Ple: l’Ajuntament de Vic s’estreny el cinturó amb una retallada d’1,5 MEUR

Josep Burgaya presenta un potent pla d'austeritat municipal amb 10 mesures. S'aprova la creació de noves zones blaves i verdes d'aparcament. Dues mocions, una d'ICV-EUiA tombada, de condemna a Israel, i una de la CUP aprovada, d'homenatge a les brigades internacionals.

Redacció osona.com
02 de juny del 2010
Josep Burgaya.
Josep Burgaya. | Adrià Costa
  Foto: Adrià Costa

El president d’ImpeVic i regidor de l’Àrea d’Economia de l’Ajuntament de Vic ha donat compte avui, al ple municipal celebrat aquest migdia, de la bateria de mesures que el consistori posarà en marxa per tal de reduir la despesa. El conjunt d’accions, resumits en un total de 10 punts, suposarà un estalvi que sobrepassarà fins a final d’any la xifra 1.500.000 euros, un 3,5% del pressupost.

Algunes de les propostes ja estan aprovades i algunes altres, com el sous de treballadors i regidors, s’hauran d’aprovar en el proper ple. La reducció més important serà l’ajustament d’algunes partides del pressupost,  amb la retallada en àmbits com la comunicació o la publicitat, o l’estudi de projectes, entre molts d’altres. També el 30% de la reducció de les subvencions que atorga l’Ajuntament a les entitats i el sou dels treballadors. Pel que fa al sou dels regidors, en funció de la decicació, l’afectació se situarà entre el 5 i el 9%.

La sessió del ple ha estat d’allò més plàcida. Destaca l’aprovació del Pla director de Participació Ciutadana i la creació de 385 noves zones blaves d’aparcament i 713 de verdes. CiU i PxC han tombat l’aprovació d’una moció de condemna a Israel per l’atac al vaixell humanitari, en el que hi viatjaven Manuel Tapial i Laura Arau, residents a Taradell i membres del Consell de Cooperació de Vic.

Un potent pla d’austeritat


En l’apartat d’assumptes d’urgència, l’equip de govern ha donat compte de l’aplicació de pla d’ajustament i austeritat pressupostària per a l’Ajuntament de Vic i la reducció salarial als treballadors del consistori.  En resum, aquestes mesures suposen una reducció d’1.300.000 €, amb un estalvi que reverteix en el dèficit de 280.000 € i que en total significa una reducció d’entre 1.400.000 € i 1.500.000 €, quantitat que suposa aproximadament el 3,5% del pressupost de l’Ajuntament de Vic pel 2010.

El portaveu del grup municipal del PSC i president de l’Àrea d’Economia i Hisenda, Josep Burgaya, ha explicat les mesures que es proposen a causa de la situació econòmica per ajustar el pressupost de l’Ajuntament de Vic, reduir la despesa i fer l’aplicació obligada del Reial decret-llei 8/2010 de 20 de maig, pel qual s’adopten mesures extraordinàries per la reducció del dèficit públic.

Burgaya ha explicat que “és molt important la prudència en un moment de crisi com l’actual” i que la situació s’ha agreujat a causa del dèficit públic”. També ha destacat que “ja es va preveure una reducció d’ingressos en els pressupostos de 2010, així com un possible increment de les necessitats socials pels col•lectius més febles i en risc d’exclusió social”. Burgaya ha destacat també que la situació actual “requereix una millora de l’eficiència i la renúncia a diversos tipus de despeses que no siguin prioritàries”.

Les mesures que es proposen són les següents:

1. Reducció de 470.000 € que respon a un ajustament de partides de totes les àrees de l’Ajuntament de Vic, que responen a partides que no es consideren prioritàries. Aquesta mesura ja ha estat aprovada per la Junta de Govern Local. Comunicació i publicitat, o estudis i projectes, per posar alguns exemples, són algunes de les moltes partides que es veuran afectades.

2. Reducció en un 30% de les subvencions que l’Ajuntament de Vic atorga a les diverses entitats de la ciutat, fet que es reflectirà en una reducció d’uns 200.000 €.

3. Revisió de les concessions administratives, que permeti negociar una ampliació dels diversos serveis que ofereixen aquestes empreses amb l’objectiu de reduir-ne el cost.

Josep Burgaya. Foto: Adrià Costa

4. Contenció del capítol I del pressupost, que correspon al personal. Burgaya ha explicat que “ja es va ser molt estricte en aquest sentit en els pressupostos de 2010”. En aplicació d’aquesta mesura, Burgaya ha explicat que no es renovaran els contractes que s’extingeixin, fet que es calcula en l’estalvi d’uns 100.000 €.

5. Concentració de serveis municipals per millorar-ne l’eficiència. Aquest punt es concretarà més endavant.

6. Major racionalització i reducció de les dependències municipals, per ajustar al màxim les despeses de consum.

7. Creació d’una partida nova de despesa per fer front a les necessitats socials i de dependència de col•lectius i persones amb l’objectiu d’evitar l’exclusió social, calculat en 150.000 €.

8. Creació d’una unitat de seguiment i control dels ajuts socials per evitar possibles fraus que “desvirtuïn l’objectiu bàsic d’aquests ajuts”. Burgaya ha explicat que aquesta unitat de seguiment no suposarà cap cost addicional perquè “es farà amb personal de l’Ajuntament”.

9. Reducció dels salaris dels treballadors públics de l’Ajuntament de Vic, en aplicació al Reial decret-llei 8/2010 de 20 de maig, pel qual s’adopten mesures extraordinàries per la reducció del dèficit públic. En aquest sentit, Burgaya ha explicat que la reducció afectarà el sou base, l’antiguitat, els complements de destí i “es farà en funció de les categories”. D’altra banda, els complements específics i la productivitat es veuran reduïts en un 5% aproximadament.  La reducció total del sou base dels treballadors públics es veurà també reduïda en una mitjana del 5% que suposarà la reducció d’uns 280.000 € de despesa que revertiran directament a reduir el deute de l’Ajuntament de Vic.

10. Remuneracions dels càrrecs polítics (regidors), els salaris dels quals es reduiran entre un 9% i un 5%, en funció de la seva dedicació. En aquest sentit, Burgaya ha explicat que s’aplica l’acord entre la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques que preveu la reducció d’entre el 15% i el 5%, responent a un varem en funció del salari que proposen les dues entitats municipalistes. Amb tot, Burgaya ha explicat que “els salaris dels càrrecs polítics de l’Ajuntament de Vic estan molt per sota dels que estableixen aquestes dues associacions, i a més els de l’Ajuntament de Vic estan congelats des del 2007”. Amb tot, la reducció prevista suposa un estalvi de 25.000 €. D’altra banda, també es preveu la reducció del 5% de les assignacions als grups polítics i les dietes corresponents, que suposarà una reducció de 4.692 €. Burgaya ha explicat que aquestes mesures es concretaran al proper ple municipal, que les ha d’aprovar per aplicar-les.

Vic crea 713 noves zones verdes d’aparcament


Amb l’objectiu de promoure la rotació de vehicles al nucli urbà, l’Ajuntament de Vic ha aprovat la creació de 358 noves places d’aparcament de zona blava i 713 places de zona verda, que es posaran en funcionament en diferents fases. La zona blava està més ubicada a les zones comercials i la verda a les més residencials.
L’equip de govern ha defensat la mesura i ha recordat que a la perifèria hi ha unes 14.000 places de pàrquing lliures. Així, es creen les places d’aparcament a les zones següents: 

ZONA BLAVA
zona Estadi: 125 places
zona Remei: 186 places
Zona plaça Mil•lenari: 47 places

ZONA VERDA
zona Estadi: 372 places
zona Remei: 187 places
zona Santa Clara: 97 places
zona plaça Mil•lenari: 57 places
Aprovat amb el vot dels grups municipals de CiU, PSC, ERC, ICV i PxC. La CUP s’hi ha abstingut.

Moció de condemna contra Israel, rebutjada

La moció d’ICV de condemna als atacs d’Israel sobre la flota d’ajuda humanitària a Gaza i de solidaritat amb Laura Arau i Manuel Tapial ha estat rebutjada. Després d’aprovar la urgència, s’ha debatut aquesta moció, que finalment no ha prosperat. El punt l’han votat a favor tots els grups municipals d’esquerra, ERC, PSC, CUP I ICV, i en contra els grups municipals de CiU i PxC.

Xavier Solà (CiU) ha justificat l’oposició de CiU explicant que ja havien donat tot el suport a la família, per tal de poder contactar amb els activistes i que l’Ajuntament no havia d’intervenir en un conflicte de múltiples conseqüències.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Com a anècdota, el regidor d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, s’ha presentat al ple vestit amb una samarreta on es reclamava la llibertat de la Laura i el Manuel.

Moció de reconeixement a les brigades internacionals, aprovada


La CUP ha presentat una moció per tal d’honorar els lluitadors antifranquistes que van venir d’altres països a donar suport a la República (brigades internacionals) i que estan enterrats al cementiri de Vic. El reconeixement públic es limita a posar una pla d’agraïment.

Josep Burgaya (PSC) ha dit que el reconeixement anava en consonància amb la tasca de la comissió de la memòria història que ells mateixos van impulsar. Gràcia Ferrer (ERC), per la seva banda, ha defensat que aquest no era un tema ni d’esquerres ni de dretes, sinó de “restitució de la memòria”.

APROVADA Després que la CUP acceptés introduir els següents canvis, proposats pel grup municipal de CiU:

Modificar la paraula “lluitadors antifranquistes” per “lluitadors antifeixistes”

Afegir “aquelles” en el paràgraf on fa referència a les persones a qui es farà homenatge, per incloure també les dones en aquest punt.

La moció ha prosperat amb els vots favorables de CiU, PSC, ERC, CUP i ERC. La PxC hi ha votat en contra.

ALTRES PUNTS DE L’ORDRE DEL DIA APROVATS


- Pla Director de Participació Ciutadana, que té per objectiu ordenar i integrar actuacions i òrgans participatius, promoure bones pràctiques participatives a tots els nivells i àrees municipals i potenciar sinergies o processos comunitaris de col•laboració entre entitats i/o grups ciutadans. Aprovat amb el vot de tots els grups municipals.

- Posar el nom de Monjo Gerbert d’Orlhac a la plaça situada a la Rambla Hospital, davant el número 52 (antiga entrada a l’Hospital de la Santa Creu). El monjo Gerbert va romandre a Vic entre els anys 967 i 970, on va venir a estudiar matemàtiques i astronomia. Fou arquebisbe de Reïms i de Ravenna i va arribar a Papa amb el nom de Silvestre II. A Vic, va venir de la mà del Bisbe Ató, i la seva figura va contribuir a la introducció de la numeració decimal, gràcies als seus coneixements de la numeració aràbiga i el concepte del zero. Aprovat amb el vot de tots els grups municipals.

Xavier Solà, Josep Maria Vila d'Abadal i Anna Erra. Foto: AdriàCosta

Laia Jurado i Quim Soler. Foto: Adrià Costa

- S’aproven tres modificacions de crèdit. 

La primera proposta contempla diversos canvis de partides entre despeses de les mateixes àrees per un import de 281.654,31€.

La segona proposta respon al traspàs de 80.000 € a l’IMPEVic, per finançar els projectes del Parc Tecnològic que ha obtingut una subvenció del FEDER.

La tercera fa referència a l’aplicació del romanent de tresoreria positiu que va tenir l’Institut Municipal d’Esports l’exercici passat i que va ser de 367.829,55€. D’aquest romanent es van aplicar 108.080€ en un expedient anterior i en aquest s’apliquen 160.000€ en organitzacions esportives pròpies i en edificis i altres construccions.

Les tres propostes han estat aprovades amb el vot favorable de tots els grups municipals.

- Modificació de les Ordenances fiscals núm. 11 i 17 corresponents a les taxes per recollida, tractament i eliminació d’escombraries i altres residus sòlids urbans i l’ocupació i aprofitaments especials de la via pública i dels terrenys d’ús públic. A l’Ordenança fiscal número 11 s’hi afegeix l’article 12 d’aplicació en els grans productors d’orgànica i als grans productors de vidre. Per tal de poder realitzar un control i seguiment de la utilització dels contenidors es fa necessària la instal•lació d’un xip de seguiment i també la incorporació de nous contenidors als que actualment no disposen del contenidor exclusiu.

A l’Ordenança fiscal número 17 s’hi afegeix un annex regulador de l’aprofitament especial del domini públic per la instal•lació de parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d’ús públic.

Les modificacions de les Ordenandes fiscals s’han votat per separat. Per a la modificació de l’Ordenança fiscal núm. 11 hi han votat a favor tots els grups municipals amb excepció de la CUP, que hi ha votat en contra, mentre que per a la modificació de l’Ordenança fiscal núm. 17, tots els grups hi han votat a favor.
       
- Admetre a tràmit la iniciativa de l’alcaldia de formació d’una Ordenança de gestió i execució de rases a la via pública i constituir una comissió d’estudi, presidida pel regidor Toni Serrat,  per a la redacció de l’avantprojecte de l’Ordenança. Des de l’alcaldia es considera pertinent la redacció d’una Ordenança específica en relació a la gestió i execució de rases a la via pública, per tal de comptar amb una eina escaient per regular les actuacions d’aquest tipus. Aprovada per unanimitat.

- Admetre a tràmit la iniciativa de l’alcaldia de formació d’una Ordenança de la via pública i convivència ciutadana a la ciutat de Vic. Amb l’objectiu de posar al dia la vigent Ordenança municipal de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana es constitueix una comissió d’estudi, presidida pel regidor Josep Rafús. Aquesta ordenança de via pública i convivència ciutadana ha d’actualitzar i ordenar tant els criteris de civisme i bona convivència en la vida quotidiana de les persones, com també els comportaments, les actuacions i l’establiment d’ instal•lacions que es desenvolupen a la via pública i que incideixen directament en la qualitat de vida a la nostra ciutat. Aprovada per unanimitat.

- Aprovació del conveni entre l’Ajuntament de Vic, la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de la Vivienda per millorar la urbanització del barri del Remei, en les condicions d’habitabilitat dels habitatges i la supressió de barreres arquitectòniques. La finalitat del conveni és l’aplicació de la concessió d’una subvenció del Ministeri de Vivienda a favor de l’Ajuntament de Vic de 750.000€ per finançar actuacions per a la remodelació del barri del Remei. El conveni es signarà la setmana vinent entre les diferents parts. Aprovat amb el vot de tots els grups municipals.

Intervenció d'Antoni Serrat. Foto: Adrià Costa

- Alienació de 8 parcel•les del polígon industrial El Bruguer. Aprovat amb el vot de tots els grups municipals.

- Acord de l’Ajuntament de Vic, Generalitat de Catalunya i Ministerio de Vivienda per al finançament de 50 allotjaments protegits per al col•lectius específics vinculats a la Universitat de Vic, situats a la zona del Seminari Vell. Aquest acord s’emmarca dins del conveni de les tres institucions per a l’aplicació del Plan Estatal Vivienda y Rehabilitación 2009-2012. Aprovat amb el vot de tots els grups municipals.

EN BREU, PRECS I PREGUNTES


El català a l’Europorc La CUP ha criticat que al congrés no s’utilitzés el català com a llengua oficial. “Vostès eleven una anècdota a categoria. No es bandeja el català. El català hi és però també hi ha altres llengües com el castellà o l’anglès. En tot cas, hi ha molta gent de l’Estat espanyol i  es fa en castellà com a deferència”, ha defensat Burgaya.

Unes despeses dubtoses La comptabilitat d’ImpeVic presentava dues entrades no massa clares. Primer, 133 euros del càtering de l’esmorzar de Sant Josep (el president de l’ens és Josep Burgaya). Segon, l’elevada factura de telèfon on destacaven 1.690 euros gastats en trucades i Internet des de Brasil. Burgaya va anar fa uns dies al país sudamericà en un viatge privat. El president de l’ImpeVic, a instàncies de la CUP, ha dit que esbrinarà què va passar.

***ACLARIMENTS D'IMPEVIC, 20.00 HORES / Un cop publicada la notícia, un portaveu d'ImpeVic s'ha posat en contacte amb Osona.com per donar la seva versió dels fets. "Des del departament de comptabilitat ja fa dies que es treballa en el tema de la factura del telèfon. Feta la reclamació pertinent, Telefònica ha conclòs que havia estat un error i el proper divendres retornarà els diners que s'han cobrat de mes", ha explicat. Pel que fa a l'esmorzar, ha apuntat que, enguany i dins del pla d'austeritat de l'entitat, s'han suprimit els dinars de treball per esmorzars de treball. Un d'aquests, va coincidir amb Sant Josep, i així és com van registrar l'entrada a la comptabilitat. O sia, que no era cap celebració sinó un simple esmorzar de treball que va coincidir amb un sant. El portaveu d'ImpeVic també ha insistit en que Josep Burgaya desconeixia els dos casos, i que tampoc era necessari, perquè eren temes estríctament comptables.

El padró Des que es van aplicar les mesures noves de l’empadronament, s’ha comunicat al Ministerio del Interior les dades de més de 80 persones que no estaven del tot correctes.

“La senyorita Rottenmeier” Així ha qualificat Josep Anglada una tècnica del departament municipal de comunicació. La raó, li va prohibir enregistrar una entrevista amb una televisió belga a les dependències municipals. L’alcalde l’ha defensat i ha instat al portaveu de PxC ha seguir els procediments preceptius (no ho havia demanat amb l’antelació suficient)

Osona i Xina Des de l’ImpeVic es parlarà amb empreses osonenques de diferents sectors per tal de promocionar la seva venda al gran gegant asiàtic.

Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch ha mostrat el seusuport a Laura Arau i Manuel Tapial. Foto: Adrià Costa
Arxivat a