Red Eléctrica projecta una nova línia entre Vic i Cercs

El traçat, amb una longitud aproximada de 46,5 km, afectaria 32 municipis d’Osona. A la foto, una vinyeta d’en Mandanga posa una mica de sal i pebre a l'assumpte.

Redacció osona.com
17 d'agost del 2010
Vinyeta d'humor d'en Mandanga, sobre la nova línia que projecta REE entre Vic i Cercs
Vinyeta d'humor d'en Mandanga, sobre la nova línia que projecta REE entre Vic i Cercs | Mandanga
Vinyeta d'humor d'en Mandanga, sobre la nova línia que projecta REE entre Vic i Cercs Foto: Mandanga

Red Eléctrica Española (REE) ha projectat la construcció d’una nova línea elèctrica a 220 kv entre les subestacions existents de Cercs i Vic. El document inicial del projecte proposa diverses alternatives, entre un traçat amb una longitud aproximada de 46,5 km. La línia seria de doble circuit i de corrent alterna trifàsica. L’actuació és “fonamental” per tal d’assegurar la qualitat del subministrament a la zona, segons considera REE.

El projecte abasta quatre comarques: Osona, el Berguedà, el Bages i el Ripollès. La comarca més afectada seria Osona, amb un total de 32 municipis; i les que menys, el Bages (Sant Feliu Sasserra i Santa Maria d’Oló) i el Ripollès (Les Lloses).

Els municipis afectats a Osona serien els següents: Lluçà, Sant Agustí de Lluçanès, Perafita, Sant Martí d’Albars, Prats de Lluçanès, Oristà, Sant Boi de Lluçanès, Sobremunt, Olost, Muntanyola, Sant Bartomeu del Grau, Orís, Les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Santa Cecília de Voltregà, Gurb, Vic, Santa Eulàlia de Riuprimer, Tona, Malla, Seva, Taradell, Santa Eugènia de Berga, Calldetenes, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Tavèrnoles, Les Masies de Roda, Roda de Ter, Torelló, Alpens i Manlleu.

De moment, segons ha explicat un portaveu de REE a Osona.com, es tracta només d’un projecte i no hi ha res definit. Tot i això, l’empresa elèctrica ja ha enviat el projecte inicial als ajuntaments implicats perquè hi diguin la seva i presentin al•legacions si calen.

La proposta ha causat sorpresa entre els municipis afectats, més quan s’ha enviat en període estival. Els diferents consistoris estan estudiant el projecte i en els propers dies es coneixeran les primeres reaccions.

“És un projecte complex i l’hem d’estudiar amb deteniment”, ha dit Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà. Pel que fa al territori del Lluçanès, un dels llocs més afectats, sembla que els Ajuntaments podrien consensuar una resposta conjunta.

- Document inicial del projecte