Jordi Montaña, escollit nou rector de la UVic per als propers quatre anys

El Patronat de la FUB l'ha triat per majoria absoluta, tot i el rebuig aclaparador del Claustre. Les línies de la legislatura: qualitat, internacionalització i apropament al territori i a l’empresa. La comunitat universitària es manté a l'expectativa.

Redacció osona.com
13 de juliol del 2010
Josep Maria Vila d'Abadal i Jordi Montaña.
Josep Maria Vila d'Abadal i Jordi Montaña. | Adrià Costa
Josep Maria Vila d'Abadal i JordiMontaña. Foto: Adrià Costa

Actualitzat a les 21:00 hores
Jordi Montaña, elegit nou rector de al UVic per als propers quatre anys


El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha escollit Jordi Montaña com a nou rector de la Universitat de Vic (UVic) per als propers quatre anys. L’ens no s’ha arronsat i ha pres la decisió tot i el rebuig aclaparador que va tenir el candidat per part del Claustre, el passat dijous (aquesta situació és la primera vegada que es dóna a la història de la UVic). Ho ha fet també per una majoria més que qualificada: 13 vots a favor, tres abstencions (els representants de la Generalitat)  i un en contra, que no ha transcendit. El Patronat està format per representants de l’Ajuntament, de la Generalitat, de la societat civil i empresaris tan importants com Oriol Guixà, Joan Font o Josep Tarradellas (aquest no ha pogut assistir a la reunió). També hi ha representants de la comunitat universitària, que només tenen veu però no vot.

Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic i president del Patronat, ha justificat el nomenament fent una lectura particular de la votació del Claustre del passat dijous. “El sentiment negatiu del Claustre no va ser contra el candidat ni contra el seu programa, sinó contra l’alcalde i les seves maneres de fer. Per això, ja vaig demanar disculpes en aquell moment i les reitero ara. L’únic responsable dels malentesos que hi ha hagut sóc jo”, ha dit Vila d’Abadal, en una roda de premsa que ha celebrat de manera conjunta amb Jordi Montaña. Recordem que Vila d'Abadal havia expressat davant de la comunitat universitària que si el Claustre no donava suport al seu candidat ell també li retiraria, cosa que no ha succeït.

Crisi i ajornament

Vila d’Abadal ha justificat la decisió amb un nou argument de caràctertemporal. “No podíem ajornar el nomenament. Haguéssim allargat una crisii un conflicte que no portava enlloc”, ha apuntat.

El president del Patronat ha demanat comprensió a la comunitatuniversitària. “L’opció d’un candidat de fora no és cap menyspreu cap a la gent de dins de la UVic. Espero que no es vegi com una agressiói es contempli en positiu”, ha dit.

Per la seva banda, Montaña ha expressat la seva satisfacció pel nomenament i ha repetit que pensa formar un equip format amb gent de dins de la UVic. A més, ha avançat que havia rebut el suport de moltes persones de la universitat i algunes d’elles s’havien ofert a formar part del seu equip si sortia escollit.

Jordi Montaña, poc després de ser presentent nou rector de la UVic. Foto: Adrià Costa

El nou rector ha tornat a incidir en les línies que marcaran el seu programa: internacionalització, especialització, establir lligams amb el territori i l’empresa i qualitat. També ha assegurat que comença aquesta nova etapa amb “moltíssima il•lusió”. Montaña substituirà en el càrrec a Assumpta Fargas.

-Programa de Jordi Montaña, enviat a la comunitatuniversitària
- Perfil de Jordi Montaña

Decepció i expectació de la comunitat universitària


Manuel Llanas, com a portaveu de la comunitat universitària a la reunió, ha expressat la seva “decepció” i s’ha remès al document que van publicar després de la reunió del Claustre.  “Subscrivim el punt central del text, on demanàvem obrir una nova convocatòria", ha lamentat. També ha reflectit la seva “inquietud” per una colla de documents que circulaven per Internet i que “podrien suposar” un canvi de model a la universitat.

Tot i això, Llanas ha reconegut la legitimat del Patronat per prendre aquesta decisió i ha dit que estaven “a l’expectativa” a partir de demà. “Ara qui ha de moure fitxa és el nou rector. A partir d’aquí, veurem què passa i què fem. Necessitem, però, uns dies de tranquil•litat”, ha conclòs.

-------------------------------
Actualitzat a les 18:30 hores
Jordi Montaña entra a la reunió del Patronat


Josep Maria Vila d’Abadal ha sortit de la reunió i ha convidat entrar a la mateixa a Jordi Montaña, que estava esperant en una sala al costat. Montaña s’hauria afegit a la reunió com a nou membre de ple dret del Patronat.

Això ens permet afirmar que, pràcticament amb totes les garanties, Jordi Montaña serà presentat oficialment com a nou rector de la UVic en els propers minuts.

------------------------------
Actualització, 16:45 hores
Comença la reunió


La reunió del Patronat ha començat amb uns minuts de retard. Hi són presents tots els patrons, excepte l’empresari Josep Tarradellas, que s’ha excusat per motius professionals.

L a trobada ha estat marcada pels contactes previs entre els representants de diverses àrees. El migdia, els alcaldes republicans de Ripoll i Manlleu, Teresa Jordà i Pere Prat, s’han trobat amb l’alcalde de Vic i president del Patronat, Josep M. Vila d’Abadal. Uns minuts abans de la trobada, el secretari del Patronat Lluís Jou s’ha reunit en privat amb Anna Andreu i Manuel Llanas, representants de la comunitat universitària.

La reunió va per llarg, ja que hi ha set punts a l'ordre del dia. Alguns, tan importants com l'aprovació de les bases per a l'elaboració del pressupost de l'exercici 2010-2011, la negociació amb el Comitè d'Empresa o el pla de futur d'Eumo Editorial.

-----------------------
Publicat, 07:45 hores
El Patronat encara avui la crisi del nou rector de la UVic


Avui dimarts 13 de juliol, a partir de les 16:30h a la Sala Segimon Serrallonga, tindrà lloc la reunió del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) on, entre altres temes, s’aprovarà el nomenament Jordi Montaña com a nou rector de la Universitat de Vic (UVic) o s’optarà per obrir una nova convocatòria. La decisió no és fàcil i caldran uns bons arguments per sostenir-la. Osona.com farà un seguiment exhaustiu de la trobada i us n’oferirà els resultats tan bon punt es facin públics.

La reunió d’avui del Patronat és el darrer capítol d’un procés electoral carregat de polèmica i que ha provocat una crisi institucional sense precedents. El passat dijous, per primera vegada en la història de la UVic, el Claustre va negar per una majoria aclaparadora el seu suport al candidat que havia proposat la FUB, Jordi Montaña. El vot negatiu es podria interpretar com un vot de càstig a les maneres de fer de l’alcalde de Vic i president del Patronat, Josep M. Vila d’Abadal, més que no pas al programa que va presentar Montaña. Tot i això, tan bon punt es va acabar la votació del Claustre, els representants de la comunitat universitària van elaborar un document de consens on es demanava que es convoqués una nova convocatòria.

I això és el que haurà de decidir avui el Patronat. Ara, ja no queda més temps... o caixa o faixa. Només dues opcions. Per un costat, ratificar Montaña, que sempre ha estat la primera opció de Vila d’Abadal i que, en un principi, també havia tingut el vist-i-plau de la Generalitat. Aquesta opció significaria obviar les demandes internes de la UVic i, a més, posaria en evidència Vila d’Abadal, que va assegurar que si el Claustre no donava el seu suport a Montaña, ell també li retiraria. La segona possibilitat, una nova convocatòria, tampoc està exempta de dificultats. Un nou procés electoral, sense uns candidats amb uns suports clars, allargaria la presa de possessió del nou rector fins a principis del curs que ve i posposaria algunes decisions importants que s’han de prendre amb urgència.

------------------
NOTA DE PREMSA
UNIVERSITAT DE VIC
(enviada a les 20:30 hores)

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes nomena Jordi Montaña nou rector  de la UVic

 
- En la mateixa reunió s’ha nomenat Ricard Torrents president del Consell Consultiu de la FUB

Vic, 13/7/2010.- El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha decidit nomenar Jordi Montaña nou rector de la  Universitat de Vic, per 13 vots a favor, tres abstencions i un vot en contra. El nou rector presentarà el seu equip en els propers dies.

El president del Patronat ha manifestat que en la reunió s’ha valorat l’opinió negativa del Claustre, que s’ha interpretat com un "no" al procediment que s'ha seguit i al model de relacions que hi ha entre la Universitat i el Patronat, cosa que es compromet d' aclarir en el futur immediat. També ha manifestat que aquest ha estat “un nomenament de consens” i que el Patronat ha tornat a demanar a Jordi Montaña que faci  equip amb persones de la UVic.

Jordi Montaña ha manifestat en les seves primeres paraules com a  rector, que “vull ser un pal de paller d’un equip format per la gent de dins, en el qual aportaré la meva experiència. Agafo el càrrec amb molta il•lusió”.

Catedràtic de la Universitat Ramon Llull, Jordi Montaña és doctor en Enginyeria Industrial per la UPC, màster en Direcció i Administració d’Empreses per ESADE i Enginyer Industrial per l’ETSIIB-UPC. Professor d’ESADE des de 1976, actualment dirigeix la Càtedra ESADE de Gestió del Disseny, que té per objectiu la recerca en els aspectes relacionats amb el disseny i l’empresa, i el seu impacte en l’economia i la societat.

Ha estat sempre vinculat al món del disseny industrial aplicat a l’empresa, ja sigui en el desenvolupament de nous productes i la gestió de la innovació, o en la creació de marques. En aquest camp, va ser fundador i conseller delegat de Quod, Diseño y Marketing, SA; fundador i director general de la Societat Estatal per al Desenvolupament del Disseny i la Innovació; president d’Integral Design and Development; així com president de l’ADI-FAD, i patró i membre del comitè executiu de la Fundació Barcelona Centre de Disseny.

Consell Consultiu


En la mateixa reunió s’ha  acordar el nomenament de Ricard Torrents, president del Consell Consultiu de la FUB, format per un mínim de set i un màxim de 21 persones designades pel Patronat, entre persones de reconegut prestigi en l’àmbit acadèmic universitari, de la societat civil i del món empresarial. Les seves funcions són promoure la participació de la societat en l’activitat de la Universitat, fomentar les relacions entre la universitat i el seu entorn cultural, professional, econòmic, social i territorial, i garantir la representació de la comunitat universitària en els òrgans institucionals.

-----------------
Enllaços d'interès

- Anar al bloc dels estudiants de la UVic: "Què està passant a la UVic"
- Més informació sobre les eleccions al rectorat
- Web de la UVic
- Web de Jordi Montaña

Inici de la reunió del patronat de la FUB. Foto: Adrià Costa