Gestiomat de Torelló passa amb nota el seu últim exercici

Memòria de l’ens, que desapareixerà en els propers mesos. Els seus àmbits de treball han estat l'ocupació, la formació i l'empresa.

Redacció osona.com
25 de juliol del 2010
Pla de Mobilitat a Torelló, sessió informativa
Pla de Mobilitat a Torelló, sessió informativa | Ajuntament de Torelló
Una sessió informativa del Pla de Mobilitat a Torelló, a Gestiomat. Foto: Ajuntament de Torelló

En el seu últim exercici abans de la seva liquidació, la societat Gestiomat SL de Torelló ha obtingut unes dades satisfactòries, segons consta en la seva memòria d’activitats. La societat incideix en tres vessants principals, la formació per al treball, empresa i ocupació.

Fa uns mesos, el ple va optar per prescindir de Gestiomat,  una mena d'administració municipal paral•lela que els temps de les concessions administratives ha deixat obsoleta. La decisió es va prendre amb el suport de tots els grups llevat d'ICV.

- Més informació del ple on es va decidir prescindir de Gestiomat
- Llegir memòria d’activitats (PDF)

Formació


Pel que fa a la formació per al treball, s’han portat a terme 22 accions, de les quals 10 anaven adreçades a persones en situació d’atur (curs de processador de textos, full de càlcul i iniciació a Internet; curs d’Internet avançat; curs de bases de dades i presentacions gràfiques; curs d’atenció al client; curs de monitor/a d’activitats de lleure infantil i juvenil; curs de característiques i necessitats d’atenció higiènic-sanitària de les persones dependents; curs de manteniment i rehabilitació psicosocial de les persones dependents en domicili; curs de context laboral i perfil professional). També s’han fet dues accions de formació continuada per a treballadors/ores en actiu (curs d’Excel bàsic i curs de Word bàsic); a banda d’un projecte amb persones nouvingudes en situació de reagrupament familiar, Pla de reagrupament i treball (PRT) (amb 13 participants de Marroc, Bulgària, Romania, Ucraïna, Ghana, Nigèria, Colòmbia i Perú.). Finalment, les nou restants eren accions d’alfabetització digital (Alfabetització informàtica; Processador de textos; Manteniment bàsic de l’ordinador; Internet i correu electrònic; Com fer un bloc? Crea el teu espai a Internet; Perdre la por a l’ordinador; Presentacions multimedia; i Internet bàsic).

En aquestes 22 accions hi han pres part 292 persones, de les quals 202 eren dones i 90 homes. Pel que fa a la procedència de l’alumnat, la majoria era de Torelló (77%), i en menor proporció de Manlleu (6,65%), Sant Quirze de Besora (5,14%) i Sant Pere de Torelló (3,42%).

Empresa


D’altra banda, el Departament d’Empresa i atenció a emprenedors té per objectiu donar suport a les pimes i noves persones emprenedores de la zona, proporcionant la informació necessària per afavorir la millora de la seva competitivitat. Els principals serveis que s’ofereixen als nous emprenedors són:

1. Informació i orientació

2. Assessorament personalitzat sobre el pla d’empresa

3. Sensibilització vers la creació d’empreses

4. Formació per a la creació d’empreses

5. Consolidació de projectes empresarials de recent creació

Tot plegat en el marc del programa INICIA per a la creació d’empreses que, des del 2008, impulsa el Departament de Treball de la Generalitat.

Durant l’any 2009, han passat pel servei un total de 85 projectes empresarials (un 70% dels quals de Torelló). D’aquests projectes, 23 han iniciat l’activitat, cinc estan en estudi, 12 estan aturats i 41 abandonats. La major part d’aquests projectes són d’autoocupació i la informació l’han sol•licitada, sobretot, persones en situació d’atur d’una franja d’edat entre els 25 i 44 anys.

Durant l’any 2009, s’han creat 22 empreses, 21 de les quals del sector serveis i una del sector de la indústria. Es tracta d’empreses creades per autoocupació (14) o bé per ocupació aliena (8) i estan radicades a Torelló (14), Sant Vicenç de Torelló (2), Sant Pere de Torelló (1), el Bisaura (2) o altres punts d’Osona (3).

A través del servei d’atenció a emprenedors s’ha donat informació sobre els requisits per a la concessió dels diferents ajuts, la quantitat que es sol•licita, el procés de sol•licitud, la documentació a aportar, alhora que també s’ha acompanyat en la complementació de la sol•licitud, la preparació de la documentació i la tramitació.

D’altra banda, el Servei de Creació d’Empreses és un servei integral que consta de cinc àmbits bàsics d’actuació: informació i orientació, sensibilització, assessorament per crear l’empresa, formació i consolidació. Al llarg de 2009, s’han inscrit al programa 83 projectes empresarials dels quals 25 han finalitzat el pla d’empresa.

Pel que fa al comerç, s’ha continuat donant suport a les accions proposades en el Pla de dinamització comercial a Torelló i s’han endegat accions de dinamització comercial com ara la campanya de la botiga al carrer, la campanya de foment de les bosses reutilitzables o la campanya de Nadal a Torelló i el Parc de Nadal.
 
Ocupació


El Servei Local d’Ocupació disposa d’una borsa de treball, anomenada Xaloc, que facilita la gestió d’ofertes de treball, per tal de posar en contacte demandants d’ocupació i empreses. L’objectiu del servei és oferir a les persones en situació d’atur i a les persones que volen una millota de la seva feina les eines necessàries per poder trobar-ne. Les tasques que es realitzen són d’orientació i assessorament i d’inserció laboral.

Durant l’any 2009 s’han atès al Servei Local d’Ocupació 1.490 persones i 38 empreses. D’aquestes, 645 han fet l’entrevista per primera vegada, i 845 han tornat al servei per modificar i/o actualitzar les seves dades. De les persones que s’han adreçat per primera vegada al servei d’ocupació, 253 són dones i 392 són homes. Les dades de gènere, per primera vegada en molts anys, s’estan invertint i el col•lectiu masculí supera el femení.

La majoria de les persones ateses són de Torelló (75%), mentre que la resta de municipis de la Vall del Ges i el Bisaura sumen un 15% i un 10% són de la resta de la comarca. Pel que fa a la procedència, les persones nouvingudes del Magreb són el col•lectiu majoritari, seguit dels països d’Amèricà del Sud, amb un lleuger augment de les persones nouvingudes provinents dels Països de l’est d’Europa. Per edats, s’observa que el segment de 30 a 40 anys és el que més s’han adreçat a la Xarxa Xaloc (181 persones), seguit del de 20 a 30 anys (169).

 Pel que fa a les ofertes, la majoria de les que han arribat al servei corresponen a empreses petites i mitjanes del sector serveis que es troben ubicades al municipi de Torelló. Les ocupacions més sol•licitades han estat, per una banda, les relacionades amb el sector de l’hostaleria -cambrers, auxiliars de cuina, persones per a fer la neteja,..- i, per l’altra, les ocupacions relacionades amb el sector de l’administració i finances -auxiliars administratius/ves, comptables, recepció de mercaderies, ... Els contractes que ofereixen aquestes empreses són temporals i oscil•len en un període de temps d’entre els tres i els sis mesos aproximadament.

Quaranta dues ofertes s’han rebut al llarg de l’any, de les quals 38 han estat gestionades i tancades. S’han ofertat 50 llocs de treball ofertats i se n’han cobert 48. Per tal de poder-los cobrir s’ha contactat i informat de les ofertes a 209 persones i s’han enviat 179 candidats/tes a les empreses.

Des de fa anys, Gestiomat té un conveni de col•laboració amb el Servei d’Integració Sociolaboral (SIL) que es promou des de l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO). Per una banda, és dona suport a les persones amb discapacitat física que volen incorporar-se al món laboral i, per l’altra, es coopera amb les empreses perquè contractin treballadors i treballadores amb discapacitat amb garanties d’èxit, beneficiant-se dels ajuts oficials. Aquest any 2009, el SIL ha atès 39 persones de la zona de la Vall del Ges, Orís i el Bisaura amb certificat de reconeixement de disminució. D’aquestes 14 persones han vingut al servei primera vegada. La majoria són de Torelló (93%), i la resta (7%) son residents de Sant Pere de Torelló.

Els plans d’ocupació son projectes destinats a la contractació, durant un període de 3 mesos, de treballadors/ores desocupats/ades per a realitzar obres i serveis d’interès general i social al municipi. L’any 2009 es van iniciar sis projectes, que van permetre contractar 15 persones.

Finalment, el projecte INSERIM és un programa d’orientació i acompanyament a la inserció laboral de joves en situació d’atur, menors de 25 anys i, que es troben en risc d’exclusió social. En base a aquest projecte, que ha acollit 44 joves (27 nois i 17 noies, la majoria de Torelló), s’ha aconseguit un nivell d’inserció laboral superior al 35%.
Arxivat a