El 84% del Claustre de la UVic nega el seu suport a Montaña

La votació, que no és vinculant, ha registrat 215 vots (dels 287 emesos) en contra del programa d’actuació proposat pel candidat del Patronat de la Fundació Universitària Balmes. La comunitat universitària reclama que s’obri una nova convocatòria. ICV s'adhereix a la demanda. Josep Maria Vila d’Abadal no fa declaracions i passa la patata calenta al Patronat.

Redacció osona.com
08 de juliol del 2010
Inici del Claustre
Inici del Claustre | Adrià Costa
Inici del Claustre. Foto: Adrià Costa 

El Claustre de la Universitat de Vic (UVic), en la seva reunió extraordinària d’avui, s’ha pronunciat en contra del programa del candidat a rector Jordi Montaña, proposat pel Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB). Sobre un total de 287 vots emesos –i un cop fetes les ponderacions en el vot del personal d’administració i serveis-, 215 han estat negatius (84%), 25 a favor (10%), 15 en blanc (6%) i 1 nul.

La decisió ha estat una gerra d’aigua freda per al candidat i per a l’alcalde de Vic i president del Patronat, Josep Maria Vila d’Abadal, que havia apostat des d’un primer moment per Montaña. Des dels passadissos de la UVic s’interpretava el vot com un càstig al procés i a les maneres de fer de Vila d’Abadal, més que no pas el programa del propi Montaña.

El Claustre està format per professors amb uns determinats requisits (tres anys d'antiguitat i dedicació total), personal administratiu, membres del Consell de direcció d'Universitats, centres docents i instituts universitaris, 10 representants dels alumnes i els directors d'Eumo i Eumogràfic.

En total, estaven cridats a votar un total de 340 persones, 98 de les quals eren personal administratiu. Han votat 287 persones. A la reunió també hi ha assistit altres membres de la UVic, així com alguns patrons del Patronat, sense veu ni vot. L’Aula Magna de la UVic ha quedat plena de gom a gom.

Un Claustre atípic i mogut

“En tots els anys que estic aquí no havia viscut mai un Claustre tan mogut com aquest”, comentava un dels professors tan bon punt ha sortit de la trobada. No ha estat per menys. La reunió del Claustre es presentava moguda i no ha decebut. Per començar, l’entrada a la reunió ha estat vetada a la premsa, tot i que en un primer moment se'ns havia permès.

Primer, ha parlat l’alcalde i llavors el candidat ha fet un petit esbós del seu programa. No s’ha allargat massa perquè tota la comunitat ja havia rebut un mail seu amb el programa sencer.  Montaña s’ha presentat tot sol davant del Claustre (la seva intenció inicial era formar un equip amb gent de dins i poder presentar els seus suports a la reunió, però no ha aconseguit). Al finalitzar el seu discurs no hi ha hagut aplaudiments.

Programa de Jordi Montaña, enviat a la comunitat universitària

Les patacades han començat al torn de preguntes. Les quatre o cinc intervencions han tingut un nexe en comú: la crítica a l’actitud de Vila d’Abadal i la manera com s’ha portat tot el procés electoral. Les queixes de la comunitat universitària han deixat en un segon pla Montaña. Algunes intervencions dels presents s’han acompanyat amb forts aplaudiments. L’única aportació suau al debat ha estat la de l’empresari i patró de la FUB, Joan Font, que ha defensat la legitimitat del Patronat.

Tot seguit, han sortit de la sala totes les persones que no tenien dret a vot i s’ha procedit a la votació. La pregunta era senzilla: “Dónes suport al programa d’actuació 2010-2014 del Dr. Jordi Montaña?”. La resposta també: “Sí” o “No”. El resultat ha estat aclaparador a favor del “No”, com ja em esmentat a l’inici d’aquesta crònica.

I ara què?

Ara, el Patronat es reunirà el proper dimarts, 13 de juliol, per nomenar, si escau, el rector o bé per obrir una nova convocatòria. Cal recordar que la votació del Claustre no és vinculant. Tot i això, no seria agosarat qualificar l’actual situació com una crisi institucional sense precedents. La iniciativa passa ara a mans del Patronat i la seva decisió no serà senzilla.

En diverses ocasions s’ha preguntat, tant a Vila d’Abadal com a Montaña, què passaria si el Claustre no donava suport al candidat de la FUB. Sempre han respost que això no entrava en les seves prediccions i han assegurat que no passaria. Anaven errats. L’hemeroteca és cruel i encara complica més les situació: Vila d’Abadal va dir davant de la comunitat universitària, en la reunió celebrada el passat 15 de juny, que si el Claustre no donava suport al seu candidat, ell també li retiraria.

- Veure notícia del 15 de juny 

Després de la lectura de la votació, que també ha estat aplaudida per tot l’auditori, Vila d’Abadal ha dit que no volia fer declaracions i que, ara, tot passava a mans del Patronat. Un cop s’hagi fet la reunió el dimarts, llavors valorarà tot el que ha succeït.

Per la seva banda, Montaña ni tan sols ha esperat a conèixer el resultat de la votació i ha sortit abans de la lectura dels resultats.

La comunitat universitària torna a primera línea

El desenllaç de la votació ha tornat el protagonisme a la comunitat universitària, molt debilitat en les reunions del Patronat, on els seus representants només tenen dret a veu, però no a vot. La satisfacció entre els seus màxims representants era més que palesa. Un cop acabat el Claustre, un grup ha restat a la sala per consensuar un document (a sota, text íntegre).

El document consta de diversos punts que s’havien d’acabar de perfilar. En principi, el text no gestiona la legitimitat del Patronat, però si que li demana que tingui en compte com s’ha pronunciat el Claustre. Un altre punt, que segurament portarà cua, reclama que s’obri una nova convocatòria d’eleccions al rectorat.

ICV de Vic ha reaccionat ràpid i ja ha enviat una nota de premsa on s'adhereix a la demanda de la comunitat universitària i "exigeix" que s'obri una nova convocatòria per escollir un nou rector.

- Nota de premsa d'ICV Vic

---------------------
DESPRÉS DEL PRONUNCIAMENT DEL CLAUSTRE DE LA UVIC
Declaració pública dels membres de la comunitat universitària  al Patronat de la FUB

Un cop conegut el pronunciament del claustre sobre la candidatura del Dr. Jordi Montaña a rector de la UVic, els membres de la comunitat universitària volem adreçar al Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) les consideracions i la demanda següents:

1.    Constatem que el resultat de la votació posa de manifest que el claustre no ha considerat convincent la proposta del candidat presentat pel president de la FUB i designat per majoria del seu Patronat.

2.    Expressem la nostra profunda preocupació i disconformitat amb el fet que es limitin les funcions del rector i dels òrgans de govern de la universitat perquè siguin exercides per la direcció de la FUB.

3.    Manifestem la perplexitat davant el fet que el president de la FUB hagi confiat la direcció estratègica del projecte universitari a un grup de treball que, encapçalat per la directora de la FUB i integrat exclusivament per persones amb menys d’un any i mig de vinculació a la Universitat, ha ignorat la resta de la comunitat i, a més, ha formulat propostes en molts punts incompatibles amb la legislació universitària vigent.

4.    Volem deixar clar que no qüestionem la legitimitat del Patronat ni de les seves decisions. Tanmateix, per responsabilitat, no volem ni podem renunciar a manifestar la nostra opinió.

5.    Finalment, amb tot el respecte però també amb tota la claredat, demanem al Patronat de la FUB que escolti el pronunciament del Claustre; i que, tal com preveu l’article 16.4 dels estatuts vigents, obri una nova convocatòria per a la designació de rector/a.

Vic, 8 de juliol de 2010

-----------------
Enllaços d'interès

- Anar al bloc dels estudiants de la UVic: "Què està passant a la UVic"
- Més informació sobre les eleccions al rectorat
- Web de la UVic
- Web de Jordi Montaña

Jordi Montaña, moments abans de començar el Claustre. Foto: Adrià Costa