Roda bateja el CEIP amb el nom d’Emili Teixidor

El consistori vol reconèixer la tasca de l’escriptor i pedagog rodenc.

Redacció osona.com
26 de maig del 2010
L’Ajuntament de Roda de Ter va aprovar denominar amb el nom de l’escriptor i pedagog rodenc Emili Teixidor el CEIP Roda de Ter. Així es va aprovar en el ple ordinari del mes de maig que es va celebrar el passat dijous dia 20.

Des que existeix el CEIP Roda de Ter, després que l’escola Sant Lluís Bertran tanqués les portes, el centre no ha comptat amb una denominació oficial sinó que se l’ha denominat amb el nom genèric del poble. L’Ajuntament de Roda de Ter va proposar el nom d’Emili Teixidor en reconeixement a aquest rodenc de naixement. Emili Teixidor i Viladecàs, nascut a Roda de Ter el 22 de desembre de 1933, escriptor, pedagog, editor i periodista, ha contribuït a posar el nom de la vila de Roda en el mapa literari de Catalunya.

Emili Teixidor s’ha especialitzat en narrativa infantil i juvenil, obres com “El soldat plantat” (1967), “Dídac, Berta i la màquina de lligar boira” (1969), “Cor de roure” (1994), “L’amiga més amiga de la Formiga Pica” (1996) i altres han ajudat a crear nous lectors. La seva narrativa per a adults s’ha concretat en una llarga producció, les seves obres presenten sense dir-ho explícitament, una ambientació osonenca i més específicament, un rerefons rodenc que situa el lector en paratges ben coneguts i en un període històric recent, sobretot la guerra civil i la postguerra. Aquestes característiques es troben en novel•les com “Sic transit Gloria Swanson” (1979), “Retrat d’un assassí d’ocells” (1988), “El llibre de les mosques” (1999), “Pa negre” (2003) o la més recent “Els convidats” (2010).

Per la seva obra, ha rebut un gran nombre de premis, tant pel que fa a la seva producció narrativa infantil i juvenil com per la seva obra per a adults. Fou guardonat amb el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil l’any 1997 o el Premi Nacional de Literatura, l’any 2004 per “Pa Negre”, entre molts altres.

D’Emili Teixidor se n’ha destacat també la seva vessant com a pedagog i el seu interès per contribuir a la renovació pedagògica a l’escola. En aquest sentit va cofundar l’escola Patmos a Barcelona l’any 1958 i la dirigí fins el 1975. És en aquesta mateixa direcció que el premi que atorga l’Ajuntament de Roda de Ter, dintre dels Premis Literaris de Roda i que porta el nom de l’escriptor, s’ha reconvertit en els darrers anys en un premi a projectes pedagògics innovadors.

Mestre i escriptor, dues professions essencials per servar les paraules, essencials per a la narració i per a la nostra vida quotidiana, sense les quals, com diu el mateix Teixidor, no hi hauria pensament. Roda de Ter és, gràcies a les seves paraules i als seus llibres, més present en la geografia literària catalana.

Aquest punt va ser aprovat amb els vots a favors de l’equip de govern, format per Independents pel Progrés de Roda-PSC i Convergència i Unió, i amb l’abstenció del principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana de Catalunya.
Arxivat a