La collita de cereal, cara i creu

La pluja i l’entrada sobtada de calor han afectat el rendiment de l’ordi a Osona. No ha passat el mateix amb el blat.

per Redacció osona.com , 21 de juliol de 2010 a les 07:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juliol de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Recollida del blat en un camp de Vic. Foto: Adrià Costa

La collita de cereals d'hivern arribarà aquest any als 15,2 milions de tones a l’Estat espanyol, fet que suposa un increment del 20% respecte als 12,6 milions de la collita anterior, segons estimacions de Cooperatives Agroalimentàries. Els pagesos han assenyalat que les condicions climatològiques adverses -pluges i calor extrema- durant tot el cicle vegetatiu "no han tingut un efecte molt negatiu" sobre la collita en la majoria de les comunitats autònomes.

Segons han detallat, l'increment s'ha produït en gairebé tots els cereals, a excepció del blat dur, amb una important caiguda en superfície del 3% i en producció del 36,3%. L'ordi continua i ha estat el principal cereal produït a Espanya, amb 8,3 milions de tones, seguit del blat tou, amb 4,5 milions de tones; la civada, amb un milió de tones, i el sègol, amb 269.000 tones.

Les condicions climàtiques a la comarca

A Osona, es reflecteix amb claredat el que ha succeït a l’Estat espanyol. A la comarca, la collita de cereals d’hivern es redueix al blat i l’ordi.

Així, el blat a Osona ha tingut un pes específic més elevat que el valor estimat, la qual cosa ha permès augmentar la qualitat del cereal i la quantitat collida, en relació a anys anteriors. El contrari ha passat amb l’ordi, que ha tingut un pes específic inferior al previst. “Les condicions climàtiques, amb la pluja i l’entrada tan sobtada de la calor han afectat l’ordi. No ha passat amb el blat, que ho ha suportat d’allò més bé”, ha explicat a Osona.com Alfons Font, director de la fàbrica de la Cooperativa Plana de Vic a Santa Eugènia de Berga.

En aquests moments, continua la collita de blat a Osona, mentre la d’ordi ja es va acabar fa uns dies. Al final de la campanya, la Cooperativa Plana de Vic haurà recollit unes 2.000 tones d’ordi (quantitat sensiblement inferior a l’any passat) i unes 2.500 de blat (una mica més que l’any passat).

Una segadora treballant, aquest dilluns al migdia a Vic. Foto: Adrià Costa

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació