Jordi Montaña: «Si sóc rector de la UVic traurem diners de sota les pedres»

ENTREVISTA A OSONA.COM. El candidat a liderar la universitat aposta per la qualitat, la internacionalització, l’especialització i la relació amb el territori. També defensa l’actual model, refusa la privatització i admet que s’hauran de fer retallades, en el marc de la conjuntura econòmica actual.

Pere Pratdesaba
29 de juny del 2010
Jordi Montaña, aquest matí al balcó de la redacció d'Osona.com
Jordi Montaña, aquest matí al balcó de la redacció d'Osona.com | Adrià Costa
Jordi Montaña, aquest matí al balcó de la redacció d'Osona.com. Foto: Adrià Costa

Jordi Montaña i Matosas, doctor Enginyer Industrial i catedràtic de la Universitat Ramon Llull, candidat al rectorat de la Universitat (UVic) ha concedit aquest matí una entrevista a Osona.comper explicar el seu programa. El professor és l’opció preferida de l’alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Josep Maria Vila d’Abadal.

El candidat ha explicat que aposta per l’actual model de la UVic i que, en cap cas, es farà un gir cap a la privatització. També ha negat que la Generalitat hagués posat com a condició la necessitat d’una retallada econòmica important. Tot i això, ha admès que s’hauran de fer els ajustaments propis de la conjuntura actual, que es guiaran per un pla estratègic que es revisarà de manera anual.

Les línies que regiran el mandat de Montaña, si obté el suport del Patronat de la FUB, seran la qualitat, l’especialització, la internacionalització i la relació amb el territori, amb especial èmfasi en la relació amb les empreses.

Montaña creu que si surt elegit pel Patronat, tindrà el suport de la comunitat universitària. A més, ha assegurat que pensa formar un equip amb gent de dins de la UVic. La relació amb els tres candidats proposats per la comunitat universitària és “cordial”. Montaña es va reunir amb ells juntament amb altres professors, el passat 18 de juny, tal com ja va informar Osona.com.

- Quines són les línies mestres del seu programa?

- Continuïtat i canvi. Continuïtat perquè la universitat té coses molt positives, una trajectòria, amb un model públic-privat que és idoni. Jo no pretenc cap canvi de model en absolut. Altres aspectes són molt més millorables.

- Quins?
- Assumeixo com a raó de ser de la Universitat aquells elements que ja estan definits al pla estratègic actual 2005-09. A partir d’aquí, cal que sigui una universitat oberta, sensible al seu voltant i internacional. Avui, si no apuntem a Europa i cap el món, no fem res. També cal posar èmfasi en la qualitat. Si volem ser competitius en els moments actuals cal ser excel•lents en tres o quatre àrees. La meva visió per al 2020 seria que la universitat fos coneguda mundialment quan es parlés de determinats àmbits.

- En planer, especialització. Però en què?
- Ja destaquem en educació i ciències de la salut. Això s’ha de potenciar. Altres branques, caldrà fer un pla estratègic i  veure com es poden millorar i en quines direccions. Tot en funció de donar el màxim servei a la societat i al món empresarial del territori, i quan dic territori el marco en majúscula.

- La UVic, punt de referència de la Catalunya Central?
- Més o menys. Una mica ja ho som,  tenim relacions amb Ripoll, Puigcerdà, Olot. Ens podem obrir molt més i no sabria dir on acaben les fronteres. Però el que està clar és que la universitat ha d’anar molt lligada al territori.

- I en aquest territori, hi té un pes especial l’empresa.
- Sí. Però nosaltres formem gent per a d’aquí uns anys. I ens cal conèixer molt bé aquestes empreses i la nostra societat per saber què necessitaran en el futur.  Parlem d’empreses, però també hi podem incloure altres organitzacions com hospitals.

Un moment de l'entrevistaamb Jordi Montaña, aquest matí a la redacció d'Osona.com. Foto: AdriàCosta 

- Una especialització en l’àmbit agroalimentari seria ben rebuda.

- Evidentment, aquest és un element de futur, lligat al territori. Un eix amb el que hem de treballar.

- La Generalitat ha acceptat les seves propostes?

- El 28 de maig em vaig trobar amb el comissariat per a les Universitats i el director general d’Universitats.  Els vaig explicar les línies estratègiques i els va semblar bé. Diria que vaig sortir amb el seu vist-i-plau.

- Des de la Generalitat, es contempla un pla potent d’ajust econòmic?
- No. Però en aquests moments hi ha ajusts pressupostaris a tot arreu, però no ho contemplo ni se m’ha exigit. Hi haurà les retallades que toca a tothom en la conjuntura actual. Ens guiarem per un pla estratègic que revisarem anualment.

- Però hi haurà retallades?
- Algunes, però no les conec amb detall. Però la meva impressió és que això en cap moment representa un perill per a la universitat.

- Així, en l’apartat econòmic, quan vostè arribi al rectorat, què farà?
- Trauré diners de sota les pedres, d’on sigui. I evidentment, em barallaré amb qui sigui. Jo vull una universitat sostenible i aquí ha de participar-hi tothom.  I tenim la gran sort que tenim un contracte programa amb la Generalitat. Però això no vol dir que tant per accions puntuals com a llarg termini no haguem de buscar diners.

- Com s’enfoca el tema del contracte-programa?
- El que tinc clar és que el Govern de la Generalitat, sigui el qui sigui, estarà involucrat amb la Generalitat. No ens ho deixarem pas perdre això.

- Però veuria amb bons ulls un contracte-programa definitiu?

- No. Jo crec que s’ha d’anar negociant sempre que es pugui. I millorar-lo sempre.

- Canvi de terç. Com són les seves relacions amb els tres candidats presentats per la comunitat universitària? Hi heu tingut algun contacte?

- El dia 18 de juny vaig tenir una reunió amb diversos professors de la Universitat, quan vaig dipositar la meva candidatura.  Hi havia Francesc Codina, Joan Masnou, Anna Bonafont, Josep Ayats, Carme Santmartí, Pere Quer... Ells volien saber quines eren les meves intencions i jo els hi ho vaig explicar.

- I com van reaccionar?
- La trobada va ser del tot cordial, fantàstica, Em vaig sentir molt còmode.

- Si el Patronat l’escull com a rector, pensa que la comunitat universitària li donarà suport?
- A veure, jo vinc sol aquí. Per tant, el primer que faré si demà el Patronat em diu que tiri endavant, demà passat m’instal•laré aquí a la UVic en un despatxet, i aniré rebent gent. El meu equip el faré amb gent de dins de la Universitat i m’importa un pito si ha estat amb el rector A o amb el rector B. Els explicaré el meu programa i les meves intencions. Qui em vulgui seguir, estarà amb mi. Llavors, quan toqui explicar-ho davant del claustre, espero poder-els convèncer, per obtenir una majoria.  Una universitat són persones, no edificis ni contractes-programes, i jo estic disposat a tenir un claustre excel•lent, de qualitat, motivat i amb l’orgull de ser professors universitaris. Jo confio en la gent de dins i ells han de confiar en mi.

- En el cas hipotètic que el Patronat l’escollís i la comunitat universitària no li donés suport, què faria?
- Això no passarà. El que m’he assegurat abans de tot és que aquí hi ha un nombre important de persones qualificades que volen un canvi. Amb sinceritat, jo tampoc sóc cap suïcida. Jo vinc aquí amb ganes de canviar coses, de treballar molt, però jo sol no puc fer res.

- Heu parlat amb els altres candidats sobre un possible suport o una retirada?
- No.

- Un aclariment. Fins ara us heu mantingut al marge de tot el procés electoral. I quan ja semblava que la seva opció havia estat rebutjada, ara apareixeu de cop. Alguna raó especial?
- Jo sempre m’he seguit considerant candidat. Fins que vaig dipositar la candidatura no em semblava oportú parlar. Un cop feta oficial la meva candidatura, el 18 de juny, vaig tenir un seminari internacional durant tres dies, llavors era festa i pont, i ahir vaig tenir feina. El primer dia hàbil que he pogut, he vingut a Vic. També m’hagués agradat defensar el meu programa davant del Patronat, però no podrà ser.

- A vostè el van venir a buscar.
- Sí, el president del Patronat. El vaig conèixer el 18 de maig, no abans. Crec que m’han vingut a buscar pels meus mèrits i em veig capacitat per liderar un canvi a la UVic. Sóc docent, investigador i tinc un coneixement profund de l’empresa.

- Demà fumata blanca del Patronat. Està tot dat i beneit?
No ho crec. M’agradaria dir-vos que sí, però no és així.

- Anar al bloc dels estudiants de la UVic: "Què està passant a la UVic"
- Més informació sobre les eleccions al rectorat
- Web de la UVic
- Web de Jordi Montaña

Jordi Montaña. Foto: Adrià Costa
Arxivat a