El Ramadà a Catalunya, problemes per treballar?

Els empresaris de la construcció i agricultors "preocupats" pels efectes dels 29 dies sagrats. Els sindicats agraris demanen als musulmans que "posposin" l'època contrició.

Redacció
12 d'agost del 2010
Uns musulmans practiquen les seves oracions en una mesquita catalana.
Uns musulmans practiquen les seves oracions en una mesquita catalana. | Arxiu ND
Uns musulmans practiquen les seves oracions en una mesquita catalana. Foto: Arxiu ND

Aquest dimecres comença, segons el calendari musulmà, el mes del Ramadà. Els 29 dies sagrats de l'Islam que marquen temps de recolliment. Durant les hores de sol, els musulmans no poden beure, ni fumar, ni mantenir relacions sexuals. Durant aquest dies, els musulmans que hagin assolit la pubertat, excepte si es troben en circumstàncies excepcionals, estan obligats a realitzar el dejuni des de la sortida fins a la posta del sol.

Amb el rerefons de la polèmica per la salut dels treballadors musulmans durant aquest mes, els practicants de l'Islam inicien una època en què la religió i la feina han de fer un autèntic sudoku per poder-se compaginar. A catalunya practiquen el Ramadà uns 300.000 musulmans catalans.

Especialment complicada sembla la pràctica per als temporers i els treballadors de la construcció, alguns dels quals ja han demanat mesures als empresaris per poder compaginar totes dues pràctiques. Però la situació té previsions legals.

L'acord de cooperació entre l'Estat espanyol i la Comissió Islàmica d'Espanya recull a l'article 12.1 que els musulmans podran sol·licitar "plegar una hora abans de la posta del sol durant el mes del Ramadà".

A més a més, l'article 14.4 assenyala que "l'alimentació dels internats en centres o establiments públics i dependències militars que ho sol·licitin, haurà d'adequar-se als preceptes religiosos" de l'Islam.

"Que posposin l'època"

Al voltant de la possibilitat de contractar o no treballadors musulmans durant el Ramadà, el sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) han admès que "si un senyor té ofertes de treballadors i alguns li posen problemes, què triarà?". Des del sindicat agrari, afirmen que "si un senyor s'ha d'hidratar i no se'l pot obligar a hidratar-se" es podria incórrer en un delicte contra la seguretat laboral. Per aquest motiu demanen col·laboració als temporers practicants de l'Islam.

A més a més, les fonts de JARC han indicat que "hi ha moltes maneres d'adaptar-se" i que si volen, els treballadors poden "posposar" el Ramadà en una altra època

El Consell Islàmic demana "comprensió"

Des del Consell Islàmic i Cultural de Catalunya es demana a treballadors de la construcció i temporers de la fruita que pactin "jornades intensives" o "negociar horaris" i els recorden que "les lleis que protegeixen la llibertat religiosa també preveuen el mes de dejuni i les pauses per pregar". En aquest sentit, demanen als empresaris comprensió.