Miquel Amblàs i Josep Madrenas, distingits com a mestres artesans

En l’àmbit de la forja i la ceràmica.

Redacció osona.com
22 de juliol del 2010
Miquel Amblàs, en el moment de rebre el Diploma de Mestre Artesà, de mans de Josep Huguet.
Miquel Amblàs, en el moment de rebre el Diploma de Mestre Artesà, de mans de Josep Huguet. | ACN
Josep Madrenas, en el moment de rebre el Diploma de Mestre Artesà, de mans de Josep Huguet. Foto: ACN

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa ha guardonat 37 artesans catalans amb el Diploma de Mestre Artesà, en un acte que s'ha celebrat el passat vespre al Palau de Pedralbes i que ha presidit el conseller Josep Huguet. Entre els distingits hi havia dos osonencs: el forjador de Vic Miquel Amblàs i Carbonell i el ceramista Josep Madrenas i Palou de la localitat de Folgueroles.

Amb aquestes distincions, el Departament —mitjançant Artesania Catalunya— vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge. Com en cada edició els artesans guardonats han acreditat mèrits de caràcter extraordinari en l'exercici del seu ofici. S'ha valorat el mestratge fruit de la qualitat de la seva feina i la formació impartida, així com la seva trajectòria professional, que ha de ser superior als quinze anys d'experiència.

En el procés de selecció dels premiats han participat associacions, gremis, consells comarcals, ajuntaments i Artesania Catalunya, amb una proposta de candidats.

Els premiats

Miquel Amblàs i Carbonell (Vic) amb 70 anys, des dels 25 és forjador. Els seus treballs neixen a partir d’una amplia recerca històrica i tècnica i ha realitzat més de 25 peces de forja aplicada i 18 escultures en forja. Destaca per la seva tascar pedagògica: ha format més de 300 alumnes dels quals més d’una vintena són forjadors professionals de prestigi. És director i cap d’àrea de l’Escola d’Art de Vic i ha participat en la definició dels currículums oficials dels cicles formatius de forja. Alhora és assessor de l’àrea museogràfica artística del Museu del Coure de La Farga Calambra. Així mateix és activament implicat en la promoció de l’artesania al territori i en la promoció de l’ofici.

Josep Madrenas i Palou (Folgueroles, Osona ) amb 57 anys, és ceramista des de quan en tenia 22. La seva especialització és en ceràmica popular catalana però elaborada amb noves tècniques experimentals, com ara l’ús de cendres vegetals per elaborar vidriats i nous esmalts ceràmics. Madrenas compta amb la participació en una trentena d’exposicions arreu d’Espanya i Catalunya i amb produccions públiques de murals i peces de gran format. Destaca per la seva implicació al territori per a la promoció de l’artesania contemporània d’autor i és membre de l’associació d’artesans d’Osona, INTROART, i membre de l’equip directiu de l’Escola d’Art de Vic.

- Més informació, des del web de la Generalitat

Miquel Amblàs, en el moment de rebre el Diploma de Mestre Artesà, de mans de Josep Huguet. Foto: ACN
Arxivat a