Viladrau tira de la tradició i crea el festival de música Marcos Redondo

Aquest estiu, s’oferiran quatre concerts al CCEN.

Redacció osona.com
30 de juny del 2010
Imma Gómez presentant el 1er Festival de Música Marcos Redondo.
Imma Gómez presentant el 1er Festival de Música Marcos Redondo. | Adrià Costa
Imma Gómez presentant el 1er Festival de Música Marcos Redondo. Foto: Adrià Costa

Fa anys, cada estiu es feia un concert als jardins de la casa de Marcos Redondo a Viladrau. Aquest concert estava organitzat per l’Associació d’Amics del Montseny. Ara, l’Ajuntament com a líder del projecte, vol recuperar aquella tradició, obrir-la al públic i consolidar-la com un esdeveniment anual de repercussió nacional.

El festival de música Marcos Redondo s’organitza en memòria de l’il•lustre cantant d’òpera i sarsuela Marcos Redondo (Pozoblanco 1893 - Barcelona 1976), que havia residit llargues temporades a Viladrau.

L’alcalde de l’Ajuntament de Viladrau, Francesc X. Bellvehí; la directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Gemma Boix; la neta de Marcos Redondo, Eugènia Vidal, i Imma Gómez, organització del festival, van presentar aquest primer Festival de Música Marcos Redondo de Viladrau, en una roda de premsa el passat dimarts, 29 de juny.

El Festival acollirà quatre concerts, que es faran el dissabte a les 22 hores al CCEN, Centre Cultural Europeu de la Natura. Abans de cada concert hi haurà l’opció de poder sopar al CCEN, prèvia reserva. La cuina anirà a càrrec de Salvador Casaseca el juliol i Nandu Jubany a l’agost.

CONCERTS

Dissabte 10 de juliol: Marta Mathéu, sopraon, i Francisco Poyato, piano
Dissabte 24 de juliol: Quartet Albéniz
Dissabte 7 d’agost: Jordi Domènech, contratenor, i Josep Surinyac, piano
Dissabte 21 d’agost: la Vella Dixieland

- Cartell del festival

------------------------
MEMORIA DEL FESTIVAL
FESTIVAL DE MÚSICA “MARCOS REDONDO” de VILADRAU


Filosofia del festival


L’interès que ens pot aportar la creació d’un festival de música és el  poder donar una sortida de promoció cultural, econòmica i turística a una població, Viladrau, significada per les seves arrels de serveis i  centre d’interès com a segona residència .

Es vol distingir de la competència pel fet de disposar de forma exclusiva d’un producte pensat i dirigit a oferir una motivació que està molt lligada a la població, donat que a Viladrau va fixar la seva residència Marcos Redondo, il•lustre baríton de reconeixement internacional.

Això fa que la filosofia principal del Festival de Música Marcos Redondo, es basi en les característiques d’ Especialització i Exclusivitat. Vol arribar a ser un festival obert a tots els estils de música i  també a tots els sectors de població.

En aquesta primera etapa de naixement, desitgem  que el festival es construeixi sobre uns sòlids ciments, entenent que estem formant la estratègia a llarg termini, no solament per trobar un lloc dins del món dels festivals de música, sinó com un repte per a mantenir-se en ell.
 
OBJECTIUS

Objectius generals i la seva situació dins del mercat


El Festival de Música Marcos Redondo és una iniciativa que ha trobat el seu lloc entre els diferents cicles de música i festivals que avui se celebren, creiem que en un futur tindrem una quota de mercat prou interessant, perquè el paisatge natural que ens envolta és un privilegi de la natura i tenim el deure de donar-lo a conèixer des de la perspectiva musical, unint música i natura, entorn i cultura, exclusivitat i qualitat.

Objectius generals

-    Obrir un nou front de promoció econòmica local.
-    Potenciar culturalment el municipi de Viladrau que per tradició ha estat residència d’il•lustres personatges del món de la literatura, la música, la política...
-    Promoure un esdeveniment important a la població que vagi més enllà de l’àmbit municipal, comarcal...
-    Oferir un producte més de turisme cultural dins l’oferta ja existent de turisme ambiental.
-    Ser fidels a la filosofia amb que s’inicia aquest festival.
-    Posicionar-nos dins del mercat musical amb programacions d’alt nivell i d’interès cultural.

Entre els objectius generals destaca el de consolidar aquest festival com a referència dins del sector turístic especialitzat en turisme cultural, per arribar a convertir-se en una de les millors opcions a l’hora de triar Viladrau com a destí.

En principi es tracta de donar a conèixer la marca dins del sector, mitjançant diferents accions dirigides a mostrar qualitat i especificitat.

D’aquí a uns tres anys (a mig termini), haurà de ser considerant com un esdeveniment d’especial rellevància consolidant d’aquesta manera la marca del festival .

Objectius específics

-    Arribar a una quota de mercat català
-    Aconseguir quota de mercat nacional i internacional, en funció del turista que viatja a Catalunya.
-    Tenir un  marge d’insatisfacció del 10%
-    Aconseguir una fidelització del 30%
-    Aconseguir patrocinis potents i obtenir negociacions preferents.
Objectius qualitatius

Entenent com a objectius qualitatius aquells que es relacionen directament amb els objectius generals del festival per als pròxims anys, els podem contemplar a curt, mig i llarg termini.

Objectius qualitatius a curt termini

-    S’ha de destacar com a prioritari la intenció de donar a conèixer la marca dins del sector.
-    Arribar a un posicionament mitjançant diferents mesures, és un objectiu principal dins del període de llançament.
-    Es té la intenció de dedicar aquest primer any a donar a conèixer el festival amb un programa de qualitat i de nivell econòmic assequible d’acord amb el pressupost  de que es disposa.
-    El grau de qualitat que arribem a assolir, marcarà per tant, el grau de satisfacció del públic assistent i la seva fidelització en el futur.

Objectius qualitatius a mig termini

-    Aconseguir notorietat dins del món dels festivals i del mercat turístic fent servir estratègies competitives.
-    Es pretén realitzar diferents accions que vagin consolidant el festival com a líder en l’especialització i l’ exclusivitat.
-    Ampliar la visió del festival iniciant accions que arribin a ser efectives per a comptar amb un major número de patrocinadors.

Objectius qualitatius a llarg termini

-    L’objectiu del festival, sens dubte, és el de ser referència dins del panorama internacional de festivals de música i ser considerat com a destí imprescindible de turisme català amb projecció internacional.
-    Fidelitzar al públic per a convertir-lo en alguna cosa més que merament aliats musicals. Fomentar unes relacions cada cop més estretes, per tal de reforçar la situació d’ambdós, donant la confiança necessària com per que aquest festival es converteixi en quelcom essencial i que ja es contempli en la seva agenda estival, amb qualitat, exclusivitat i que arribi a ser una necessitat.

LINEA DEL FESTIVAL


Aquest Festival vol ser obert a tot i a tothom, no vol tenir fronteres musicals ni connotacions personalitzades.

La música, com a gènere artístic, i en qualsevol de les seves vessants sempre ha estat present en el desenvolupament de la humanitat. A través de la música, al igual que d’altres arts, es pot estudiar històricament l’època que reflecteix. A tall d’exemple podem recordar l’època Medieval, amb melodies populars sorgides de la inspiració dels joglars; el Barroc amb una música potent, on la exaltació de l’expressió dona sortida als sentiments i és la màxima representació de la llibertat compositora; també el Romanticisme té el seus cànons estètics inspirats en la sublimació d’una intimitat platònica i així seguiríem fins els nostres dies.

La música, com tantes vegades s’ha dit, no té fronteres, arriba a tots.

Música antiga, música clàssica, música tradicional i popular, música contemporània com a composicions i també la seva interpretació que permet endinsar-nos en aventures de sons, des del so del piano, o del voloncel, violi, viola... o dels instruments de vent, trompeta, trombó, clarinet...  fins a les variants de flautes; la percussió sempre notòria, es a dir, variació de variacions.

Tan mateix trobem varietat en els compositors, els més coneguts per tots, Bach, Bethoven,Mozart, Strauss, Vivaldi, Albinoni...però també n’hi ha de poc coneguts i no per això menys importants musicalment en quant a la seva creació.
El mateix passa amb els intèrprets, consagrats o no, tots els artistes mereixen el nostre reconeixement. Tant els instrumentistes proveïts de magnífics aparells fabricats per la música, com els cantants en els quals l’instrument forma part del seu cos, les cordes vocals. 

SUPORT INSTITUCIONAL


L’Ajuntament de Viladrau és qui organitza el Festival i compta amb la  col•laboració de Caixa de Girona i Joventuts musicals. S’ha demanat també el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i la implicació d’entitats privades del poble i de particulars.