Vila d’Abadal amoroseix les seves relacions amb la comunitat universitària

Trobada multitudinària a la UVic. El president de la FUB fa concessions i diu que acatarà la decisió del claustre, no vinculant, en el procés electoral del rector.

Redacció osona.com
15 de juny del 2010
Josep Maria Vila d'Abadal i Pilar Soldevila
Josep Maria Vila d'Abadal i Pilar Soldevila | Adrià Costa
Josep M. Vila d'Abadal parla amb Pilar Soldevila, minuts abans d'entrar a la reunió. Foto: Adrià Costa

Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic i president del Patronat de la Fundació Universitària de Balmes (FUB), ha comparegut aquest matí davant la comunitat universitària per explicar les línies estratègiques que la FUB ha marcat per al futur de la Universitat de Vic (UVic). Vila d’Abadal ha estat acompanyat a la taula presidencial per Pilar Soldevila, gerent de la UVic, tot i que no ha participat en el debat. Assumpta Fargas, l’actual rectora, no ha estat present a la trobada.

La reunió ha omplert de gom a gom l’Aula Magna i ha tingut un to relaxat, amb torn de preguntes i aplaudiments inclosos. Abans, Vila d’Abadal ha explicat que les prioritats per a la UVic passen per la internacionalització, la relació amb les empreses, l'excel·lència en algunes àrees i la vinculació amb el territori. El president del Patronat ha defensat que la persona indicada per liderar aquest procés hauria de ser Jordi Montaña, el candidat que proposa la FUB per substituir Assumpta Fargas, l’actual rectora.

Vila d'Abadal ha volgut desmentir un dels rumors que corrien aquests dies per la UVic sobre la privatizació que impulsaria Montaña. L'alcalde ha dit que, no només defensarà l'actual contracte-programa amb la Generalitat, sinó que lluitarà perquè el conveni s'inclogui de manera definitiva en els pressupostos ordinaris de la Generalitat. A més, la inversió pública hauria d'anar més enllà de la despesa corrent, com ara, i incloure els equipaments, ha dit Vila d'Abadal.

Ja immersos en el debat electoral, Vila d’Abadal ha anunciat una concessió important, que la comunitat universitària ha vist amb bons ulls. El Patronat, ha dit, respectarà la decisió del claustre en relació a l’elecció del nou rector.

L’entrada de la premsa a la trobada ha estat vetada, ja que es considerava una reunió de caràcter privat on els participants podrien parlar amb més naturalitat a porta tancada. Des de l’Ajuntament, s’ha prohibit fins i tot l’entrada dels fotògrafs abans de començar la reunió, la qual cosa havia estat aprovada prèviament per la pròpia Universitat (la foto que il•lustra aquesta notícia ha esta presa des de dins de la cabina de so). En acabar la reunió, ni Vila d’Abadal ni Pilar Soldevila han atès les preguntes dels periodistes.

El procés electoral


O sia, ara el procés electoral per elegir el nou rector funcionarà de la següent manera. El dia 23 d’aquest mes es tancarà el termini per a la presentació de candidatures. La FUB ja ha anunciat que proposarà Jordi Montaña. Per la seva banda, la comunitat universitària continua elaborant un programa i llavors proposarà algun candidat intern. En principi, sembla que Assumpta Fargas ja s’ha retirat de la cursa i no es presentarà, a menys que la comunitat universitària no trobi ningú. Llavors, el dia 30, el Patronat escollirà el nou rector d’entre aquests candidats. Tot seguit, la persona escollida es presentarà davant del claustre universitari per explicar el seu programa i qui formarà el seu equip. El claustre universitari haurà de donar el seu vist-i-plau i llavors el procés passarà de nou al Patronat que prendrà la decisió definitiva. L’opinió del claustre universitari no és vinculant, tot i que sempre ha coincidit amb la del Patronat.

La novetat que ha incorporat Vila d’Abadal avui és important. O sia, ha assumit que si el claustre universitari no donava el seu suport al candidat proposat el dia 30, el Patronat també li retiraria el seu suport i buscaria alguna altre persona. Tal com està el debat, aquesta situació podria arribar a donar-se.

A més, Vila d'Abadal també ha assegurat que el Patronat no tancava la porta a cap candidat i que s'escoltarien totes les propostes. "Intentarem buscar algú de consens", ha dit el president de la FUB.

El dia a dia del Patronat

Vila d’Abadal ha fet una segona concessió en la trobada a la UVic. En aquesta ocasió, fa referència a la gestió del dia a dia del Patronat.

Com que el Patronat està format per 23 membres, entre alcaldes, empresaris i representants de la Generalitat, les reunions periòdiques són molt complicades. Per solucionar la gestió del dia a dia, es va decidir crear una comissió executiva formada per sis patrons, la gerent i la rectora de la UVic.

Avui, Vila d’Abadal ha dit que reconsideraria la possibilitat d’incloure en aquesta comissió un representant de la comunitat universitària, que en principi s’havia denegat.

La comunitat universitària, amb sensacions dividides

Tot i la bona acollida que ha tingut en el sí de la comunitat universitària les dues concessions de l’alcalde, les sensacions segueixen sent ambivalents. El personal de la UVic continua veient com una “intromissió excessiva” la voluntat de Vila d’Abadal de buscar un rector extern, com Jordi Montaña, segons Manuel Llanas, portaveu d’aquesta comunitat. “S’hauria d’haver sondejat algú de dins, perquè tots ens hi sentíssim més implicats. No veig que Montaña tingui cap perfil especial”, ha afegit Llanas.

El programa que està elaborant la comunitat universitària, que hauria de liderar el seu candidat intern, coincideix en grans trets amb el mateix que proposa el president de la FUB. “És lògic. Tothom l’hauria de compartir, tots hi estem d’acord”, ha afirmat Llanas. Tot i això, el portaveu de la UVic també pensa que s’hauria d’incidir en reforçar la recerca, amb més inversió, en millorar les relacions amb altres universitats i en aconseguir un finançament públic que entri definitivament als pressupostos de la Generalitat, d’una manera semblant a la UOC.

- Anar al bloc dels estudiants de la UVic: "Què està passant a la UVic"
- Més informació sobre les eleccions al rectorat
- Web de la UVic
- Web de Jordi Montañà

Josep Maria Vila d'Abadal i Pilar Soldevila. Foto: Adrià Costa
Arxivat a