Laura Arau i Manuel Tapial ja són a Turquia i demà arribaran a Barcelona

ACTUALITZAT A LES 10:50 HORES Els dos activistes osonencs assistiran a Istanbul a l’homenatge de les víctimes de l’assalt al vaixell humanitari, per part de l’exèrcit d’Israel. Algunes entitats organitzen una benvinguda a l'aeroport del Prat.

ACN
03 de juny del 2010
Manuel Tapial i Laura Arau, a la seva arribada a Istanbul.
Manuel Tapial i Laura Arau, a la seva arribada a Istanbul. | ACN
Manuel Tapial i Laura Arau, a la seva arribada a Istanbul. Foto: ACN

Actualitzat a les 10:50 hores

Demà divendres a les 16:45 (segurament a la Terminal T1) arribaran els cooperants catalans a l'Aeroport del Prat i oferiran una roda de premsa al mateix aeroport a les 17:00 hores, segons informa l'Associació d'amistat amb el poble palestí, que ha organitzat una rebuda popular. "Us animem a tots a anar-los a rebre per donar-los la benvinguda que es mereixen!", diuen des de l'Associació.

-----------------
Publicat a les 08:08 hores


Els cooperants osonencs propalestins, Laura Arau i Manuel Tapial, i el periodista valencià David Segarra, detinguts en l'assalt de l'exèrcit israelià a vaixells amb ajut humanitari per Gaza han arribat de matinada a Turquia. S'espera que els dos activistes osonencs arribin a Barcelona aquest divendres a la tarda, ja que aquest dijous tenen previst quedar-se a Turquia per assistir als actes d’homenatge de les víctimes de l'assalt.

El periodista Segarra ha relatat per a la cadena sud-americana Telesur, amb la qual col•labora, com va ser l'assalt. Segons ha explicat. estaven treballant a la sala de premsa quan tot va començar i de seguida van sentir “el foc real” i van començar a veure “els primers ferits”. Ha reiterat que encara s'ha de comptar el nombre exacte de morts, “entre 9 i 16”, i que saben que hi ha “diversos periodistes assassinats”. En aquest sentit ha assegurat que “nosaltres mateixos vam veure un fotògraf com queia'.

Els tres cooperants propalestins van sortir des de Tel Aviv en direcció a Turquia a quarts d'onze de la nit d'aquest dimecres, en el mateix comboi de sis avions que el govern turc havia fletat des de l'aeroport de Ben Gurion, Tel Aviv, cap a Istanbul amb 500 activistes. El comboi ha sortit amb gairebé sis hores de retard, a causa de les complicacions que ha suposat per a la delegació turca traslladar els ferits que hi havia entre els activistes detinguts.

Les entitats consulars espanyoles a Turquia han esperat  l'arribada del vol i s'han compromès a oferir-los allotjament i tot allò que necessitin, ja que les autoritats israelianes “els ho han robat tot menys el passaport”, ha assegurat Manuel Espinar, pare de Manuel Tapial. “A tots els ho han tret tot, els ordinadors, les càmeres de vídeo, els diners, llibres... i el passaport, que els l'han retornat ara per agafar l'avió”, ha afegit.

Tot i que el procés de deportació dels 680 cooperants propalestins està essent més lent del previst, un primer grup d'activistes ja ha arribat a Turquia aquest dimecres a la nit. Els cooperants van ser alliberats dimarts a la nit després d'haver estat detinguts per Israel quan viatjaven amb la Flotilla de la Lliberta' aquest dilluns, una flota de sis vaixells que anava en direcció a Gaza amb l'objectiu de saltar-se el bloqueig i fer-hi arribar ajuda humanitària. En l'assalt dels soldats israelians a les embarcacions, van morir-hi nou persones –segons la versió oficial de l'exèrcit–. El vaixell més gran de la flota, el Mavi Marmara, era de nacionalitat turca i la gran majoria de passatgers també. Per això, és ara el govern turc qui s'ha mobilitzat per treure d'Israel els activistes. Tot plegat, enmig un ambient tens entre Turquia i Israel, causat per l'assalt.

- L'alliberament dels dos activistes
- Tota la informació publicada de l’atac a la flota i la detenció dels activistes



La protesta contra l'atac al vaixell humanitari, el passat dimecres, a la plaça Major de Vic. Foto: Josep Maria Costa
Arxivat a