Ple: l'Ajuntament de Vic també «s'exclou moralment» de la Constitució

La moció s’ha aprovat amb el suport de CiU, la CUP ERC i ICV-EUiA. PSC I PxC s’han abstingut. El ple ha desestimat la moció per prohibir el burca i ha aprovat la reducció del sou dels regidors.

Redacció osona.com
07 de juliol del 2010
576_1278501537ple_3
576_1278501537ple_3 | Adrià Costa
Els simpatitzants i regidors de PxC d'altres poblacions han seguit el ple. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest migdia, ha aprovat unamoció de rebuig a la sentència de l’Estatut, on es demana unitat is’insta a participar a la manifestació del dissabte 10 de juliol aBarcelona. La moció ha tirat endavant amb els vots de tots els partits,menys PxC.

Paral•lelament, i a instàncies de la CUP, s’ha afegit un punt a lamoció, que s’ha votat a part, on l’Ajuntament de Vic es declara“moralment exclòs” de la Constitució Espanyola. En aquest cas, lavotació ha estat diferent i ha trencat la unitat de l’equip de govern:CiU, CUP, ERC i ICV-EUiA, a favor; PxC, en contra; i PSC s’ha abstingut.

El ple ha estat marcat per la moció de PxC, que ha estat desestimada pertots els grups, sobre la possibilitat de prohibir el burca a lesinstal•lacions municipals. L’equip de govern ha dit que la proposta jaestava contemplada en la reforma de l’ordenança de civisme que s’estàelaborant.
El ple ha tingut un gran seguiment mediàtic, amb molta premsa d’àmbitnacional. Ha estat seguit en directe per simpatitzants i regidors de PxCd’altres localitats (Manresa, El Vendrell, Olot i Manlleu).
Un altre dels punts importants de l’ordre del dia ha estat l’aprovacióde la reducció dels sous dels regidors, que suposarà un estalvi anual de30.000 euros. El ple ha estat llarguíssim i ha finalitzat a les 4 de latarda (quatre hores i mitja de durada).

El seguiment del ple, via Twitter (PDF)

Una moció d’urgència amb sorpresa


La moció d’urgència presentada per l’equip de govern (PSC, ERC i CiU) sobre la sentència de l’Estatut ha tingut un desenllaç inesperat. La proposta semblava que no tindria cap problema en tirar endavant en el seu format original. La CUP, però, ha fet canviar les posicions estratègiques. La moció inicial rebutja la sentència de l’Estatut, demana unitat i insta a participar a la manifestació del dissabte 10 de juliol a Barcelona.

Quim Soler, de la CUP, ha dit que l’únic camí que ens quedava era “l’autodeterminació”. Tot i això, ha afegit que donarien suport a la moció sempre i quan s’hi afegís un punt addicional on digués: “Vic es declara municipi moralment exclòs de l’àmbit de la Constitució Espanyola”, tal com ja han fet altres poblacions, com Montesquiu o Sant Pere de Torelló.



ERC i ICV-EUiA no han tingut cap problema en acceptar l’afegitó de la CUP. No ha estat el cas del PSC, que ha qualificat la proposta de la CUP com “un brindis al sol”.

Xavier Solà (CiU) ha tirat un cable als seus companys de govern i ha proposat que es votessin com dues mocions separades. La primera moció s’ha aprovat sense problemes i la segona també, però ara ja sense el vot del PSC.

Així, Vic ha passat a ser un municipi exclòs de la Constitució. Vic ha esdevingut la segona capital de comarca i sisè municipi del Principat en aprovar aquesta proposta.

MOCIÓ D’URGÈNCIA, SOBRE LA SENTÈNCIA DE L’ESTATUT, PRESENTADA PER L’EQUIP DE GOVERN (PSC, ERC I CIU)


MOCIÓ D’URGÈNCIA a través de la qual s’aprova:

        1. Manifestar i mostrar el rebuig de l’Ajuntament de Vic a la sentència del Tribunal Constitucional   sobre l’Estatut ja que vulnera els drets fonamentals que té el poble de Catalunya de decidir per  ell mateix.

        2. Demanar als partits polítics catalans i als grups parlamentaris de Catalunya que actuïn junts en  la defensa de l’Estatut de Catalunya i del nostre poble, deixant de banda els interessos partidistes.

        3. Instar als ciutadans i les ciutadanes de Vic a que participin de manera massiva a la manifestació  convocada el proper dissabte, dia 10 de juliol, a les 18.00h a Barcelona i que pressionin a les institucions catalanes perquè treballin en la recuperació del què ens ha estat anul•lat.

        4. Comunicar l’adopció d’aquests acords al president del Parlament de Catalunya, als partits polítics amb representació parlamentària, al govern de la Generalitat, al govern espanyol i a les entitats municipalistes catalanes.

APROVADA AMB EL SUPORT DE CiU, PSC, ERC, CUP i ICV i l’abstenció de la PxC.

S’ha votat separadament i també aprovat (CiU, ERC, CUP i ICV) una esmena de la CUP a través de la qual “Vic es declara municipi moralment exclòs de l’àmbit de la Constitució Espanyola”. PSC i PxC s’han abstingut.

Del burka a la persona ‘non grata’ i al ‘nazi’


El ple ha rebutjat dues mocions de PxC en què es proposava, per una banda, la prohibició de l'ús del burca en equipaments públics i, per l'altra, la declaració de persona “non grata” a tots els immigrants il•legals que s'empadronin a l'Ajuntament de la ciutat. Tots els grups municipals, CiU, PSC, ERC, CUP i ICV, han votat en contra la moció i els quatre regidors de PxC són els únics que hi han votat a favor (17 vots en contra i 4 a favor). El president de PxC, Josep Anglada, crescut amb la presència de càmeres de televisió, ha vorejat els límits permesos i els altres grups municipals ho han dubtat en titllar la segona moció de “racista”.




En la primera de les mocions, PxC ha demanat limitar l'accés i l'ús de qualsevol tipus de vestimenta que cobreixi totalment la cara o que impedeixi la identificació de les persones en els equipaments municipals. La voluntat d'Anglada era portar una moció que prohibís l'ús del burca també a la via pública però el líder de PxC ha afirmat que l'Ajuntament no té competències al respecte i ha demanat que el govern estatal ho reguli.

En el debat, Anglada ha desplegat tot el seu arsenal provocador: “ El Burca i el vel integral són una mostra de repressió, de falta de respecte vers a les dones... representa la proliferació d’ideologies integristes que amenacen la nostra societat, una ideologia fanàtica, medieval i esclavista. Res a veure amb el racisme”.

Tots els grups que conformen el consistori han mostrat el seu rebuig a aquesta moció. Tot i que el PSC ha afirmat estar en contra de l'ús del burca com un element “denigrant” per a les dones, ha afirmat que la moció de PxC respon a un “oportunisme polític” ja que ara venen les eleccions.

En nom de l’equip de govern, el regidor Xavier Solà (CiU) ha manifestat que l’actual ordenança municipal de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana, aprovada el juliol de 2006, ja contempla en el seu article 4 que “S’han d’evitar totes les actituds individuals o col•lectives que atemptin contra la dignitat de la persona”, així com també afirma que “són prohibits l’insult, la burla, les molèsties intencionades, la coacció moral i física, les actituds o comportaments racistes i xenòfobs i les agressions, sigui quina sigui la procedència de la persona que les realitza”. L’equip de govern entén que el burca és denigrant per a la persona i que, per tant, ja està contemplada en l’ordenança municipal. Tot i això, la normativa s’està reformant i especificarà amb més claredat aquest punt, segons Solà.

D'altra banda, ICV, ha afirmat que la moció no soluciona “res” i que l'únic que fa és apartar aquestes dones del carrer i “traslladar els nivells d'opressió dins de casa”. En la mateixa línia s'ha expressat la regidora de la CUP, Laia Jurado, qui ha dit que aquestes mocions “se'n van de les mans” i provoquen “fractura social”.

La segona moció que ha presentat Plataforma per Catalunya i que també ha estat rebutjada per tots els partits menys pel del mateix Anglada, pretenia considerar persona “non grata” a qualsevol immigrant en situació irregular que vulgui empadronar-se a Vic.

La majora de partits han mostrat indignació perquè Anglada ha proposat aquesta moció i fins i tot el regidor convergent, Xavier Solà, ha proposat que aquest tipus de mocions s'haurien de consultar a la fiscalia per comprovar si compleixen els paràmetres legals del codi penal.

El líder de PxC ha defensat la seva moció al•legant que no es pot “consentir” que els immigrants il•legals puguin empadronar-se i tenir “dret a la sanitat, a l'escolarització o als serveis socials”. Segons Anglada, aquestes persones “porten més despesa social, més delinqüència i fomenten l'economia submergida”.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha afirmat que associar els termes “il•legal” i “delinqüent” és “denigrant” i que aquesta moció només representa una “provocació”'. Vila d'Abadal ha titllat la moció de “nazi”.

Els regidors i l’alcalde fan efectiva la reducció del sou

En el ple municipal d’avui també s’ha aprovat la reducció de les retribucions dels regidors i l’alcalde entre un 9% i un 5%, en funció de la seva dedicació, tal i com ja es va exposar en la darrera sessió plenària. La reducció prevista suposa un estalvi de 25.000€. D’altra banda, també es preveu la reducció del 5% de les assignacions als grups polítics i les dietes corresponents, que suposarà una reducció de 4.692 €. El punt ha rebut els vots favorables de tots els grups municipals excepte la CUP que s’hi ha abstingut.

Josep Burgaya (PSC) ha defensat l’acord i ha recorda que les entitats municipalistes (ACM i FCM) van acordar una rebaixa entre el 5 i el 15%, la qual cosa significa que els sous de l’Ajuntament de Vic són dels més baixos. A més, ha recordat que els sous estaven congelats des de feia temps.



Per a Josep Anglada (PxC), la reducció arriba “tard”. “Són unes mesures insignificants, injustes, ineficaces... no arriben ni a unes males rebaixes d’estiu”, ha afegit.

Per a Laia Jurado de la CUP, també és insuficient i aposta per “un pla d’estalvi global”. Burgaya ha recordat que ja s’està fent un pla d’estalvi global que representarà una reducció del pressupost d’ 1,5 MEUR.

ALTRES PUNTS DE L’ORDRE DEL DIA APROVATS


Reglament d’organització i funcionament del Consell Local de Dones. Es considera un canal de participació de les dones en les qüestions municipals. Aquest punt s’ha aprovat per unanimitat.

Nomenament d’Antoni Ylla-Català membre de la Junta de Govern del Museu Episcopal a causa de la baixa voluntària de l’anterior representant de l’Ajuntament de Vic. Aprovat per unanimitat.  

Adhesió al conveni marc d’interoperabilitat de sistemes d’informació entre administracions, que facilita la transmissió telemàtica de dades i documents electrònics procedents de les diverses administracions, possibilitant que puguin obtenir les dades i/o documents en poder d’altres administracions quan aquestes són necessàries per qualsevol tramitació administrativa. Aprovat per unanimitat.  

Conveni d’adhesió de l’Ajuntament de Vic a l’E-Tram, que té per objecte promoure la implantació i la utilització de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en la prestació de serveis de les administracions públiques.  L’E-Tram pertany al Consorci Administració Oberta de Catalunya (Generalitat de Catalunya i Locaret) i està dirigida a tots els ajuntaments de Catalunya que no ofereixen serveis de tramitació telemàtica. Aprovat per unanimitat.  

Autorització per al nou preu dels abonaments del transport urbà a causa de l’increment de l’IVA, que passa del 7% al 8%. Així doncs, les tarifes seran les següents:
T-10 normal: passa de 8 € a 8.10 €
T-10 social: passa de 7 € a 7.05 €
           El punt s’ha aprovat per unanimitat.

Modificació de crèdits del pressupost de 2010, que suposa una incorporació de 662.601,14 €.       El punt s’ha aprovat per unanimitat.

Encomana de gestió del servei de punts d’informació i dinamització juvenil a diversos espais de Vic a la Fundació Educació i Art. Punt aprovat per unanimitat.

Moció de la PxC per a la reducció dels càrrecs de confiança. REBUTJADA

Moció de la PxC de congelació i reducció del deute municipal. REBUTJADA

Moció d’ERC de suport a l’exercici del dret a decidir. La moció es concreta amb la manifestació del suport del Ple Municipal a la iniciativa popular presentada pel Parlament de Catalunya per a convocar un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya; reafirmar el compromís del món local amb el dret a decidir del poble català; reclamar la màxima unitat d’acció per a les organitzacions que treballin per enfortir el dreta a decidir; i fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya i als portaveus dels grups amb representació a aquesta cambra. APROVADA amb els vots favorables de CiU, ERC, CUP i ICV, i l’abstenció del PSC i PxC.

EN BREU


Faltes d’ortografiaLa CUP s’ha queixat en dues ocasions de les mocions que presenta PxC i que no respecten massa el català.  

Telèfon al Brasil Telefònica ja ha tornat els diners de l’error de la factura de telèfon de Burgaya. En total, 1.465 euros.
- Més informació del tema

Una regidora al Birranostrum
  "Com a regidor de Joves dono suport a les activitats del joves. Jo no vaig repartir alcohol", diu Gràcia Ferrer.




La illa càrnia, aturadaTal com ja va informar Osona.com, Vila d’Abadal ha reconegut que falta tirar endavant l’aval de la Generalitat. Tot i això, ha dit que el projecte té el vist-i-plau del Institut Català de Finances. Ha assegurat que es tirarà endavant.
- Més informació

La protesta de Maulets, sense multesUns joves van ser identificats per la Policia Local perquè havien pujat al balcó de l’Ajuntament de Vic. El regidor Josep Rafús va dir que hi hauria multes. Marxa enrere, “això no es contempla en l’ordenança de civisme”, ha rectificat el mateix Rafús.
- Més informació

L’enrenou de la Guàrdia Urbana
Lourdes Rota quedarà com a sotsinspectora de la Guàrdia Urbana, per sota d’Antoni Jurjo, que recupera el seu lloc, tal com insta una sentència judicial. El cost econòmic del judici encara no se sap. L’Ajuntament acata la sentència i no recorrerà.
- Més informació

Les preguntes, ben redactades Al principi del ple, l’alcalde ha dit que no respondria les preguntes d’ICV-EUiA i PxC perquè estaven formulades d’una manera molt general i no les podia preparar amb antelació. Com que, segons el reglament, els grups tenen dret a fer les preguntes, encara que no es responguin, l’alcalde ha fet marxa enrere i ha acceptat respondre-les, “per no fer un espectacle”. 

--------------------------
ORDRE DEL DIA


A)      ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ ANTERIOR

B)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

PROTOCOL DE COL.LABORACIÓ AMB EL CONSELL COMARCAL D'OSONA PELS SERVEISD'INFORMACIÓ I ATENCIÓ A LES DONES SIAD

REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DEL CONSELL LOCAL DE DONES

NOMENAR REPRESENTANT DE L'AJUNTAMENT AL PATRONAT DEL MUSEU EPISCOPAL

ACTUALITZACIÓ DEL CATÀLEG DE LLOCS DE TREBALL

APROVAR DEFINITIVAMENT L'ESTUDI DE DETALL AL SECTOR OBJECTE DEL PLAPARCIAL "EL MARRATET"

ADHESIÓ AL CONVENI MARC D'INTEROPERABILITAT DE SISTEMES D'INFORMACIÓENTRE ADMINISTRACIONS

CONVENI D'ADHESIÓ DE L'AJUNTAMENT DE VIC A L'E-TRAM

DONAR COMPTE DE LA RESOLUCIÓ D'INICI DE L'EXPEDIENT PER A LA REDACCIÓ IAPROVACIÓ DEL REGLAMENT INTERN DE PROTECCIÓ DE DADES I CONSTITUCIÓ D'UNACOMISSIÓ D'ESTUDI

AUTORITZAR EL NOU PREU DELS ABONAMENTS DEL TRANSPORT URBÀ MOTIVAT PERL'INCREMENT DE L'IVA

EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS DEL PRESSUPOST DE 2010

PROPOSTA DE REVISIÓ DE SOUS DELS CÀRRECS ELECTES

APROVAR L'ENCOMANA A LA FUNDACIÓ EDUCACIÓ I ART DEL SERVEI DE PUNTSD'INFORMACIÓ I DINAMITZACIÓ JUVENIL A DIVERSOS ESPAIS DE VIC

CANVI DE DATA DEL PLE DE SETEMBRE

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a)  MOCIÓ DE PXC PER LA PROHIBICIÓ DEL BURCA

b) MOCIÓ DE PXC PER DECLARAR A L'IMMIGRANT IL•LEGAL PERSONA "NON GRATA"

c) MOCIÓ DE PXC PER LA REDUCCIÓ DELS CÀRRECS DE CONFIANÇA

d) MOCIÓ DE PXC PER LA CONGELACIÓ I REDUCCIÓ DEL DEUTE MUNICIPAL

e) MOCIÓ D'ESQUERRA REPUBLICANA DE SUPORT A L'EXERCICI DEL DRET ADECIDIR

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES    



 
Arxivat a