Gepork-SGP Grup inverteix més d'un milió d’euros en seva línia veterinària

L’empresa de les Masies de Roda desencalla el projecte d’ampliar els magatzems.

Marc Riera / ACN
20 de maig del 2010
Vista del futur magatzem de distribució que entrarà en funcionament el proper mes de juny.
Vista del futur magatzem de distribució que entrarà en funcionament el proper mes de juny. | Marc Riera/ACN
La genètica i la inseminació artificial es desenvolupen en aquest laboratori situat a les instal•lacions de l'empresa a les Masies de Roda. Foto: Marc Riera/ACN

Gepork-SGP Grup enllesteix les obres que li permetran doblar els magatzems de l'àrea de distribució. El creixement es fa amb la construcció d'una nova nau de 1.000 metres quadrats a les instal•lacions de la finca El Macià de Masies de Roda. L'empresa ha fet una inversió superior al milió d'euros.

El director general d'aquesta empresa especialitzada en serveis integrals de l'àmbit veterinari, Josep Puigdollers, diu que el projecte acaba amb “l'angoixa” de la falta d'espai. Aquesta nau incorpora “tecnologies més eficients2 que permeten donar un servei “més àgil”. El projecte d'ampliació s'havia encallat per la dificultat d'obtenir l'autorització municipal per ampliar la superfície.

Després de quatre anys de negociacions i tramitació ara s'ha desencallat un creixement que podria entrar en funcionament en menys d'un mes. Puigdollers admet que els responsables de l'àrea de distribució li asseguren que la nova nau era suficient quan es va començar a planificar ara fa quatre anys però que quedarà petita amb els serveis i referències actuals de l'empresa.

Gepork-SGP Grup és una empresa nascuda ara fa 31 anys. En la seva etapa inicial la seva activitat es va centrar en introduir a l'Estat espanyol, des d'Anglaterra, la inseminació artificial i la millora de la genètica al sector porcí. La seva activitat es va ampliar posteriorment a la distribució veterinària, primer als animals de producció i posteriorment a animals domèstics. Anys després, Gepork-SGP Grup va fer créixer el seu negoci entrant en la distribució i serveis a clíniques veterinàries. El grup va obrir una nova línia de negoci fa cinc anys dedicada a la bioseguretat animal.

Creixement i crisi

Gepork-SGP Grup va tancar l'any 2009 amb una facturació de 43 milions d'euros. Actualment té 139 treballadors. Les previsions teòriques, segons explica Puigdollers, apuntaven que durant el 2010 l'empresa registraria un creixement del 15% en la seva activitat. Tot això, admet Puigdollers, veient les xifres dels primers quatre mesos de l'any serà “difícil” aconseguir les previsions inicials. La veterinària també està patint la crisi econòmica.

En el sector dels animals de producció, la crisi va arribar-hi abans per l'”especulació” viscuda amb l'augment del preu del cereal. Aquest fet, que encaria especialment l'alimentació animal, ha requerit d'una inversió forta per part del ramader que mira de “gastar menys” per poder equilibrar comptes en la seva explotació.

El fet d'haver entrat en crisi abans fa pensar a Puigdollers que també hauria de sortir-ne abans. Tot això però quedarà condicionat a l'augment del preu dels aliments o la baixada del preu de la soja. En els animals de companyia, explica el director general de Gepork, aquell qui té un gat o un gos hi gasta “igualment” però, per exemple, ha apostat per “menys vestit per l'animal o per un tipus d'alimentació més barata”.

La distribució veterinària, un sector en canvi


Les activitat del grup Gepork-SGP es concentren actualment a Catalunya, Aragó i el País Valencià. La companyia però disposa d'estructura per poder anar creixent. L'aposta passa per anar ampliant la seva activitat com una “taca d'oli”, amb continuïtat territorial. Fa uns anys l'empresa va fer un intent a Andalusia però no va reeixir. Actualment s'expandeix en zones com les Illes Balears.

En el sector de la inseminació artificial, Gepork té dos o tres competidors amb pes en el seu àmbit d'actuació. En la distribució de medicaments la situació és “complicada”. A l'Estat hi ha prop de 400 distribuïdors mentre que a Anglaterra el sector es concentra en poques companyies.

Puigdollers augura pels propers anys un procés de concentració en el sector, ja sigui per fusions, absorcions o tancaments d'empreses. “En dos o tres anys això canviarà molt”, assegura. El director general de Gepork diu que no descarten comprar una d'aquestes empreses, però preferirien adquirir-ne una que es dediqués a la producció.

- Anar al web de Gepork

Vista del futur magatzem de distribució que entrarà en funcionament el proper mes de juny. Foto: Marc Riera/ACN