Europorc: el sector porcí planeja expandir-se cap el gran mercat asiàtic

Vietnam i Filipines, països convidats del congrés.

Marc Riera / ACN
12 de maig del 2010
Inauguració oficial del congrés Europorc.
Inauguració oficial del congrés Europorc. | Adrià Costa
Inauguració oficial del congrés Europorc. Foto: Adrià Costa

El sector porcí no ha de créixer en el nombre de caps sinó que pot seguir expansionar-se sent “més eficient”. Així ho creu el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, que aquest dimecres ha inaugurat el congrés Europorc de Vic. El congrés té aquest any delegacions de Vietnam i Filipines com a països convidats. L'obertura al mercat asiàtic, que consumeix el 50% de la carn de porc, ha de servir per buscar “equilibri” entre els diferents mercats on s'exporta. Ara fa dos anys, el sector va patir incertesa quan Rússia va prohibir temporalment l'entrada de porcí català. El sector, amb les indústries derivades, va generar l'any passat una facturació de 9.000 milions d'euros.

El porcí representa, segons Llena, un impacte “notable” per a l'economia catalana. En el global del sector carni es van moure l'any passat 5.500 milions d'euros i 2.200 milions en el sector del pinso animal, per exemple. El 2009 es van sacrificar a Catalunya 17 milions de porcs. A escala global, diu el conseller d'Agricultura, el porcí català continua sent “molt competitiu” fet que li permet afrontar amb garanties la internacionalització en un mercat de la carn que també ha esdevingut global. El conseller considera que créixer no ha de voler dir augmentar una cabana porcina que a com a país ja és molt alta: “Ens cal ser molt més eficients”.

El desenvolupament dels anomenats països emergents com Xina o l'Índia ha generat que hi hagi més demanda de proteïna i d'hidrats de carbó. En el cas de la proteïna, bàsicament, s'obté de la carn de porc. Aquesta major demanda ha fet que la carn de porc que entri en aquests països provingui, congelada, d'altres països.

En aquest mercat global, admet Llena, Catalunya no només ha d'aspirar a vendre carn sinó també coneixement perquè el sector porcí català és líder “innovant”. Més enllà de la venda de carn a Filipines o Vietnam, els catalans han de saber posicionar-se per vendre coneixement perquè en aspectes com la tecnologia, la maquinària o la genètica s'ha generat un sector “gran i potent”' que necessita expansionar-se cap a “nous mercats”. Llena aposta per producte amb valor.

Transmetre confiança

El director d'Europorc, Miquel Collell, explica que les visites de delegacions de Vietnam i Filipines vol sobretot transmetre “confiança” sobre la producció porcina europea. Precisament una de les ponències de la primera matinal del congrés s'ha centrat en contraposar els sistemes de seguretat alimentaria dels països europeus i dels Estats Units. En aquesta s'ha pogut veure, tal i com resumeix Collell, que en aquest aspecte la normativa del vell continent és més “exigent” que no pas l'americana.

El director d'aquest congrés porcí considera que pel sector porcí català no pensar en l'expansió al mercat asiàtic seria “inconscient”. En la seva visita, les delegacions asiàtiques podran comprovar en la seva estada a Catalunya que la carn que s'ofereix és “més barata” però també “més segura” que a Estats Units. Collell però creu que el porcí ha de treballar per a l'expansió però sense deixar d'apostar per productes de “més qualitat” que optimitzin tots els processos de producció. Miquel Collell admet que cal millorar l'eficiència més que un augment notable del nombre de caps de bestiar.

Congrés i expansió

En l'acte d'inauguració del congrés, Joaquim Llena ha compartit presidència amb l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal. Els dos han assegurat a la sortida que “abans d'acabar el proper estiu” pot està enllestida la tramitació de tot el sector conegut com El Bruguer. En aquest sector s'hi preveu una ampliació de l'actual illa càrnia, situada a la capital osonenca. Per Vila d'Abadal, aquesta ampliació suposarà ampliar el paper de “potència” d'Osona i Catalunya en el sector porcí.
L'alimentació, l'ús dels antibiòtics o el tractament que s'ha fet en les cuixes dels porc per crear un producte de valor afegit són algunes de les temàtiques que es debaten al congrés que s'acabarà aquest dijous. La cita congressista s'estructura amb dues matinals tècniques i dues tardes amb la presentació d'experiències pràctiques. També s'ha potenciat un programa de sessions paral•leles o la celebració d'algunes assemblees d'organitzacions vinculades al sector.

- Tota la informació de l'edició d'enguany de l'Europorc
- Programa de ponències
- Programa d'activitats paral·leles

Galeries de fotos:
- 2010
- 2009

-------------
NOTA DE PREMSA
CONGRÉS EUROPORC, MATÍ

EL CONSELLER D’AGRICULTURA, ACCIÓ RURAL I ALIMENTACIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA INAUGURA, OFICIALMENT, EL CONGRÉS EUROPORC

• Europorc, que es consolida en participació de congressistes, arranca amb les ponències dedicades a la seguretat alimentària.

• El Conseller d’Agricultura, Acció Rural i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Sr. Joaquim Llena presideix l’acte inaugural de la novena edició del Congrés.

Aquest matí ha arrancat, per novè any consecutiu, la nova edició del CONGRÉS EUROPORC amb les ponències dedicades a un dels grans eixos temàtics del programa d’enguany, la seguretat alimentària.

Sota el nom “l’Alimentació del futur, una alimentació segura”, Carlos Abellán ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida amb una interessantíssima ponència que ha posat en antecedents als congressistes sobre el passat i present de les exigències sanitàries en la importació i exportació entre Europa i els Estats Units i els diferents aspectes que se’n avaluen. Seguit del Doctor Abellán, ha arribat el torn d’Oriol Ribó, coordinador de les activitats de Benestar Animal de la Unitat de Salut i Benestar Animal de l’EFSA, que ha centrat la seva intervenció en apropar la tasca que desenvolupa l’Autoritat Europea i el seu paper en l’estratègia de la Unió Europea pel que fa a benestar alimentària.

El primer bloc del matí s’ha tancat amb un dinàmic debat que, amb la participació de Carlos Abellán, Oriol Ribó i Guillem Burset, expert en el comerç internacional de la carn de porc, ha aconseguit contraposar diferents visions, experiències i necessitats al voltant de la seguretat alimentaria i la seva legislació. La connexió en directe, des de Washington, de Jordi Serratosa - enllaç europeu amb EE.UU de l’EFSA – ha estat un contrapunt en el debat doncs ha parlat de les noves lleis en matèria de seguretat alimentària que s’estan articulant i de l’ús de les farines de carn, entre d’altres.

Pel que fa a les activitats paral•leles al Congrés d’aquest matí, la sessió eminentment pràctica organitzada pel JARC “Experiències pràctiques en benestar animal, costos i ajuts” ha estat seguida per una cinquantena de professionals del sector que han pogut conèixer, entre d’altres, la política d’ajuts i préstecs de la Generalitat de Catalunya per adaptar les seves explotacions a la normativa de benestar animal, millorar la qualitat i ordenació o augmentar la competitivitat amb Josep Dadón del DAR. La sessió també ha comptat amb la intervenció de Manel Canal de la Cooperativa Plana de Vic.

A les 12 del migdia s’ha celebrat l’acte inaugural del Congrés. L’acte, que ha estat presidit pel Molt Honorable Sr. Joaquím Llena, Conseller d’Agricultura, Acció Rural i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, ha comptat amb les intervencions de Josep Ma Vila d’Abadal, Alcalde de Vic, Josep Burgaya, president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde, Dídac Herrero, director general de Caixa Manlleu, i Josep Puigdollers, representant i membre del Consell de la delegació a Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona.

L’alcalde de Vic, que ha donat la benvinguda als diferents membres de la taula presidencial, congressistes i participants i, en especial, als representants de les delegacions de Vietnam i Filipines que participen en el Workshop amb empreses catalanes, ha parlat del paper cohesionador per al sector porcí que representa el Congrés Europorc i el Mercat del Ram i que, amb aquestes activitats l’ajuntament vol donar recolzament a la seva difícil tasca. Josep Burgaya, president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament ha fet referència a la dimensió internacional del congrés resultat de la col•laboració de les institucions i entitats organitzadores i del seu més que contrastat posicionament com a esdeveniment de referència del món porcí. Dídac Herrero ha centrat la seva intervenció en parlar de la professionalització del Congrés i de l’acompliment de l’estratègia de creixement marcada per a aquesta edició. Jordi Puidollers, tot fent referència a les jornades de Workshop amb Vietnam i Filipines, ha parlat de l’aprofitament de les sinergies del Congrés per obrir noves relacions amb mercats emergents com és l’Asiàtic. Finalment ha arribat la intervenció del Conseller que ha expressat les seves felicitacions als organitzadors per la consolidació del Congrés i ha parlat de la necessitat de posar en valor a un sector que gaudeix de tradició, experiència i coneixements i que és motor econòmic a Catalunya i, en especial, a la comarca d’Osona i ha llençat el missatge de no abaixar la guàrdia i continuar treballant fermament en tots els aspectes.

Així mateix, en motiu de la celebració del Workshop amb Vietnam i Filipines com a països convidats, aquest matí, a les 9:30h, s’ha dut a terme la recepció oficial a ambdues delegacions a les instal•lacions de la delegació a Osona de La Cambra de Comerç de Barcelona. La presència del Sr. Pham Van Dong, responsable de la Divisió d’Inspecció i Quarantena Animal del Ministeri de Sanitat Animal del Vietnam fa que prengui una important rellevància la projecció internacional d’aquesta nova edició.

Per a la tarda, l’Extralabel i la seva cobertura legal ha estat el tema central de les jornades.

El Congrés Europorc  - que va néixer amb la voluntat de reunir a Catalunya experts en el sector que poguessin aportar una visió global de la producció, comercialització i consum del sector porcí així com la d’oferir al sector totes aquelles eines i elements necessaris per actualitzar i millorar la seva activitat – se celebra els dies 12 i 13 de maig, a l’edifici el Sucre de Vic.

---------------
NOTA DE PREMSA
CONGRÉS EUROPORC, TARDA

LES SESSIONS DE WORKSHOP AMB VIETNAM I FILIPINES COM A PAISSOS CONVIDATS I LES PONÈNCIES ALVOLTANT DE L’EXTRALABEL, PLATS FORTS DE LES SESSIONS DE LA TARDA

Amb el títol “Extralabel, una pràctica, un costum i la seva legalitat” L’EUROPORC ha centrat la tarda del primer dia al voltant de l’ús de medicaments fóra de registre i la seva legalitat.

De la mà del Sr. Antonio Palomo, reputat assessor veterinari porcí en nombroses empreses internacionals, s’han exposat referències de treballs relacionats amb les vacunes realitzades per autoritats mundials en la matèria i ens ha portat a la reflexió de la seva utilització. No en va, segons Palomo la vacuna compta només amb 130 anys de vida i li queda molt camí per recórrer. Joaquim Bringas a aportat la visió més pràctica de l’Extralabel amb una ponència basada en l’experiència al voltant de l’ús dels medicaments en el dia a dia d’un veterinari de camp. Segons Bringas, sota l’aura d’al•legalitat o il•legalitat, en definitiva és potestat del veterinari decidir com i quan de l’ús de medicaments fora de registre. El torn d’aportar la visió de l’administració en l’ús d’aquests fàrmacs i les seves bases legals ha estat per Joaquím Porcar, Subdirector General de Ramaderia del DAR.

Pel que fa a les sessions paral•leles, la conferència titulada “Plantes de biogàs i sanitat animal”, dedicada a l’explicació dels beneficis a nivell econòmic i mediambiental de les plantes de biogàs, construccions que usen els purins per a la producció d’energia. Els ponents han estat Belén Fernández, investigadora de Giro, Oriol Berengueres, veterinari de l’Associació de Defensa Sanitària (ADS) Les Garrigues i Roland Kirchmayr, tècnic de l’empresa austríaca Enbasys.

Mentrestant, a la Sala Sert es continuaven celebrant les jornades de Workshop entre sis importants empreses punteres del sector porcí del Vietnam i Filipines. Amb aquestes jornades de treball l’organització té com a objectiu facilitar el contacte d’importadors asiàtics amb proveïdors locals i l’establiment de primeres relacions empresarials entre les empreses participants per tal d’obrir noves línies de negoci, promoure transaccions comercials, crear sintonies i afavorir posteriors col•laboracions. Del Vietnam participen els dos escorxadors més importants del país i principals empreses subministradores de carn al Sud del Vietnam com són Saigon Agricultural Corporation i Vissan Limited Company i de Filipines es compta amb la presència de Loida’s General Merchandise, Mayon Consolidated INC, WB Prime Choice Corporation i PTC Commercial CORP., importants comercialitzadores i importadores de carn fresca congelada que, amb aquestes trobades, cerquen conèixer proveïdors del sector porcí congelat - fabricants i empaquetadors – amb l’ objectiu d’establir vincles comercials i conèixer de primera mà la nostra indústria porcina, tal pel que fa al producte, el desenvolupament i millora de la maquinària i els estàndards de procediments en els nostres escorxadors.

A banda del Workshop, s’ha previst un programa de visites a diferents empreses de la comarca segons inquietuds i necessitats de les empreses visitants. 

Demà dijous, les sessions sobre la nova bioseguretat ocuparan el matí congressual. Per la tarda i com a cloenda del Congrés, els èxits empresarials amb el pernil com a valor afegit.

El Congrés Europorc  - que va néixer amb la voluntat de reunir a Catalunya experts en el sector que poguessin aportar una visió global de la producció, comercialització i consum del sector porcí així com la d’oferir al sector totes aquelles eines i elements necessaris per actualitzar i millorar la seva activitat – se celebra els dies 12 i 13 de maig, a l’edifici el Sucre de Vic.

Arxivat a