Una sessió sobre el pernil clou un reeixit Europorc

El congrés ha tingut més de 400 inscrits. La seguretat alimentària i el benestar animal, eixos de les ponències.

Redacció osona.com
14 de maig del 2010
576_1273846136workshop_vietnam
576_1273846136workshop_vietnam | Albert Alemany

El Congrés Europorc ha esdevingut, durant dos dies, el punt de trobada i de referència de debat i d’actualitat del sector porcí. La presència de representants del Vietnam i les Filipines consolida l’aposta per la internacionalització del certamen, objectiu que es va marcar l’organització en la darrera edició. Tot i l’actual conjuntura econòmica, aquest any el nombre d’inscrits ha estat superior a l’any anterior, arribant a un total de 418 inscrits.

La seguretat alimentària i el benestar animal han estat els eixos centrals que s’hi ha tractat durant els dos dies del Congrés, que ha comptat amb la presència de reconeguts experts i professionals com Carlos Abellán, Oriol Ribó, Scoot Dee, Joaquin Bringas, David Thelwall o Antonio Palomo.

Miquel Collell, director del Congrés, valora positivament aquesta nova edició. “Els diferents temes que hem tractat demostren que aquest és un sector viu, amb inquietuds i iniciativa”. En aquest sentit, Collell ha explicat que és previst redactar un document que englobi les conclusions que els mateixos ponents i congressistes han obtingut a través de les diferents ponències que s’han programat, per tal de “transmetre les necessitats i inquietuds del sector” al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural  (DAR) de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri d’Agricultura i Ramaderia de l’Estat espanyol.

Les Jornades paral•leles, organitzades per l’ASFAC, ASSAPORC, GESFER el JARC i amb la co-organització  del DAR, han completat el programa del Congrés. Les reduccions de la càrrega nitrogenada dels purins en funció de l’alimentació dels animals o les plantes de biogàs han estat algun dels temes que s’hi han tractat. Miquel Collell s’ha mostrat satisfet amb la feina feta per part de les entitats i institucions que hi han participat i en destaca la important assistència de públic.

L’aposta per la internacionalització

Durant els dos dies, 16 empreses de la comarca –el doble que l’any passat- han participat a les sessions Workshop amb empreses de Vietnam i les Filipines, organitzades per la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona i el Congrés. L’interès i la bona acceptació, que han mostrat les empreses osonenques amb la seva participació, consolida l’aposta per la internacionalització del Congrés, plantejada l’any passat amb la presència de Polònia com a país convidat.

El perfil d’empreses participants ha estat, bàsicament, sales de desfer i escorxadors així com, en menor representació, empreses de maquinaria i fabricació d’utillatge per a la indústria càrnia. A banda de les jornades, els representants de les empreses vingudes de Vietnam - Saigon Agricultural Corporation i Vissan Limited Company i de les Filipines - i Loida’s General Merchandise, Mayon Consolidated INC, WB Prime Choice Corporation i PTC Commercial CORP – han visitat les empreses osonenques Esfosa i Càrniques Toni-Josep amb l’objectiu de conèixer de primera mà el sector i el seu funcionament. La presència de Pham Van Dong, director d’Inspecció Animal del Ministeri d’Agricultura i Desenvolupament Rural de Vietnam, també ha demostrat el gran interès per part d’aquest país emergent en generar noves relacions de negoci amb empreses d’aquí.

D’altra banda, Nuno Mota, Luís Dias i Guillaume Friocourt, responsables respectivament dels congressos homòlegs a l’Europorc de Portugal -Feria Nacional do Porco (Montijo, Lisboa)- i França - RIPP (Loudéac, Bretanya Francesa)- han estat presents al Congrés. L’objectiu de la seva visita ha estat conèixer, de primera mà, el desenvolupament de l’Europorc i reunir-se amb l’equip organitzador per tal d’establir vincles i treballar possibles vies de col•laboració entre els tres congressos.

El pernil com a valor afegit

La sessió d’Èxits Empresarials amb el pernil com a valor afegit va ser l’encarregada de clausurar la 9a edició del CONGRÉS EUROPORC. Representants del pernil Ibèric, el pernil de Teruel i el pernil Duroc, han defensat el seu producte amb una complerta exposició que ens ha endinsat en la raça, l’entorn, els factors que influeixen en la diferenciació dels pernils, el procés d’elaboració, les seves qualitats organolèptiques, les dades de producció i posicionament en el mercat del pernil i en els projectes endegats i de futur d’aquest producte. Durant la sessió va quedar palès que cap dels tres tipus de pernils representats són iguals i tampoc tenen res a veure amb altres que, sota el mateix nom, s’ofereixen el mercat.

A la taula rodona Juan Luís Criado, moderador – i ponent d’una de les sessions paral•leles al Congrés –, Alfredo Martín, representant el Pernil ibèric i soci administrador de les empreses de Huelva Manuel Romero Delgado SL i Jamones La Joya Jabugo SL, Fernando Guillén director del Consell Regulador DO Jamón de Teruel i Pere Batallé, administrador del Grup Batallé SA, van respondre a les preguntes dels congressistes assistents. La permissibilitat legal al voltant del fet que pernils creuats, per qüestions d’origen geogràfic, puguin usar el mateix nom que els ibèrics purs va generar un intens debat. Preguntes en relació a l’ús que se’n fa de la resta del porc, un cop ja no hi ha la peça valoritzada, o a l’estratègia de comercialització actual d’un sector tradicional que, de vell antuvi, no ha tingut la necessitat imperiosa de vendre el seu producte, han estat motiu d’intervencions i rèpliques enriquidores per l’amplitud de les diverses visions.

En resum, tan ponents com congressistes van arribar a la conclusió que la diferenciació qualitativa d’aquest pernils, tan especials vers la resta, no s’acaba de reflectir en el guanys finals. Amb motiu de la incursió en el mercat d’aquests darrers, que tot i no acomplir els mateixos estàndards de qualitat i especialitat volen posicionar-se comercialment al mateix nivell, caldrà cercar fórmules per a treure valor afegit també a la resta del porc.

El Congrés Europorc  - que va néixer amb la voluntat de reunir a Catalunya experts en el sector que poguessin aportar una visió global de la producció, comercialització i consum del sector porcí així com la d’oferir al sector totes aquelles eines i elements necessaris per actualitzar i millorar la seva activitat – s’ha celebrat a Vic els dies 12 i 13 de maig i és una iniciativa de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Caixa Manlleu i la delegació a Osona de La cambra de Comerç de Barcelona.

SEGONA MATINAL DE L’EUROPORC
DEDICADA A LA NOVA BIOSEGURETAT I EL BENCHMARKING


La segona jornada del Congrés Europorc va estar marcada per les absències de dos dels ponents que havien d’intervenir en el bloc dedicat a la bioseguretat. A causa del núvol de cendra que aquests dies està alterant l’espai aeri, el Doctor en Veterinària i especialitzat en producció porcina, Jean Michel Guillaume i el Catedràtic de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Minnessota, Scott Dee, no es van poder desplaçar a Vic.

El Dr. Enric Marco va ser l’encarregat de suplir la ponència “L’’ús de filtres en engreix” de Guillaume. Mentre que, el Catedràtic Scott Dee sí que va poder fer les seves aportacions, a través de videoconferència, a la taula rodona sobre bioseguretat.

La xerrada del Dr. Marco es va centrar en una experiència pionera en bioseguratat a França, que tal com va explicar consisteix en dotar de filtres a les instal•lacions ramaderes per tal de controlar i evitar la transmissió dels virus que es propaguen a través de l’aire que hi entra. Els costos d’inversió que suposa l’adaptació de les instal•lacions i la seva rendibilitat van ser argumentats i analitzats en detall.

Per la seva banda, el Catedràtic Scoot Dee va presentar els resultats i les valoracions de cinc anys d’investigació en l’ús d’aquests tipus de filtres. Partint de l’experiència francesa, el Catedràtic ha treballat per adaptar-la als Estat Units, ampliant-la i dotant-la de noves aportacions obtingudes a partir del resultat de diferents estudis que ha aconseguit a través de la comparació entre instal•lacions que disposaven de filtres d’aire o no, o segons el tipus de filtre emprat. Dee, que va explicar durant la seva ponència que en alguns casos  els virus poden viatjar fins a 9 km per hora, va concloure que un cop es té la certesa que la propagació aèria de malalties és real  i no forma part de l’imaginari, el següent pas és el d’estudiar de quina manera es propaguen i en quines condicions.

El Doctor i professor de Sanitat Animal a la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Casal va fer un repàs de l’estat de les cinc malalties porcines en l’actualitat, de com aquestes s’han manifestat a Europa en els darrers anys i de quines són les vies de contagi entre països veïns. Casal va explicar que en zones lliures d’aquestes malalties periòdicament hi apareixen a conseqüència de les relacions comercials que s’hi estableixen. L’expert va manifestar que la forma d’introducció és molt variable i l’evolució de les mateixes també. En aquest sentit, va remarcar que cal estar alerta i dotar les explotacions dels elements necessaris per poder afrontar una possible propagació en qualsevol moment.

L’alt risc de transmissió de malalties a través dels vehicles i el complicat que resulta aconseguir una desinfecció total dels mateixos o la transmissió a través de la recollida de cadàvers són els principals temes que es van tractat a la taula rodona.

La darrera sessió del matí va anar a càrrec de David Thelvall, propietari de Prospect Management Agrifood Consultancy, empresa de consultoria del sector agroalimentari especialitzada en màrqueting, desenvolupament estratègic, anàlisi, competivitat internacional i comerç electrònic. Thelvall va explicar com minimitzar costos i fer més competitiva la teva empresa a través del benchmarking -eina subvencionada pel Ministeri de la Gran Bretanya, que va ser creada amb l’objectiu de fer més competitius als ramaders del país-. La transmissió de dades del sistema que funciona via Internet, compta amb uns 11.000 usuaris registrats a tot el món.

En el torn de precs i preguntes Thelvall va explicar que tot i que el cost del sistema pot semblar car, un cop s’han invertit els diners inicials el manteniment no és excessiu i la inversió es rendibilitza relativament ràpid. En relació als costos d’aquesta eina, i davant la perplexitat que alguns congressistes van mostrar sobre la hipòtesis que organismes nacionals poguessin prendre l’exemple de la Gran Bretanya, s’han debatut iniciatives que ja es duen a terme en diferents països com la de pagar un impost addicional per porc que va a l’escorxador. Amb aquesta fórmula és el propi ramader el que decideix quina part dels guanys dels seus animals vol reinvertir en projectes relacionats amb la innovació, el desenvolupament o la competitivitat.

Pel que fa les jornades paral•leles d’ahir dijous, destacar la sessió “Nova eina per aplicar reduccions de la càrrega nitrogenada dels purins en funció de l’alimentació” organitzada per l’ASFAC i Gesfer. La presentació va anar a càrrec de Mònica Ros, directora de l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC) i hi van intervenir  Josep M. Virgili, tècnic del servei de producció agrícola del DAR, David Torrellardona, unitat de producció animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Jordi Rafael, Nuri i Espadaler SL.

Virgili va presentar un programa d’actuació en zones vulnerables als nitrats i va assegurar que, a partir del mes d’agost, el programa també inclourà la Catalunya Central. La normativa explica en quins períodes no s’han d’aplicar alguns tipus de fertilitzants com fems, purins o minerals. Aquesta actuació també recull els terminis d’incorporació dels fems al sòl.

Tot seguit David Torrellardona va remarcar que els porcs de greix són els que més excreció de nitrogen produeixen, més o menys dues terceres parts del pinso digerit tot i que la quantitat pugui variar en funció de la dieta o de la tipologia del porc. Segons el tècnic d’IRTA, hi ha dues estratègies per reduir l’excreció de nitrogen: millorar l’índex de conversió i  reduir el contingut del PB del pinso. Per la seva banda, Jordi Rafael, va mostrar diversos exemples i resultats tècnics i econòmics de l’aplicació de dietes ajustades.

- Tota la informació de l'edició d'enguany de l'Europorc
- Programa de ponències
- Programa d'activitats paral·leles

Galeries de fotos:
- 2010
- 2009

Arxivat a