Tapial i Arau es querellen contra set ministres israelians per delictes de lesa humanitat

És la primera denúncia que es presenta a Europa pel cas de la flota solidària a Gaza, que va acabar amb nou morts.

ACN
23 de juliol del 2010
Laura Arau i Manuel Tapial, al mig, a l'Audiència Nacional de Madrid, amb la querella
Laura Arau i Manuel Tapial, al mig, a l'Audiència Nacional de Madrid, amb la querella | ACN
Laura Arau i Manuel Tapial, al mig, a l'Audiència Nacional de Madrid, amb la querella Foto: ACN

Els activistes de la flota solidaria que va ser atacada el 31 de maig quan portava ajuda humanitària a la franja de Gaza, Manuel Tapial i Laura Arau, residents a Taradell, han presentat aquest divendres una querella contra Israel i en concret contra set dels seus ministres per un suposat delicte de lesa humanitat i delictes contra persones internacionalment protegides, és a dir, delictes de guerra. En total s'han presentat cinc querelles que podrien ser ampliades. S'acusa Israel d'haver assaltat violentament el vaixell i haver torturat els seus ocupants.

Es tracta de les primeres denuncies que es presenten a Europa per aquest cas. Manuel Tapial ha lamentat la “no actuació” del govern espanyol en aquest cas, que va acabar amb nou morts.

Els tres ciutadans de l'Estat espanyol que viatjaven en la Flota Solidaria que va ser atacada en aigües internacionals quan pretenia portar ajuda humanitària a Gaza han formalitzat aquest divendres les querelles criminals contra l'estat d'Israel davant l'Audiència Nacional. En concret, l'advocat de Manuel Tapial, Laura Arau i David Segarra n'ha presentat cinc. Tres com acusació particular en representació dels tres afectats i dues més com acusacions populars. La primera de part de Cultura Pau i Solidaritat Inés Santamaría, associació participant en la flota per part de l'Estat i que té configuració consultiva en temes sobre Palestina i està reconeguda per l'ONU, i la segona, en nom del Comitè de Solidaritat en la causa àrab. Segons l'advocat, Enrique Santiago, les querelles són ampliables si arrel del fruit de la investigació hi ha nous indicis.

Els motius de la querella que es dirigeix contra set ministres de l'executiu israelià són delictes de lesa humanitat i delictes contra persones internacionalment protegides, és a dir, delictes de guerra. Santiago defensa que l'atac es va produir contra tres persones que viatjaven acreditades com a periodistes i que en un conflicte armat com el que l'ONU reconeix que existeix entre Israel i Palestina es d'aplicació el conveni de Ginebra. En aquest context, i amb la seva condició d'informadors haurien d'haver estat “especialment protegits”, ha explicat l'advocat. Per contra, es denuncia un assalt violent, amb una aplicació injustificada de la força, processos extrajudicials i tortura. Aquests elements “acreditarien” un delicte de lesa humanitat.

Primeres querelles a Europa

La defensa jurídica s'està portant a terme a nivell europeu amb nou equips jurídics dels països que tenien participants a la Flota. Les querelles que s'han portat aquest divendres a l'Audiència Nacional són les primeres que es presenten a Europa. Segons l'advocat dels cooperants, no existeix cap mena d'investiagió judicial ni a Isarel ni a cap dels països amb ciutadans afectats per l'atac.

L'advocat Enrique Santiago creu que és “molt lamentable” que cap govern pressioni Israel perquè compleixi amb les resolucions de Nacions Unides i ho considera una “actitud de menyspreu” al dret internacional.

Tapial creu que és ‘greu' la 'no actuació' del govern espanyol

Sobre el paper que ha jugat l'Estat espanyol, Manuel Tapial creu que “les no actuacions” són greus perquè “som ciutadans espanyols, víctimes d'un atac en aigües internacionals” això “donaven peu a que l'estat hagués intervingut d'ofici i que no hagi estat així ens preocupa”.

De moment, els membres de la Flota han abandonat la idea de denunciar l'Estat espanyol en aquest cas i asseguren que seguiran la seva estratègia contra el govern d'Israel perquè és la “prioritat”. Si la situació de bloqueig es manté a Gaza, els cooperants estan plantejant-se enviar dos vaixells amb bandera espanyola cap a la franja, però esperen que el bloqueig acabi aviat.

Tapial ha relatat que en aquest incident va ser interrogat sense cap mena d'advocat ni persona consular, a la presó va separat del grup emmanillat i apuntat per un soldat israelià. Durant aquest procés, ha explicat que va veure com a un ciutadà britànic li col•locaven una bossa al cap i cada vegada que queia a terra rebia cops de tota mena. “Veient tot això passes un moment bastant dur i penses que el pròxim seràs tu”, ha explicat.

- Notícies publicades
Arxivat a