Ple: Torelló es replanteja el projecte de la Plaça Nova per tal d’abaratir-lo

El consistori també decideix externalitzar la gestió de les piscines d’estiu.

Redacció osona.com
03 de juny del 2010
Render plaça Nova de Torelló
Render plaça Nova de Torelló | Ajuntament de Torelló
El projecte original de la Plaça Nova de Torelló Foto: Ajuntament de Torelló

L’Ajuntament de Torelló va celebrar el passat dilluns un ple amb molts punts de l’ordre del dia de tràmit. Tot i això, en l’apartat de precs i preguntes, l’equip de govern (PSC i CiU) van fer dos anuncis importants. En primer lloc, la revisió del projecte de la Plaça Nova, per tal d’abaratir-ne el cos i en el marc del pla d’austeritat que s’han fixat les administracions. ERC, en anteriors plens, ja havia posat la reforma al damunt de la taula però la seva proposta va ser rebutjada. En segon lloc, l’externalització de la gestió de les piscines d’estiu.

El ple també va debatre altres punts, com les cases de la cooperativa de la vivenda de la Vall del Ges, va aprovar el protocol municipal per a l’eradicació i prevenció de l’assetjament sexual i de l’assetjament per raó de sexe i va anomenar els membres del consell municipal de seguretat ciutadana i mobilitat.

- Notícies publicades sobre la Plaça Nova

-------------
 NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE TORELLÓ


El ple de l’Ajuntament de Torelló va celebrar, dilluns al vespre, la sessió plenària corresponent al mes de maig. El ple va ser tranquil, majoritàriament amb temes de tràmit, tot i que en el torn de precs i preguntes es van anunciar dues novetats de relleu: l’externalització de la gestió de les piscines d’estiu i la revisió del projecte de la plaça Nova.

D’una banda, l’alcalde va explicar que, a partir d’ara, la gestió de les piscines d’estiu es farà de forma externalitzada, a càrrec de l’empresa Sport Assistance, la mateixa que gestiona la piscina municipal coberta que, precisament, ara compleix un any des de la seva obertura. La idea és que, en el futur, les dues instal•lacions puguin tenir una gestió compartida.

L’altra novetat va ser el replantejament del projecte de la plaça Nova. En el marc de les mesures d’austeritat que aplicarà l’Ajuntament de Torelló, s’ha decidit encomanar a l’equip tècnic redactor una revisió del projecte de la plaça Nova per tal d’abaratir-ne el cost. El regidor d’Urbanisme, Lluís Bassas, va assegurar que “la plaça, la farem” però amb un preu inferior ja que, en principi, es planteja suprimir el terra lluminós que preveia el projecte inicial amb la qual cosa el pressupost podria baixar d’1,3 milions a menys d’un milió. Bassas va dir que els canvis “afectaran la qüestió ornamental, no pas la filosofia de la plaça”. La idea és que el canvi de projecte es pugui aprovar en el ple del mes de juny, de manera que les obres poguessin començar per la tardor.

Pel que fa als altres punts de l’ordre del dia, cal destacar la ratificació del nomenament dels membres del consell municipal de seguretat ciutadana i mobilitat, que estarà format per la regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Cristina Sala, en qualitat de presidenta; Pere Galobardes, tinent d’alcalde cap de l’àrea d’Economia i Hisenda, Règim Intern i Seguretat; Marc Fontserè, en representació del grup municipal del PSC; Lluís Bassas, en representació del grup municipal de CiU; Albert Soldevila, en representació del grup municipal d’ERC; Lluís Toneu, en representació del grup municipal d’ICV-CdG; Sergi Gràcia, inspector cap de la policia local; Ramon Solà, cap de servei de Protecció Civil; Alfons Rafael Estalric, cap de Bombers; Josefina Baena, jutgessa de pau; Joan Faja, en representació de l’ADF Vol-Ges; Joan Prats, en representació de l’AAVV del barri de Montserrat; Marc Vivet, en representació de l’AAVV de la plaça Joanot Martorell i La Cabanya; Jaume Munmany, enrepresentació de l’Agrupació de Comerciants; Gabriel Puig, en representació de l’Associació d’Empresaris; Tambo i Escarrà, en representació de les autoescoles; Antoni Mestre, en representació del Cos de Mossos d’Esquadra; i Floa Vilalta, regidora d’Educació.

I també es va donar llum verda al protocol de l’Ajuntament de Torelló per a l’eradicació i prevenció de l’assetjament sexual i de l’assetjament per raó de sexe.

En un altre punt de l’ordre del dia es van aprovar les noves tarifes de la piscina coberta municipal, amb l’abstenció d’ERC i ICV-CdG. Segons es va explicar en el decurs de la sessió, l’increment de les tarifes es deu únicament a la necessitat d’adaptar els preus als nous tipus impositius de l’IVA, en vigors a partir de l’1 de juliol. L’alcalde va voler destacar, a més, que s’ha establert una nova quota bonificada per a les persones que es trobin a l’atur per a la qual s’ha fet una reserva de 65 places i, si cal, s’obrirà una llista d’espera.

D’altra banda, es va aprovar la modificació del reglament regulador del servei de la llar  d’infants Blancaneus i es va adjudicar provisionalment el contracte de gestió del servei públic de la llar d’infants La Cabanya a través de la modalitat de concessió, per un termini de quatre anys, a l’empresa Fundació Pia Autònoma Institut Pere Tarrés. En aquest apartat, la regidora d’Educació, Flora Vilalta, va explicar que el nou centre educatiu estarà a punt per a l’inici del proper curs escolar i que les dues llars d’infants es coordinaran, tant pel que fa a funcionament com a criteris pedagògics; alhora, va reiterar que, si fa falta, s’obrirà una segona línia a la llar d’infants La Cabanya.

En darrera instància es va disposar, amb l’abstenció d’ERC, la venda a l’Incasòl de dues parcel•les situades al Pla Parcial La Caseta que reportaran uns ingressos de més de 2,2 milions d’euros (sense comptar l’IVA) a les arques municipals. I finalment es va acordar la suspensió, durant un any, de llicències per a la construcció de garatges en planta baixa a la zona del barri de Montserrat, per tal d’estudiar la modificació puntual del Pla General amb la finalitat de permetre la construcció de garatges a les plantes baixes a tot el barri. El grup municipal d’ICV-CdG hi va votar en contra.

--------------------
NOTA DE PREMSA
ERC DE TORELLÓ

La sociovergència rectifica i modificarà el projecte de la Plaça Nova, tal com va demanar Esquerra

Esquerra ja havia presentat al•legacions en aquest sentit i l'alcalde va acusar als republicans de posar pals a les rodes

El portaveu d'Esquerra, Jordi Casals, va preguntar a l'equip de govern quin plantejament faria davant el decret del Pla d'Austeritat impulsat pel govern espanyol, que no deixarà que els ajuntaments demanin crèdits el 2011 i davant la minva d'ingressos que es preveu.

El republicà va afegir que caldria redimensionar diferents projectes i que s'hauria d'estar atent a com condiciona el Pla de Barris, que afecta projectes necessaris a curt termini, com la ludoteca, que ja en el Ple de pressupostos els d'Esquerra ja van advertir que no s'havia previst un pressupost per tot el 2010.

Davant la intervenció de Casals, Lluís Bassas va informar que la Plaça Nova es veuria afectada i que es replantejaria suprimir la part més "sumptuosa", en paraules del mateix Bassas.

Jordi Casals va recordar que aquesta revisió de la Plaça, que afectaria per exemple als llums del terra de la plaça, era part de les al•legacions que va presentar Esquerra al projecte que proposava l'equip de govern i que va aprovar. Llavors, PSC i CiU van rebutjar totes les al•legacions, inclosa la de redimensionar el projecte pel context econòmic en què vivim. Llavors, l'alcalde va acusar als regidors independentistes de posar pals a les rodes al projecte de la Plaça Nova.

Casals també va demanar que l'equip de govern fes partícip als grups municipals de l'oposició de les mesures que prendrà l'equip de govern davant el pla d'austeritat, ja que s'està a final de mandat i les decisions preses afectaran al proper govern municipal.

Bloc d'Esquerra de Jordi Casals i Prat:La sociovergència toca de peus a terra amb la nova Plaça Nova. Benvingut el sentit comú!

Lluís Sabatés torna a posar de manifest l'error del nou sistema de subvencions a les AMPA


El regidor d'Esquerra Lluís Sabatés va intervenir durament al Ple per, un cop adjudicades les subvencions concursals a les AMPA, posar damunt la taula, de nou, l'error d'adoptar aquest sistema de subvencions, que, tot i ser una proposta política sorgida de l'ajuntament, es fes a compte de la bossa global de subvencions a les AMPA.

Sabatés ha recordat que la LEC no disposa que les funcions de les AMPA siguin les que s'exigeixen en les bases reguladores d'aquestes subvencions, unes exigències que obliden del caràcter voluntarista dels membres de les AMPA, que a més van veure com els terminis exigits eren molt justos en el temps, a més de suposar una càrrega burocràtica més gran.

Pel d'Esquerra, el que es demana a les AMPA ho poden fer perfectament els excel•lents professionals dels centres educatius.

Lluís Sabatés ha demanat que la regidora en la reunió que ha de tenir amb les AMPA, escoltin a les AMPA a més de compartir una taula de reunió i que es replantegin un sistema que sols ha permès adjudicar el 40% del pressupostat (13.900€) per aquesta línia de subvenció. Des d'Esquerra es desitja que el 60% sobrant es reverteixi a les AMPA.

La piscina d'estiu també serà gestionat per l'empresa que gestiona la piscina coberta


Finalment, l'equip de govern ha explicat l'externalització del servei de gestió de la piscina d'estiu, després que el procés s'iniciés en una proposta d'urgència en un Ple anterior. Llavors Esquerra va demanar explicacions del què es volia fer i el regidor Pere Galobardes (PSC) va dir que ja s'informaria, cosa que no s'ha fet fins en el ple de maig, a pregunta dels grups d'Esquerra i d'Iniciativa.

L'explicació, però, ha estat precedida d'unes paraules del regidor d'esports (Francesc Rivera (PSC) en què ha retret a la oposició de preguntar-ho al Ple enlloc de la comissió informativa. Casals li ha recordat el compromís de l'equip de govern, durant un Ple anterior. Posteriorment, Miquel Franch ha explicat que l'objectiu és que la gestió la faci la mateixa empresa que gestiona la piscina coberta, Sport Assistance.

Per altra banda, Esquerra, així com ICV, es va abstenir en la modificació de les tarifes de la piscina coberta, que es feia per aplicar l'augment de l'IVA. Malgrat incloure  una tarifa especial per aturats, que ja havia proposat en el seu moment Esquerra, l'oposició es va abstenir per tot el procés de l'establiment de tarifes i bonificacions. Casals va posar com exemple, l'error de tractar a joves de 16 anys com adults a l'hora de pagar.

Esquerra celebra que el Festus tiri endavant


En el Ple de maig, es va poder constatar que el Festus tira endavant amb l'aprovació de les partides pressupostàries corresponents. Aquest fet ha provocat que el portaveu d'Esquerra, Jordi Casals, s'hagi congratulat que el Festus finalment tiri endavant, sobretot gràcies a l'aposta de les entitats i els joves que s'han mostrat interessats en donar continuïtat al festival joves, malgrat el complicat escenari econòmic existent.

Des d'Esquerra Torelló s'ha apostat des d'un inici per la continuïtat del Festus i la seva consolidació.

-------------------------
NOTA DE PREMSA
ICV-CdG DE TORELLÓ


NOMÉS ICV-CdG ESTÀ EN CONTRA DE LA DESPERSONALITZACIÓ DE LES CASES DE LA COOPERATIVA DE LA VIVENDA DE LA VALL DEL GES

ICV-CdG va votar en contra dels tràmits iniciats per l’equip de govern i recolzats per ERC per canviar el pla general i permetre que es modifiqui l’arquitectura d’una part del Barri de Montserrat, concretament la zona on hi ha les cases de la Cooperativa de la Vivenda de la Vall del Ges (plaça Lleida i adjacents). Montse Ayats va criticar que no s’hagi escoltat els veïns de la zona i va retreure a l’equip de govern que, si tal com aquest ha insinuat, hi ha hagut desinformació sobre aquest tema, no s’hi hagi posat remei informant adequadament als veïns.

ICV-CdG va mostrar-se en desacord amb les maneres d’actuar “per decret” de socialistes i convergents, i va reivindicar la singularitat i importància i paisatgística d’aquest barri històric de Torelló, qualificant de desafortunades les afirmacions que apareixen a la moció que s’aprovava al Ple i que titllen de “superat” el plantejament arquitectònic d’aquest indret de Torelló.

QUAN NOMÉS FALTA UN MES PER L’OBERTURA, L’EQUIP DE GOVERN ENCARA NO SAP COM ES GESTIONARAN LES PISCINES D’ESTIU

Montse Ayats (ICV-CdG) va posar en evidència el desgavell d’aquest any en la posada en funcionament de les piscines d’estiu, evidenciant que hores d’ara encara ningú de l’ajuntament ni de l’empresa que gestiona la piscina coberta és capaç de donar cap informació sobre horaris i quotes. Després que el regidor d’esports s’excusés en els tècnics i que l’Alcalde fes una arenga que no venia al cas a favor de la bona gestió, que en paraules seves, tindran les piscines d’estiu, Ayats els va retreure que a menys d’un mes de l’obertura no li sabessin donar resposta i els va retreure que s’haguessin adormit en aquest tema.

També en el mateix ple i pel que fa a la piscina, ICV-CdG va votar en contra de les noves tarifes pels serveis de la Piscina Coberta Municipal mantenint-se coherent amb la postura que ha anat mantenint sobre les bonificacions. M. Ayats va aprofitar per recordar que la pujada en les quotes de la piscina era una de les moltes conseqüències negatives que tindrà l’increment de l’IVA proposat per Zapatero en lloc de l’aplicació d’una fiscalitat progressiva.

ICV-CdG EXIGEIX QUE ELS CONTRACTES ENTRE ELS PROVEÏDORS I L’AJUNTAMENT ES REDACTIN EN LLENGUA CATALANA

Aprofitant l’aprovació d’un contracte de lloguer d’una fotocopiadora, ICV-CdG va denunciar el fet que el document estigués redactat en llengua castellana i va reclamar que s’exigeixi a les empreses que presentin els contractes escrits en català. Són diverses les ocasions en què Montse Ayats ha denunciat la deixadesa de l’equip de govern en aquests afers.

Aquesta vegada, la regidora del grup municipal d’esquerres va demanar la coherència del ple amb els compromisos públics adquirits amb l’aprovació de mocions en favor de l’ús de la llengua catalana.

ICV-CdG  RECLAMA CRITERIS ÚNICS I COORDINACIÓ ENTRE LES DUES LLARS D’INFANTS DE TORELLÓ

Arrel de l’adjudicació de la gestió del servei públic de la Llar d’Infants la Cabanya, ICV-CdG va demanar que es vetllés per la coordinació entre les dues llars d’infants municipals i la regidora Flora Vilalta (PSC) s’hi va comprometre.

Durant el debat, Montse Ayats, també es va interessar per l’obertura de la segona línia a la llar d’infants de La Cabanya, promesa per l’alcalde en cas de demanda. Flora Vilalta es va resistir a donar un sí clar, però va respondre que si era necessari s’acabaria fent.

Finalment i també arrel de l’interès d’ICV-CdG, Vilalta va confirmar que el nom de la llar d’Infants encara no era el definitiu.

ICV-CdG PLANTEJA QUE EL PATRONAT PARTICIPI EN EL PROCÉS D’ELECCIÓ DEL NOU RESPONSABLE DE LA RESIDÈNCIA I DEL CENTRE DE DIA

Davant la convocatòria d’una plaça per cobrir el càrrec de director o gerent del Centre de Dia i la Residència, ICV-CdG va proposar que el Patronat participi en aquesta elecció atesa la importància del càrrec. L’alcalde Miquel Franch es va mostrar contrari a obrir aquest procediment, i va tirar pilotes fora afirmant que els membres del Patronat estarien al corrent de tot donant a entendre, però, que no hi participarien directament. Durant els darrers mandats, la coalició d’esquerres ha plantejat la necessitat d’un relleu i de noves maneres de fer en la gestió del centre.

MONTSE AYATS S’INTERESSA PEL CONTENCIÓS SOBRE LA CONTAMINACIÓ DEL GES

També en el torn de precs i preguntes, la regidora d’ICV-CdG es va interessar per la manera com l’Ajuntament estava seguint el procediment contenciós sobre la contaminació del riu Ges que es va produir l’any 2000. Segons va informar l’Alcalde, l’equip de govern va de la mà de l’ACA en aquest afer i té un jurista que se n’ocupa.

L’EQUIP DE GOVERN CONSENSUARÀ AMB ELS REPRESENTANTS DELS TREBALLADORS COM ES DIFON EL PROTOCOL PER COMBATRE L’ASSETJAMENT SEXUAL I PER RAÓ DE SEXE

Arrel de l’aprovació del protocol de l’Ajuntament de Torelló per l’eradicació i prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe, ICV-CdG va remarcar la necessitat de difondre’l entre el personal de la corporació. Davant aquest prec, Miquel Franch va respondre que la formació i la difusió s’acordarà amb els representants dels treballadors.

- Anar al bloc d’ ICV-CdG
Arxivat a