El Claustre de la UVic debat ara el suport a Jordi Montaña

El candidat exposa el seu programa i els membres del Claustre es pronunciaran en una votació no vinculant. En l'ambient es deixa entreveure un vot de càstig.

Redacció osona.com
08 de juliol del 2010
Ricard Torrents saluda a Jordi Montaña, minuts abans de començar el claustre.
Ricard Torrents saluda a Jordi Montaña, minuts abans de començar el claustre. | Adrià Costa
Una de les paperetes de la votació. Foto: Adrià Costa

Actualitzat dijous, 10:30 hores
El Claustre comença la reunió


En aquests moments, el Claustre debat el seu suport a Jordi Montaña. El Claustre està format per professors amb uns determinats requisits (tres anys d'antiguitat i dedicació total), personal administratiu, membres del Consell de direcció d'Universitats, centres docents i instituts universitaris, 10 representants dels alumnes i els directors d'Eumo i Eumogràfic.

En total, estan cridats a votar un total de 340 persones, 98 de les quals són personal administratiu. A la reunió, segons les primeres dades que ha facilitat la Universitat, hi assisteixen 270 persones (81 administratius), que es podrien incrementar al llarg de la trobada.

La trobada ha estat vetada a la premsa, tot i que en un primer moment se'ns havia permès.

A l'entrada a l'Aula Magna, lloc on es fa la reunió, les previsions apunten cap a un vot de càstig, no contra el candidat sinó contra les maneres de fer de l'alcalde i president del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB).

El candidat ha acabat l'exposició del seu programa. No hi ha hagut aplaudiments.

------------
Publicat dimecres, 18:00 hores
Les pressions internes i la incertesa compliquen el suport de la UVic a Montaña


El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) va escollir el passat dimecres 30 de juliol Jordi Montaña com a candidat a nou rector de la  Universitat de Vic (UVic). Des de llavors, Montaña ha portat un ritme frenètic de reunions amb representants de la comunitat universitària, per tal d’explicar-els-hi el seu programa i intentar fer-els partícips d’una nova etapa en la que, com ja ha dit en diverses ocasions, espera comptar amb la gent de dins.

Jordi Montaña presentarà el seu programa per als propers quatre anys davant del Claustre avui dijous 8 de juliol a les 10 del matí, per tal que els membres s’hi pronunciïn. La votació no és vinculant, però si important, ja que té un gran component simbòlic (Osona.com farà un seguiment exhaustiu de la reunió). Per a Montaña, seria difícil tirar endavant el seu programa si no compta amb el suport de la comunitat universitària. El Patronat tornarà a reunir-se el dimarts 13 de juliol per nomenar, si s’escau, el rector o bé per obrir una nova convocatòria.

Una votació complexa

La votació d’aquest dijous no està gens clara, per diversos motius. En primer lloc, Montaña s’ha trobat amb un problema afegit que no s’esperava. El candidat està molt satisfet amb les reunions que ha tingut i moltes de les persones amb qui ha parlat li han donat en privat el seu suport, segons fonts properes al Patronat (Montaña ha declinat fer declaracions). En el moment, però, de fer un pas endavant i postular-se públicament com a membre de l’equip de Montaña, si aquest els hi demana, tothom ho ha declinat.

Ricard Torrents saluda a JordiMontaña, minuts abans de començar el Claustre. Foto: Adrià Costa

Les raons de la negativa, segons l’alcalde i president del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, Josep Maria Vila d’Abadal, són clares. “Montaña ha trobat gent molt vàlida i que li ha donat el seu suport en privat. Però tots han rebut pressions internes perquè no entrin a formar part del seu equip”, ha dit amb contundència Vila d’Abadal, avui en el ple municipal.

Per alguns membres de la comunitat universitària, les raons són unes altres. “És difícil no acceptar el programa que proposa Montaña. Nosaltres no tenim res contra la persona sinó contra el procés que s’ha establert per a la seva elecció”, diu un dels portaveus de la comunitat. “Tothom està a l’expectativa, a veure què passarà dema. És complicat donar suport públicament a algú que no saps si tindrà el suport majoritari de la comunitat”, ha afegit. Aquesta incertesa ha complicat el desig de Montaña, de presentar-se davant del Claustre amb el suport d'un equip de persones de dins de la UVic.

Les votacions del Claustre es preveuen ajustades (tampoc està clar si seran públiques o secretes). En tot cas, el que no sembla és que Montaña aconsegueixi un suport massiu. Ni Montaña ni el Patronat han deixat clar en cap moment quina serà la seva reacció si no obtenen un suport del Claustre. La resposta, aquest dijous.

Vila d’Abadal, sense embuts

Els portaveus de la CUP i PxC han instat a Vila d’Abadal, en el ple municipal celebrat aquest dimecres, a aclarir què  havia passat en el procés electoral del rectorat de la UVic.  Vila d’Abadal ha reconegut que el procés no havia estat el correcte i es que disculparà públicament.

L’alcalde també ha dit que no hi havia hagut cap afany de treure Assumpta Fargas, a qui ja se li havia comunicat el mes de gener que no renovaria el càrrec. Vila d’Abadal retreu que Fargas digués que l’alcalde de Vic no podia presidir el Patronat. “Des d’aquell dia li vaig perdre la confiança”, ha assenyalat.

Vila d’Abadal ha defensat l’elecció de Montaña, la qual no és “un caprici”. També assegura que ningú ha parlat de privatitzar la UVic i que en tot aquest procés hi ha hagut molta demagògia. “Però la gestió cal fer-la amb un màxim de rendibilitat, no s’hi valen els mantes”, ha dit amb contundència.“Els doctorats han costat molts diners i els hem pagat nosaltres, i no han estat rendibles”, ha conclòs.

- Anar al bloc dels estudiants de la UVic: "Què està passant a la UVic"
- Més informació sobre les eleccions al rectorat
- Web de la UVic
- Web de Jordi Montaña

Josep Maria Vila d'Abadal, entre Xavier Solà i Anna Erra, aquest dimecres al ple municipal. Foto: Adrià Costa