Josep Rafús, víctima del cas Jurjo

Quico Sallés/Vic
04 d'agost del 2010
Josep Rafús deixa les regnes de la Guàrdia Urbana al regidor Àlvar Solà (esquerra de la imatge).
Josep Rafús deixa les regnes de la Guàrdia Urbana al regidor Àlvar Solà (esquerra de la imatge). | QS/Nació Digital
Josep Rafús deixa les regnes de la Guàrdia Urbana al regidor Àlvar Solà (esquerra de la imatge). Foto: QS/Nació Digital

El ple municipal celebrat aquest dimecres, dia 4, aprova les zones blaves i verdes de la ciutat i tomba una moció per dedicar un carrer a  Josep Font Sellabona, tot i que hi donaran suport a la comissió de nomenclatura. Brega pels dos activistes osonencs que van patir l'atac de l'exèrcit israelià a Gaza.

Jaume Perich, hàbil analista de la política dels 70, afirmava que les girafes no tenen un coll llarg, sinó un cos curt. Una màxima que es pot aplicar perfectament el que ha estat el punt estrella del ple de Vic celebrat aquest matí. Josep Rafús era substituït per Àlvar Solà a la regidoria de Governació. L'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, ha justificat la retirada del regidor com a comissari polític de la Guàrdia Urbana perquè “ell mateix m'ha demanat fer-se càrrec de la nova normativa ambiental, que comporta molta feina”. Els regidors de l'oposició i del govern, baixaven els ulls.
 
L'alcalde no s'ha esmerçat gaire en justificar que la decisió no ha estat provocada pel “cas Jurjo”. L'inspector de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo,   va ser retirat del càrrec i ara la justícia obliga a reincorporar-lo amb una bona estirada d'orelles a l'Ajuntament per part del Jutjat Contenciós Administratiu per com s'ha procedit.

L'oposició ha aprofitat per fer memòria. Josep Anglada, de PxC, ha recordat que Rafús s'havia compromès a deixar el càrrec de regidor electe si Antoni Jurjo guanyava el cas. No ha furgat més en la ferida i la resta de grups han mirat cap a l'altra banda. A enemic que fuig obre-li les portes, diu si fa o no fa Sent-Tsè. Les girafes o tenen el cos curt o el coll molt llarg. Agafin la versió que més s'estimin.

A la grenya per si “pacifistes o terroristes”

Un dels punts calents del matí ha estat en el torn de precs i preguntes. Marta Riera, regidora de PxC, ha recordat les paraules de l'ambaixador d'Israel que titllaven de “terroristes de Hamàs” a Laura Arau i Manuel Tapial, activistes propalestins osonencs que van viure en primera persona l'atac a la flotilla humanitària.

Riera ha demanat a l'Ajuntament que la moció de suport presentada per Xavier Tornafoch, d'ICV, als dos activistes, era una mostra de “complicitat terrorista del consistori”. Patapam! Tornafoch ha ironitzat sobre la teoria passant fins i tot del seu torn de paraula. Però Gràcia Ferrer, ERC, ha volgut entrar en la discussió argüint “que em fa vergonya que vostès -regidors de PxC- hagin estat escollits democràticament”. Vila d'Abadal ha fet d'amo a casa el masover i els ha fet callar.

El carrer Josep Font Sellabona haurà d'esperar

Moció presentada per PxC per demanar un carrer al pintor i compositor de l'himne oficiós del Mercat del Ram, Josep Font Sellabona. Els grups s'han mostrat d'acord en el fons però no en la forma. La moció ha estat rebutjada, però la petició es recollirà a la comissió de nomenclatura.

“El nomenament del nou rector no ha estat un culebrot”

“Si ho hagués de tornar fer ho faria igual”. Així d'explícit ha estat l'alcalde Josep Mª Vila d'Abadal per explicar el procés del nomenament del nou rector de l'UVIC. “No ha estat un culebrot, era una demanda i un compromís el canvi des de l'inici del mandat, però qualsevol canvi sempre genera tensions” ha reblat Vila d'Abadal.

El nou mercat municipal a la nevera

Quim Soler, el tranquil regidor de la CUP, ha demanat sobre el futur del nou mercat municipal. L'alcalde ha reconegut que tot i la “predisposició” dels comerciants la crisi ha refredat el projecte. “Però s'hi treballa” ha afegit.

"Business in Montseny Housing"

Tornafoch, hàbil regidor preocupat pel poble treballador, ha preguntat sobre un ciutadà que ha muntat davant els Habitatges Montseny un autèntic aparador de cotxes de segona mà. Reconegut el fet per part del regidor Rafús, li ha passat la patata al flamant regidor de règim interior, Àlvar Solà.

Moció contra la retallada del dèficit de Zapatero

Tècnicament era la moció de CiU, PSC i ERC de modificació de l’article 14.2 del Reial Decret Llei 8/2010, pel qual s’adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic. Josep Burgaya, regidor d'Hisenda, ha defensat la moció argumentant que l'Estat central feia pagar als ajuntaments que han fet bondat els problemes generats per la crisi. La moció ha estat aprovada per unanimitat.


Festes laborals per al 2011

Vic tindrà com a festa local el divendres 4 de març i el dimarts 5 de juliol (festa de Sant Miquel dels Sants). Aprovat per unanimitat.

Contracrònica del Ple: Bon estiu, camarades, llevat de la premsa

Avui el ple feia mandra. És agost. La gent, i els polítics també són gent malgrat s'encaparrin a semblar un altra cosa, no estan per plens. Tots els regidors s'entretenien amb el mòbil, i el regidor socialista, Josep Burgaya, es dedicava a criticar la premsa. Concretament a Osona.com .

Jo si fos regidor, Déu nostre Senyor no ho vulgui, em dedicaria a una altra cosa  que no pas a criticar la premsa. Llegiria, aniria a la piscina, beuria cafè i enraonaria amb el poble. Va molt bé enraonar amb els ciutadans. T'assabentes de coses, fins i tot, abans que la premsa. Els ciutadans no s'equivoquen tant com diuen. Al capdavall, també els ciutadans voten al PSC de Vic i no estan del tot equivocats. Però vaja, si segons Burgaya el periodista d'aquesta casa “va tenir una mala tarda” en publicar un fet cert, potser ell avui ha tingut un mal matí. Coses de l'estiu. Febrades en diuen.

Arxivat a