Ple: Torelló revisa a la baixa el projecte de la plaça Nova

L’Ajuntament refusa instalar-hi lluminàries i lloses de vidre, la qual cosa significarà un estalvi de 400.000 euros. El ple també aprova la retallada de sous.

Redacció osona.com
29 de juny del 2010
Render plaça Nova de Torelló
Render plaça Nova de Torelló | Ajuntament de Torelló
Render plaça Nova de Torelló Foto: Ajuntament de Torelló

Les retallades econòmiques han arribat amb força a l’Ajuntament de Torelló. El ple celebrat aquest dilluns al vespre va aprovar, per un costat, la reducció del pressupost del projecte de la plaça Nova, i per l’altre, la disminució dels sous dels empleats municipals i dels càrrecs electes.

La revisió del projecte executiu de la plaça Nova comportarà una rebaixa en el pressupost de prop de 400 mil euros. El projecte inicial, presentat públicament ara fa un any, pujava a gairebé 1,4 milions d’euros. El projecte modificat supera lleugerament el milió d’euros. El canvi més substancial del projecte és la supressió de les lluminàries del paviment i les lloses de vidre que les recobrien.

El nou projecte va prosperar gràcies als vots de l’equip de govern, mentre que els grups d’ERC i ICV-CdG es van abstenir. Els republicans van posar en dubte que la reforma de la plaça fos prioritària.

- Notícies publicades de la plaça Nova

Per un altre costat, tal i com determina el Reial Decret llei 8/2010, d’adopció de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic, el ple va acordar la reducció de les retribucions dels empleats municipals i dels càrrecs electes, així com també del personal del patronat de la ràdio. La reducció, en termes generals és d’una mitjana del 5%, tret de la retribució de l’alcalde on s’aplica un 7%.

El ple també va parlar d’altres temes, com camins rurals, Festus, habitatge i gats al carrer, entre d’altres. També es va aprovar la concertació d’un préstec a llarg termini per al finançament d’inversions. El préstec, a 12 anys, es contraurà amb Unnim-Caixa Manlleu per un import de 1.268.077,87 euros.

NOTES DE PREMSA

------------------
AJUNTAMENT DE TORELLÓ
El ple de Torelló aprova la revisió del projecte de la plaça Nova


El ple de l’Ajuntament de Torelló va celebrar, aquest dilluns al vespre, la sessió ordinària corresponent al mes de juny. El consistori va donar llum verda a la revisió del projecte executiu de la plaça Nova, que comportarà una rebaixa en el pressupost de prop de 400 mil euros.

Arran de les mesures d’estalvi econòmic de l’actual conjuntura, l’Ajuntament de Torelló va demanar a l’arquitecte Miquel Ricart la revisió del projecte de la plaça. El projecte inicial, presentat públicament ara fa un any, pujava a gairebé 1,4 milions d’euros. El projecte modificat supera lleugerament el milió d’euros.

El canvi més substancial del projecte és la supressió de les lluminàries del paviment i les lloses de vidre que les recobrien. El nou projecte va prosperar gràcies als vots de l’equip de govern, mentre que els grups d’ERC i ICV-CdG es van abstenir, en coincidir que, sense els llums, la plaça serà dura i grisa i que no hi ha hagut prou participació ciutadana. ERC es va preguntar si és un bon moment per una actuació d’aquesta envergadura i si no valdria la pena esperar temps millors.

El regidor d’Urbanisme, Lluís Bassas, va defensar la conveniència d’executar l’obra i va reiterar que els llums són “una qüestió estètica” i el concepte d’ús de la plaça “serà el mateix” que en l’anterior projecte. L’alcalde, per la seva banda, va afirmar que la plaça actual “no està en condicions” i que l’actuació permetrà la supressió de barreres arquitectòniques i convertirà la plaça en “un punt de trobada magnífic”, a banda que farà replantejar la vialitat al centre de Torelló.

Un dels punts més importants del ple de dilluns va ser la concertació d’un préstec a llarg termini per al finançament d’inversions. El préstec, a 12 anys, es contraurà amb Unnim-Caixa Manlleu per un import de 1.268.077,87 euros, quantitat que es destinarà al finançament de projectes com ara la rehabilitació de la plaça Nova, el condicionament de clavegueram, la millora de la xarxa d’abastament d’aigua potable, millores al cementiri municipal, reposició i reforma de l’enllumenat públic, adequació de jardins i parcs, maquinària i eines, millores al Mercat Municipal, infraestructures i equipaments, i camins veïnals. L’alcalde va explicar que amb aquesta operació l’endeutament de l’Ajuntament arribarà al 71%, mentre que, a preguntes del grup d’ERC, va admetre que hi pot haver canvis en el llistat inicial d’inversions.

Tal i com determina el Reial Decret llei 8/2010, d’adopció de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic, el ple va acordar la reducció de les retribucions dels empleats municipals i dels càrrecs electes, així com també del personal del patronat de la ràdio. La reducció, en termes generals és d’una mitjana del 5%, tret de la retribució de l’alcalde on s’aplica un 7%.

D’altra banda, el ple va aprovar, per unanimitat, les normes que regularan l’adjudicació dels quatre habitatges socials de què disposa l’Ajuntament a la promoció del carrer Comte Borrell. Aquests pisos, cedits per Adigsa a l’Ajuntament, es destinaran a acollir, amb caràcter temporal i rotacional, a persones o famílies en situació de risc d’exclusió social, amb manca d’autonomia personal i altres circumstàncies socioeconòmiques (no tenir prou recursos econòmics per accedir a un habitatge digne).

Un altre dels punts de l’ordre del dia feia referència al servei públic de recollida i control d’animals de companyia abandonats o perduts. Així, es va aprovar l’expedient de contractació, els plecs de condicions administratives per la licitació del contracte de gestió del servei, que fins ara havia prestat el Consell Comarcal però que, en el futur, el prestarà una empresa especialitzada. I per altre cantó, es va acordar imposar una taxa per recollida d’animals de companyia, extraviats, abandonats o maltractats.

Torelló aprova la reducció de les retribucions del personal i els càrrecs electes

En data de 20 de maig de 2010, es va aprovar el Reial Decret llei 8/2010, pel qual s’adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic.

En relació a aquesta normativa, l’Ajuntament de Torelló aplica, a partir d’aquest mes de juny, la mesura de reducció retributiva dels càrrecs electes, alcalde i regidors. En aquest sentit, s’han seguit les recomanacions de la comissió executiva de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Comissió Municipalista de Catalunya, que proposen la reducció de la retribució de l’alcalde en un 7% i les dels regidors amb dedicació parcial en un 5%, en ambdós casos en termes anuals, i per la resta de regidors una reducció de les indemnitzacions per assistència d’un 5%.

En el cas de la retribució de l’alcalde, s’aplica, per tant, una reducció del 7%, la qual cosa suposarà un estalvi de 1.940 euros, des d’ara i fins al 31 de desembre de 2010. Pel que fa als regidors amb dedicació parcial, se’ls aplica una reducció del 5% en les seves retribucions, la qual cosa suposa un estalvi en la corresponent partida pressupostària, fins a final d’any, de 2.922,50 euros.

També s’aplica una reducció del 5% en les indemnitzacions a la resta de regidors per assistència als plens, juntes de govern local i comissions informatives; així com en l’assignació als grups polítics municipals. Aquestes mesures signifiquen una reducció de 594,49 euros i de 301,14 euros, respectivament.

D’altra banda, els regidors de l’Ajuntament de Torelló, quant a representants d’altres òrgans de patronats o consorcis, no perceben retribucions per aquest concepte, per la qual cosa no se’ls aplica cap reducció. I els imports establerts en l’acord del ple de 28 de juny es mantindran fins al final de la legislatura sense cap increment.

En total, l’estalvi generat per aquestes mesures –de juny a desembre- puja a 5.758,13 euros (5.456,99 euros corresponents a les retribucions dels càrrecs electes i 301,14 euros a les aportacions als grups polítics). Atès que l’any 2011, les percepcions salarials dels càrrecs electes restaran congelades, l’Ajuntament de Torelló estalviarà, des d’ara i fins a 31 de desembre de 2011, al voltant de 17.000 euros en aquest concepte.

Per altre cantó, també a partir d’aquest mes de juny, s’aplicarà una reducció en les retribucions als empleats municipals. El centenar de treballadors de l’Ajuntament de Torelló, entre personal funcionari i personal laboral, patiran una reducció en la nòmina d’una mitjana del 5%, tant en el salari base com en els complements. L’aplicació d’aquesta mesura de control de la despesa significarà, des d’ara fins a final de 2011, un estalvi per a l’Ajuntament de Torelló de més de 200.000 euros.

Amb aquestes mesures, que afecten tant els càrrecs electes com la plantilla de personal, l’Ajuntament de Torelló compleix escrupolosament amb les mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic d el Reial Decret llei 8/2010.

-----------------------
ERC DE TORELLÓ
Esquerra posa en dubte que ara sigui prioritari gastar-se un milió d’euros en la Plaça Nova


L’equip de govern de PSC i CiU van aprovar en el Ple de juny la modificació del projecte de la Plaça Nova, retirant els llums del terra que havien creat tanta controvèrsia amb ERC.

El portaveu dels republicans, Jordi Casals, va dir que “fa feredat” fer el balanç de tot el procés de la Plaça Nova, amb un primer projecte desestimat amb aparcament subterrani, amb un segon projecte amb llims a terra que pujava a 1,4M d’euros i finalment en un tercer projecte sense els llums que puja fins a més d’1M d’euros. I tot sense el procés participatiu real que s’havia compromès Lluís Bassas (CiU).

Plaça Nova de Torelló. Foto: Adrià Costa

Casals va afegir que li produïa vergonya aliena llegir-se les respostes que va fer l’arquitecte del projecte a les al•legacions presentades per ERC, que entre d’altres demanava retirar el llums a terra pels elevats costos que suposava (més de 300.000€). Casals es va preguntar si “ara l’arquitecte també creu que l’equip de govern tracta als torellonencs com a ciutadans de segona” tal com va acusar als republicans pel fet de posar en dubte els llums que ara es retiren del projecte.
El portaveu d’ERC també va recordar a l’alcalde que va acusar al grup municipal independentista de posar pals a les rodes per haver presentat al•legacions al projecte ara modificat en la línia que demanava ERC.

Finalment, Jordi Casals va dir que ERC no donaria suport al projecte actual, perquè tot el procés ha estat erràtic, perquè la Plaça Nova esdevindrà un espai gris i dur i perquè era més que dubtós que aquests moments de crisi, que han forçat a l’equip de govern a revisar el projecte, sigui l’adient per gastar-se més d’1M d’euros en una nova plaça.
 
Bloc de Jordi Casals:"Ni llums ni colors, per més d’1 milió €. Prioritat?"

Esquerra demana pel camins rurals en mal estat


Albert Soldevila, d’ERC, va demanar en el darrer Ple pel mal estat d’alguns camins rurals, que fa que ara, en temps de sega, siguin els mateixos pagesos qui els arreglin.

Soldevila va reclamar celeritat en l’arranjament, sobretot perquè hi ha uns compromisos adquirits.
El regidor de CiU, Santi Vivet, va dir que es faria però en les properes setmanes, assumint que no s’arribaria a temps a la necessitat que necessiten ja els pagesos.

Així doncs, els pagesos s’hauran d’arreglar els camins per la sega.
 
Felicitacions pel Festus

El portaveu d’ERC va voler felicitar en primer lloc a totes les persones que s’han implicat per tirar endavant el Festus en un any tant complicat i que algú posava en dubte la seva continuïtat.
Casals va voler fer extensiva la seva felicitació al Patronat del Teatre Cirvianum i a les regidories de Joventut i Cultura, que ha explicat que en les diferents trobades, tant en el patronat com en altres espais hi ha trobat complicitat amb el Festival i han respost a la clara aposta d’ERC per continuar amb el Festus.
 
ERC aconsegueix clarificar l’ordenança dels guals

En el darrer Ple, es va modificar l’ordenança que regula els guals de Torelló, arran d’una intervenció de Lluís Sabatés, regidor d’ERC, sobre el confús que era la normativa vigent.

Durant les darrers setmanes s’ha anat treballant amb la regidora Cristina Sala (CiU) per tal de clarificar la normativa, que ara només obligarà a tenir al gual i no s’haurà de pintar la via pública.

---------------------
ICV-CdG DE TORELLÓ
ICV-CdG no dóna suport al nou projecte de la plaça Nova perquè “no vol que Torelló sigui un poble encara més gris i de sèrie”


La regidora del grup, Montse Ayats, ha argumentat que l’estalvi per l’estalvi no porta enlloc, ha recordat que fa gairebé 12 anys que no es fan inversions en aquest espai i que és una de les places més importants del municipi. També ha recordat que s’estava parlant d’un projecte que “ha de durar 50 anys” (és el període que es calcula que es necessita per amortitzar una obra com aquesta), ha manifestat el temor del seu grup per un projecte que augmentarà la grisor del municipi i, recuperant un comentari que va fer el regidor d’Urbanisme, Lluís Bassas en el sentit que en el nou projecte, per estalviar, s’havia optat per mobiliari de sèrie, la regidora ha recordat que “sense ser pretensiosos, no volien un poble de sèrie sinó un poble amb personalitat”.

Finalment, la regidora ha retret que l’equip de govern “s’hagi passat pel forro” (ha demanat disculpes per no trobar una expressió més acurada) la participació i hagi decretat aquest canvi sense ni tan sols comentar-ho amb les persones i entitats que van intervenir en el procés de definició de l’antic projecte.

L’equip de govern es compromet a intervenir amb els gats de carrer

Després de desitjar i manifestar la confiança que l’empresa que s’ocuparà de la recollida i control d’animals de companyia abandonats i perduts, donarà un millor servei que el que oferia el Consell Comarcal, M. Ayats ha reclamat que s’intervingui amb les colònies de gats que hi ha al municipi. La regidora ha recordat que el seu grup s’ha interessat en diverses ocasions per aquest tema i que és urgent establir colònies controlades, que s’ha d’intervenir amb l’esterilització i que s’han de fer campanyes de sensibilització.

La regidora de Salut Pública s’ha compromès a treballar en aquest sentit amb la nova empresa que s’ocupi del servei de recollida i control d’animals de companyia abandonats o perduts.

La difusió del patrimoni, una assignatura pendent


En el torn de precs i preguntes i després de celebrar que finalment s’hagi enllestit el Catàleg de masies i cases rurals, la regidora d’ICV-CdG ha reclamat accions concretes per difondre el patrimoni torellonenc. M. Ayats ha recordat algunes peticions del seu grup fetes en diferents plens (i el compromís de l’equip de govern de donar-hi resposta!) perquè, per exemple, s’expliqui l’origen de noms com l’aparcament del Sindicat (el grup va demanar que s’expliqués amb una placa o un plafó que el nom provenia del Sindicat Agrari i no pas del sindicat franquista), s’expliqui “la història” d’edificis com l’Arxiu o es defineixin accions concretes per a la difusió dels continguts i elements del Catàleg del Patrimoni.

El regidor d’Urbanisme s’ha compromès “a fer alguna cosa”.

El regidor d’Hisenda i l’incompliment de l’estabilitat pressupostària

En el darrer Ple, el regidor d’Hisenda, Pere Galobardes (PSC), va ser incapaç de respondre a la pregunta d’ICV-CdG de com i quan s’elaboraria el Pla econòmicofinancer que l’Ajuntament està obligat a realitzar i aprovar per ple pel fet que ni el pressupost general ni l’operació financera que s’aprovava, no s’ajustaven al compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària. Galobardes va limitar-se a fer un comentari sobre el fet que no hi hagués la interventora al Ple.

Davant la insistència de la regidora del grup d’ICV-CdG, finalment va intervenir l’Alcalde per treure importància al tema i donar a entendre que es tractava només d’un tràmit.

La reducció de les retribucions dels treballadors de l’Ajuntament


ICV-CdG ha recordat que les mesures venien determinades per un Reial Decret Llei i que, per tant, s’havia de complir. El grup ha volgut fer, però, ha fet una sèrie de consideracions.

La regidora del grup, M. Ayats, ha manifestat que no els agradava que les mesures per reduir el dèficit afectin sempre la classe treballadora, els jubilats... i que, en canvi, no s’apliquin mesures al sector financer ni a les persones amb rendes més altes. També ha manifestat que no els agradava que constantment, i encara menys des de la política mateixa, es desprestigiïn els serveis públics (M. Ayats ha recordat que “això només dóna ales a la dreta liberal que no creu en l’estat del benestar”). I que, en canvi, els agradaria que s’incorporessin criteris d’eficàcia i eficiència i treball per objectius al sector públic i que també els agradarà que el 2013, “en un ple semblant al d’avui, es puguin aprovar, tal com preveu la disposició addicional sisena del Reial Decret, una sèrie de millores que garanteixin la recuperació gradual del poder adquisitiu dels treballadors del sector públic”.

La reducció de les retribucions i indemnitzacions de l’Alcalde i els regidors i regidores

ICV-CdG ha donat suport a les mesures proposades per l’equip de govern i que van en la línia del que aconsellen les entitats municipalistes (reducció 7% sou alcalde i reducció del 5% del sou de regidors amb dedicació o a l’oposició). M. Ayats ha recordat que els sous dels alcaldes i regidors és un tema que porta sovint a conclusions i comentaris fàcils i demagògics i que normalment aquests sous i les dedicacions de l’Alcalde i els regidors són molt diferents en molts pobles i ciutats de Catalunya i també ho són molt en els municipis de la nostra comarca i, per això, el seu grup va demanar que s’especifiqués de quins imports es parlava en cada cas.

També ha recordat que en un futur, en aquest àmbit s’hauria de tendir a establir objectius i resultats i que hauria de ser a partir d’aquí que s’haurien d’establir els criteris sobre els sous. Finalment, ha volgut fer constar que per aconseguir un estalvi real i que impacti de debò en el pressupost caldrà buscar altres mesures. Ayats ha fet notar que “les reduccions esmentades no deixen de ser simbòliques --suposen un estalvi de només 5.758 euros; en època de crisi no podem menysprear qualsevol quantitat que serveixi per estalviar però val la pena que siguem conscients de l’import del qual estem parlant”.

ICV-CdG elogia la política d’habitatge de l’Ajuntament de Torelló

A propòsit de l’aprovació de les normes que han de regular l’adjudicació dels 4 pisos que l’Ajuntament té a la seva disposició al carrer Comte Borrell, 63 i que han de servir per persones o famílies amb necessitats, la regidora d’ICV-CdG ha elogiat, d’una banda, la política d’habitatge social de l’Ajuntament i, de l’altra, la voluntat d’establir unes normes per accedir-hi clares i transparents.
Arxivat a