1 de 10

Adigsa lliura les claus dels pisos modulars de Torelló

És el primer edifici de Catalunya construït amb aquest sistema innovador.

per Redacció osona.com, 28 de maig de 2010 a les 06:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de maig de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El director general de Promoció de l’Habitatge, Joaquim Gascó, i l’alcalde de Torelló Miquel Franch. Foto: Adrià Costa

El director general de Promoció de l’Habitatge, Joaquim Gascó, l’alcalde de Torelló Miquel Franch, i el conseller delegat d’Adigsa, Frederic Linares, han lliurat aquest dijous les claus de 15 habitatges de lloguer amb protecció oficial situats a la promoció del Castell de Torelló (Osona). Els pisos han estat construïts per l’Institut Català del Sòl (Incasòl), seran administrats per Adigsa i corresponen a l’esmentada promoció situada al carrer del Comte Borrell, 63, de Torelló. L’edifici ha estat construït amb un sistema modular innovador, el primer de tot Catalunya.


 
La promoció consta d’un total de 36 habitatges, quatre dels quals s’han reservat a l’Ajuntament per atendre necessitats socials del municipi i un a l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona. Dos pisos no s’han lliurat per la renúncia dels adjudicataris; s’adjudicaran pròximament donant impuls a la llista d’espera. La resta de claus no lliurades és perquè els adjudicataris no s’han presentat. L’edifici on s’ubiquen els pisos consta de planta baixa més tres plantes d’alçada amb nou habitatges per planta. Hi ha 34 habitatges de dos dormitoris, dels quals un és adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, i dos pisos són d’un dormitori. La superfície útil dels habitatges va dels 45,32 als 56,87 m2.

 
La promoció s’ha construït amb un sistema modular innovador

 
El sistema constructiu utilitzat per a aquest bloc d’habitatges a Torelló aplica nous sistemes i tecnologies innovadores per a la construcció d’habitatge públic que permeten reduir el termini d’execució de les obres. L’Incasòl aposta per l’ús de nous sistemes que apliquen tecnologies avançades per millorar l’eficàcia i les condicions del sector. Amb aquest objectiu, es va plantejar el Concurs d’Innovació Tècnica; per a la promoció de Torelló, es va seleccionar un sistema modular innovador.

Foto: Adrià Costa

El bloc està situat al carrer Comte Borrell. Foto: Adrià Costa
 
La UTE IMAPRO, formada per l’empresa de Vic Construccions PRHOSA i l’empresa asturiana MODULTEC, ha estat qui ha construït aquest edifici amb un sistema que compagina la construcció dels fonaments i dels murs de contenció amb formigó armat sobre el terreny amb un sistema modular i industrialitzat que permet construir gran part de l’edifici dins de fàbrica.
 
L’empresa MODULTEC ha fabricat durant quatre mesos a la seva seu a Astúries els 48 mòduls que es van traslladar fins a Torelló. Els mòduls s’encaixen als fonaments, ja preparats sobre el terreny, i, amb quatre dies de muntatge, l’edifici s’aixeca i ja és visible tot el bloc. Un cop encaixats els mòduls, es triga aproximadament un mes a finalitzar del tot l’obra.
 
El procés de fabricació dels mòduls
 
El procés de fabricació de MODULTEC comença a l’Oficina Tècnica, on, a partir del projecte arquitectònic, s’apliquen les tècniques i els coneixements d’enginyeria i arquitectura per a la construcció dels mòduls.
 
Un cop finalitzats els treballs tècnics, s’inicia el procés de construcció dels mòduls que es duu a terme en les quatre naus de la fàbrica de MODULTEC, la dedicada a magatzem, la de transformació de l’estructura, la de fusteria i la d’ensamblatge.
 
Quan va acabar la producció al taller, els mòduls, que tenen uns tres metres d’alçada i pesen cada un aproximadament 25 tones, es van traslladar en camions fins a Torelló. Van caldre 12 camions per transportar una sola planta de l’edifici, formada per 12 mòduls. Els mòduls es duen al terreny i s’hi van col•locant, s’ajunten un a un, i comença el treball de tractament de totes les juntes i de connexió de les instal•lacions, que triga aproximadament uns 20 dies. Durant els dies de muntatge, es destina aproximadament una hora i mitja a muntar dos mòduls.
 
Un cop els mòduls arriben al terreny on s’aixeca l’edifici, ja disposen de totes les instal•lacions de climatització, electricitat, etc., de tots els revestiments de les parets i els terres, de la façana i de la fusteria interior, i, en molts casos, també duen incorporada bona part del mobiliari de cuina i l’equipament de banys.
 
Avantatges del sistema constructiu

 
Des de l’inici del procés, a la fàbrica de MODULTEC es treballava en l’estructura de l’edifici i els mòduls es fabricaven al mateix temps que sobre el terreny es duien a terme els moviments de terra, la cimentació i la xarxa de sanejament horitzontal. Per tant, els treballs que en una obra es fan habitualment a continuació de la cimentació amb el nou sistema constructiu s’han fet de manera paral•lela, i això permet reduir els temps d’execució de l’obra.
 
Pel que fa als tipus de materials i els costos, són similars als del sistema constructiu tradicional, mentre que cal destacar el fet que les feines es fan en un recinte cobert, i, per tant, no resulten afectades ni ajornades per les condicions meteorològiques, com succeeix quan es treballa sobre el terreny. Aquesta condició permet també ajustar millor els terminis d’execució de les obres i reduir-los.
 
L’execució en fàbrica també millora els nivells de seguretat dels operaris i facilita fer els treballs de manera planificada i continuada.
 
Característiques de la promoció d’habitatges del carrer del Comte Borrell
 
El bloc de 36 habitatges ha estat dissenyat per l’arquitecte Jordi Roig. Té nou habitatges per planta, tots de dos dormitoris menys a la planta baixa on hi haurà dos habitatges d’un dormitori. Hi ha una planta semisubterrània amb l’accés a través del nucli de comunicacions on se situen les instal•lacions de l’edifici, neteja, escombraries, llum, aigua i telecomunicacions.
 
Disposa d’un accés pel carrer del Comte Borrell mitjançant unes escales i d’un accés a peu pla per la part posterior, des del lateral de la parcel•la, on s’entra pel passatge de vianants entre el carrer C i el carrer del Comte Borrell.
 
L’espai lliure d’edificació s’urbanitza com a espai privat i estarà tancat amb una tanca perimetral. Es plantaran arbres al solar per donar privacitat als patis dels habitatges de la planta baixa. La zona verda comuna es cobrirà amb diferents acabats tous de gespa, sauló i escorça de pi, i s’equiparà mínimament amb uns jocs infantils i bancs.

- Sorteig dels pisos i declaracions dels inquilins

Galeries de fotos:

- Sorteig dels pisos (març 2010)
- Visita a les obres (juny 2009)

Foto: Adrià Costa

 

Arxivat a:
Municipis, mòduls, Incasòl
Participació