Ramon Besa rep el Premi de Periodisme Vázquez Montalbán

En l’acte d’entrega, el periodista, nat a Perafita, crida a la professió a ser més crítica amb el poder.

ACN
10 de juny del 2010
Ramon Besa rep el Premi, de mans de Joan Laporta, president del FC Barcelona, i Josep Maria Martí, degà del Co·legi de Periodistes.
Ramon Besa rep el Premi, de mans de Joan Laporta, president del FC Barcelona, i Josep Maria Martí, degà del Co·legi de Periodistes.
Ramon Besa rep el Premi, de mans de Joan Laporta, president del FC Barcelona, i Josep Maria Martí, degà del Co·legi de Periodistes.

El 6è Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán, impulsat per la Fundació F.C. Barcelona i el Col•legi de Periodistes, ha anat a parar aquest 2010 en la categoria de periodisme esportiu a mans de Ramon Besa, redactor en cap del diari El País. El guardó valora la seva trajectòria com a periodista esportiu al capdavant de diversos mitjans de comunicació, sense deixar de banda la “professionalitat” i la “sensibilitat social”.

Besa, que ha rebut emocionat el guardó en un acte al Camp Nou, ha recordat el periodista que dóna nom al premi i ha fet una crida a la professió perquè “sigui el que volem els periodistes que sigui”. La periodista Luz Sosa, que cobreix la informació policial a Ciudad Juárez, rebrà properament el guardó en la categoria de Periodisme Cultural i Polític.

El jurat, integrat entre d'altres pel també guardonat per aquest premi Joaquim Maria Puyal, ha valorat la seva capacitat d'anàlisi, que “traspassa el periodisme esportiu”, sense oblidar “el territori ni els problemes socials”, tal i com ha explicat en l'acte de lliurament el també periodista Eduard Pujol.

Ramon Besa, nascut a Perafita el 1958, és actualment redactor en cap del diari El País i col•labora a Ràdio Barcelona i Catalunya Ràdio. També ha estat redactor a El 9 Nou i cap d'esports del diari Hoy. Visiblement emocionat, sobretot per l'estreta relació que tenia amb Manuel Vázquez Montalbán, a qui anomenava “Manolo”, ha destacat la facilitat que tenia per “fer-se els textos a sobre”. Ramon Besa s'ha referit al periodista desaparegut com un dels grans referents en el món periodístic i una de les figures de qui més va aprendre.

Durant el seu discurs en l'acte de lliurament del guardó, Ramon Besa ha fet una crítica al periodisme actual i ha demanat retornar a un periodisme crític. Considera que el periodisme d'avui en dia s'ha tornat “dòcil amb el poder” i, per això, diu, “resulta còmode omplir diaris”. Per a Besa, “les redaccions van desapareixent i queden en silenci”, un fet que assegura que no li agrada. En aquest sentit, el periodista ha demanat tornar al periodisme crític i ha defensat que “el periodisme serà el que els periodistes volem que sigui”. Ha criticat, doncs, els encàrrecs i el poder de les empreses periodístiques i alhora ha lamentat que els professionals responsables dels mitjans estiguin més a prop dels Consells d'Administració que de la redacció.

Besa, que ha dedicat bona part de la seva trajectòria professional a seguir l'actualitat blaugrana, ha elogiat la figura del president Joan Laporta, dos dies abans de les eleccions al club, i també de l'entrenador Pep Guardiola, de qui ha dit que “fa cine” i converteix les rodes de premsa “en autèntics exercicis de periodisme”. A banda, Besa ha volgut dedicar el guardó a Oriol Tort, “caçatalents” del FC Barcelona. El periodista ha volgut fer referència al model del Barça actual com un mèrit de Tort i ha qualificat la Masia del Barça com a “obra mestra”. Besa ha destacat que li va ensenyar a “fer compatible el barcelonisme i el periodisme”. El guardonat també ha explicat que el seu contacte amb Tort no va servir perquè aquest li donés notícies però si, per “aprendre a interpretar la realitat barcelonista2.

El degà del Col•legi de Periodistes, Josep Maria Martí, ha destacat que malgrat en “l'entorn actual” la credibilitat dels mitjans s'hagi perdut per algunes pràctiques “sense rigor, contrast i respecte”, 'és “un honor” reconèixer la tasca d'aquelles persones que fan un treball basat en el rigor i l'exigència, com és el cas de Ramon Besa. Martí ha comparat el periodisme amb l'artesania , que requereix experiència i mestratge amb rigor, i per això, qualifica a Besa d'artesà.

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha assegurat que el premi reconeix “un personatge que fent periodisme esportiu ha tingut la capacitat d'explicar qui som” i, malgrat reconèixer que no està d'acord amb el que escriu i expressa, el valora com a periodista, “com un periodista que va ser dels que va explicar millor el Barça del 2000 al 2003”. Per Laporta, el premi “torna a casa” en un reconeixement merescut, que col•lectivament és necessari perquè representa “un metratge sòlid davant de molts periodistes esportius”.

- Entrevista a El País