Com evangelitzarà Barcelona el Papa

Qui podrà assistir a la missa? Quin és el pressupost de la visita? Coneix el Sant Pare la realitat política catalana?

Quico Sallés/Barcelona
07 d'agost del 2010
El Papa Benet XVI, no cobrarà entrada per assistir a la missa de la Sagrada Família.
El Papa Benet XVI, no cobrarà entrada per assistir a la missa de la Sagrada Família. | Reuters
El Papa Benet XVI, no cobrarà entrada per assistir a la missa de la Sagrada Família. Foto: Reuters

El Papa Benet XVI visitarà Barcelona el pròxim 7 de novembre. La missió papal és consagrar el temple de la Sagrada Família. L'esdeveniment és important: el cap terrenal del credo  més practicat o tradicional a Catalunya visita la capital catalana. Una visita en plena crisi econòmica i en una crisi política efervescent. A més, el viatge papal arribarà en plena campanya electoral, post electoral o preelectoral, un escenari que no facilita el fil argumental confessional estricte. S'esperen mig milió de feligresos i un pressupost, que malgrat les autoritats el titllen d'auster, ningú diu xifres. En qualsevol cas, com afirmava recentment un càrrec governamental, "El Papa a Barcelona, bé val una missa".

Programa d'actes

S'espera que Benet XVI arribarà a les 21 hores del dissabte 6 de novembre a l'aeroport del Prat (Baix Llobregat) i que es desplaci fins a la seu de l'Arquebisbat de Barcelona, on passarà la nit. A l'endemà, el 7 de novembre, es traslladarà en "papamòbil" cap al temple de la Sagrada Família. Una hora més tard començarà la missa de consagració del temple. Segons Lluís Martínez Sistach el Sant Pare segurament parlarà en català, a més d'utilitzar el castellà i el llatí.

L'ofici però tindrà un públic preferent: els joves i les parròquies catalanes. Aquest dissabte ho confirmava l'arquebisbat de Barcelona, qui s'encarregarà d'obrir un període de peticions durant el mes de setembre per a les persones que vulguin assistir a la cerimònia. De moment, els criteris de selecció per accedir a l'interior del temple no s'han fixat, però hauran de ser estrictes ja que la Basílica té una capacitat per a 7.500 persones.

En tot cas, la Sagrada Família, però, tindrà tot un dispositiu exterior perquè els fidels puguin seguir la missa. Fora del recinte, s'ubicaran pantalles i equips. Per assistir a missa, però, no caldrà passar per caixa. Fins i tot per assegurar assistència se suspendran les misses a la resta de capelles de l'arxidiòcesi de Barcelona. 

Què costarà el viatge?
 

Si bé les reunions entre l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el govern espanyol i l'Arquebisbat per organitzar la visita ja s'han encetat encara es desconeix el cost; o com a mínim encara no es detalla. S'ha de tenir present que abans que el Papa abandoni Barcelona passejarà per la ciutat, fet que obliga a muntar un dispositiu de seguretat complex i car, que s'incrementa amb la visita de la família reial espanyola.

Cal tenir present que Benet XVI, a més de cap de l'Església, ho és també de l'Estat del Vaticà. Per aquest motiu és competència dels poders públics espanyols afrontar una part important de les despeses de la seva visita. Mossos d'Esquadra, Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i Guàrdia Urbana s'encarregaran, per tant, d'assumir la seguretat integral durant la seva estada. Interior no ha difós una xifra de despesa per a aquest dispositiu. Però un càlcul basat en les xifres dels sindicats policials sobre dietes per agents desplaçats permet concloure que el pressupost d'aquest capítol rondarà els 600.000 euros, repartits entre la visita a Barcelona i Galícia.

El Papa,  "al corrent" de la realitat catalana i "sensible" a la crisi

Sistach assegura que el Papa Benet XVI i, la Santa Seu en general, està "al corrent" de tot el que passa al món i que tots els seus viatges estan molt ben preparats.  Així afirma que "no hi ha cap interès" en que la visita coincideixi amb les eleccions autonòmiques i es mostra convençut que això no passarà, així com tampoc que coincideixi amb la campanya electoral. "Sobre Catalunya, el Papa n'està al corrent" afirma l'arquebisbe.