Oriol Guixà, nou coordinador de les 10 delegacions de la Cambra de Comerç

L’empresari deixa el càrrec de president de la delegació de l’ens a Osona.

Redacció osona.com
21 de juliol del 2010
Oriol Guixà, aquest migdia durant la roda de premsa.
Oriol Guixà, aquest migdia durant la roda de premsa. | Adrià Costa
Oriol Guixà, després de la roda de premsa d'aquest migdia. Foto: Adrià Costa

Oriol Guixà deixarà el seu càrrec de president de la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona per convertir-se en el nou coordinador de les 10 delegacions de la Cambra de Comerç de Barcelona. Així ho ha explicat en una roda de premsa que ha ofert aquest migdia, a títol de comiat, a la seu de l’ens a Vic.

El nou càrrec de coordinador ha estat assumit a proposta del president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, com a fruit de les noves eleccions al ple de l’ens i en el marc del comitè executiu, del que Guixà ja en forma part. L’empresari osonenc substituirà en el càrrec Joan Ignasi Lladó.

Pel que fa a la presidència a Osona, de moment no hi ha cap candidat. El nomenament del nou president no es farà efectiu fins al ple d’octubre o novembre de la Cambra de Comerç. Mentrestant, Guixà continua com a president en funcions.

Guixà ha defensat que és bo que hi hagi un recanvi a Osona, “amb sang i idees noves”. L’encara president ha dit que el seu substitut ha de tenir un perfil molt determinat: “Empresari, no directiu, bon coneixedor de l’entorn i emprenedor”.

Quatre anys bons però curts


Guixà ha passat balanç dels quatre anys que ha exercit el càrrec de president de la delegació d’Osona. “No pensava que el lloc donés tanta feina”, ha bromejat.

En termes generals, l’empresari considera que l’etapa ha estat bona. “S’ha creat una estructura que abans no hi era, amb l’antena de Manlleu i un tècnic a la delegació. Ens hem convertit en un referent a la comarca, la nostra opinió es té en compte. S’ha acostat la Cambra de Barcelona a Osona. Hem tingut un gran èxit amb el contracte que vam signar amb la Universitat de Vic (UVic)”, ha apuntat.

Tot i això, també ha reconegut que han anat “coixos” en apropar la Cambra a la petita empresa. “Quatre anys són una mica justos per fer coses en un territori tan gran com Osona”, ha afegit.

Una nova etapa plena d’’il•lusió’

Guixà ha expressat que aquesta nova etapa li fa “molta il•lusió” i ha recordat la importància del territori a la Cambra de Comerç. “Un 60% del valor afegit que generen les empreses de la Cambra de Comerç estan ubicades al territori. Només el 40% restant són a Barcelona”, ha explicat.

En aquest nou repte, Guixà s’ha marcat tres grans objectius. En primer lloc, convertir la Cambra de Comerç com a punt de referència en el territori, tal com ja és en l’àmbit nacional. En segon lloc, ser capaç de traslladar l’estructura de la Cambra al territori. Per últim, definir i potenciar les diferències del territori en el seu context global. Com a exemple d’aquest darrer punt, ha posat la Universitat de Vic.

Un llarg currículum

Nascut a Barcelona el 2 d’octubre de 1952, Oriol Guixà Arderiu és conseller delegat i vice-president de La Farga Group (LFG). El menor de quatre germans, va fer els estudis primaris a La Salle Bonanova. Posteriorment va realitzar la carrera d’Enginyer Industrial en l’especialitat de Mecànica a l’Escola d’Industrials de Madrid, i d’Enginyer Aeronàutic en l’especialitat de motors, míssils i motopropulsors a l’Escola d’Enginyers de Madrid.

Va encetar la seva carrera professional al departament de I+D de l’empresa Montesa, arribant a ser responsable del departament. També hi va liderar l’equip de trial guanyador del campionat del món l’any 1980. Ha estat professor de mecànica i cinemàtica i dinàmica de màquines a l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona. L’any 1984, Oriol Guixà esdevé director general de La Farga Lacambra, SAU tot i trobar-se l’empresa en una situació de fallida tècnica. Va ser aleshores quan va sorgir la necessitat de començar a treballar amb una nova filosofia empresarial. Prova d’això va ser el desenvolupament del projecte per a la creació de la primera colada continua a partir de reciclats de coure.

El 1986 va assolir una fita important: el Joint Venture amb Continuus Properzi, fabricant italià de maquinària. Això va permetre la venda del coneixement desenvolupat per La Farga Lacambra i la maquinària de Continuus. El 2001, va crear l’empresa Holding Corporación Metalúrgica Catalana (LFG). Actualment, Oriol Guixà, continua desenvolupant projectes propis per a LFG que han permès la creació d’una xarxa empresarial consolidada i de futur, així com aliances amb altres empreses nacionals i internacionals.

L’any 2006 va ser guardonat amb el premi Emprenedor de l’Any a la Internacionalització, el 2008 va rebre el premi a l’empresa metal•lúrgica de la Unió Patronal Metal•lúrgica, i el 2009 el XXX Premi Guillem Catà dels Enginyers Industrials de la Catalunya Central.

A la comarca, ha participat activament en altres àmbits empresarials, com a president de la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona, patró de la Universitat de Vic i de la Fundació d’Osona per a la Recerca i l’Educació Sanitària (FORES), i com a conseller de Caixa Manlleu. També és membre del comitè executiu d’Ausa Futur.

Oriol Guixà, aquest migdia durant la roda de premsa. Foto: Adrià Costa
Arxivat a