a les 7 de la tarda, dia del pregó:
Lectura del Pregó i entrega de la bandera del poble al Sometent, perpart del Batlle de la vila. Però no us perdeu el que passarà durantaquest acte, ja que no serà igual que sempre

- Dimarts, dia 24 d’agost, a les 23:00 Caminada Teatralitzada
“A la Foscor d’en Toca-sons”. Tercera Caminada nocturna teatralitzadasobre la vida i la mort d’en Toca-sons, a càrrec del grup “Canya que noés Conya”. Enguany la sortida tindrà lloc a la Plaça de les Eres.

- Dimecres 25, dia de la festa d'en Toca-sons:
S'ha fomentat una col•laboració més estreta entre totes les entitats quecol•laboren en la festa per tal de fer una festa encara mésparticipativa, on s’apreciï un lligam entre totes les històries ques'expliquen: el mercat, les sardanes, els gegants, el sometent, elsbandolers.

A més dels actes especials propis de la festa, també s'han fet productes promocionals per aquesta edició:

Tindrem les noves samarretes

Com cada any el cartell ha estat dissenyat per alumnes de l'Escola d'artde Vic, concretament el concurs de Disseny gràfic. Enguany elguanyador/a del cartell ha estat en Vanessa Sauceda Bares. Aquest any estracta d'un cartell on la tipografia té molta importància. Hem buscatuna forma no vista encara en els anteriors cartells.

I, a més a més, tenim els elements bàsics de la Festa de  cada any:

SECRETS:


El secret més ben guardat és la identitat del bandoler. Per això fem laPorra d'en Toca-sons. Tothom pot intentar endevinar quin taradellencfarà de Toca-sons.

L'entrada al poble de Taradell també és una incògnita fins l'últim dia.Per un lloc o altre del poble els bandolers, encapçalats per enToca-sons, ens amenaçaran.

Serà culpable o innocent?

Innocent o culpable, com aconseguirà fugir del poble? O potser es quedarà al poble uns dies més?

MÉS COSES:

Recordar que seguiran presents altres elements ja tradicionals de lafesta: El pastís d'en Toca-sons, Els Roca-sons, i la loteria delbandoler...

Tothom que vulgui consultar els detalls de la festa ho pot fer per Internet a l’adreça del bandoler: http://www.toca-sons.cat/

I ja per acabar volem fer esment de la gran importància que ha agafat elMercat del Segle XVII que es portarà  a terme durant el matí del mateixdia 25, i que gràcies a l'esforç que hi dedica l’Anna Rovira cada anyens transporta d'una manera més realista a l'època del bandolerisme.

----------------------
Galeries de fotos:

2010
- Festa d'en Toca-sons
- Mercat del segle XVII
- Poblat bandoler

2009
- Festa d'en Toca-sons
- Mercat del segle XVII
- Pregó
- Poblat bandoler

2008
- Festa d'en Toca-sons
- Mercat del segle XVII

2007
- Mercat i Festa d'en toca-sons

El Sometent, passejant-se pels carrers de Taradell, aquest dimarts a la tarda. Foto: Taradell Bloc
Arxivat a