Osona s’adhereix al Dia Internacional dels Museus

Portes obertes, caminades, xerrades o visites musicals, algunes de les propostes durant tot aquest cap des setmana.

Redacció osona.com
14 de maig del 2010

Dia Internacional dels Museus al Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses de Tona, 2009 Foto: Ajuntament de Tona

El proper dimarts, dia 18 de maig, és el Dia Internacional dels Museus. Enguany el lema proposat per l’ICOM (El Comitè Internacional dels Museus ) és “Museus per a l’harmonia social”.

En el marc d’aquesta celebració, els museus de la comarca han organitzat diversos actes durant tot el cap de setmana (15 i 16 de maig). Caminades, conferències, exposicions, portes obertes, tallers i fins i tot una visita guiada on es mescla la música i l’art són algunes de les propostes.

- Fulletó amb totes les activitats de la comarca (PDF)

NOTES DE PREMSA

MUSEU DE L’ESQUERDA, RODA DE TER

El proper 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus. A Roda aquest dia se celebra amb una exposició a l’aire lliure de l’artista Marta Solsona que es situarà a l’esplanada que hi ha al costat del jaciment de l’Esquerda. L’exposició s’inaugurarà oficialment el dissabte 15 de maig a les 12 del migdia.

El proper 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus. Enguany el lema proposat per l’ICOM (El Comitè Internacional dels Museus ) és “Museus per a l’harmonia social”. A Roda aquest dia el celebrarem amb una exposició a l’aire lliure. En col•laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Roda es podrà visitar durant el cap de setmana del 15 i 16 de maig una exposició d’escultures de l’artista Marta Solsona que situarem a l’esplanada que hi ha al costat del jaciment de l’Esquerda.

L’exposició s’inaugurarà oficialment el dissabte 15 de maig a les 12 del migdia i comptarà amb la presència de l’escultora. A les 6 de la tarda hi haurà una visita dinamitzada per al públic familiar a càrrec de Floduc, el bufó de l’Esquerda i a continuació hi haurà una sessió de “Les fabuloses històries de l’Esquerda”. Durant el cap de setmana, en l’horari de visites del Museu, s’hi podrà veure la joia del Museu que enguany és un conjunt de fitxes de joc d’època ibèrica. El dimarts dia 18 de maig i d’11 a 13 h., el Museu també us convida a veure-les.

- Anar al web del jaciment de l’Esquerda

----------------
MUSEU DEL JACIMENT DEL CAMP DE LES LLOSES

16 de maig
Dia de portes obertes de 10 a 14h. A les 11h, presentació de la joia de l'any: el calderó de coure, descobriment, excavació i conservació. 

18 de maig
Esmorzar romà amb les escoles de Tona. Farem xapes amb dibuixos de la joia de l'any 

18 de maig a les 18:30
Presentació de la Guia de Museus i Col•leccions d'Osona al Centre Cultural Europeu de la Natura de Viladrau (v. web del CCEN)

- Anar al web del jaciment del Camp de les Lloses

-----------------
MUSEU DE LA TORNERIA, TORELLÓ
U na ruta per les masies de la Vall del Ges amb motiu del Dia Internacional dels Museus 

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, el Museu de la Torneria de la Vall del Ges organitza una ruta per les masies de la Vall del Ges. L’activitat tindrà lloc aquest diumenge, 16 de maig, a partir de dos quarts de 9 del matí. 

El Museu de la Torneria ha organitzat una sortida per conèixer set masies de la Vall del Ges: Puigdassalit, Calverons, Vinyoles, Targarona, El Viver, El Jolis i Puigroví. L’activitat tindrà un recorregut de nou quilòmetres amb parades a cada masia per observar l'arquitectura popular i per escoltar una breu ressenya històrica. La sortida tindrà lloc a dos quarts de 9 del matí a la plaça Vella (no cal inscripció), mentre que l’arribada a Puigroví està prevista entre la 1 i les 2 del migdia. 

La caminada és relativament llarga per la qual cosa es recomana anar ben preparat. Totes aquelles persones que tinguin problemes de mobilitat, podran desplaçar-se amb mitjans propis i retrobar-se amb el grup segons l’horari previst: Puigdassalit (8:50 h); Calverons (9:40 h); Vinyoles (10:30 h); Targarona (11:30 h); El Viver (12:35 h); El Jolis (13:20 h) i Puigroví (13:50 h). 

Per més informació cal adreçar-se al telèfon 93 850 54 98 o bé al web www.museudelatorneria.cat.

-----------------------
MUSEU DEL COURE, MASIES DE VOLTREGÀ
Jornada de portes obertes

Dia: 16 i 17 maig 2009, visites guiades a les 10:00h i 12:00h. Es prega confirmació prèvia.
Lloc: Museu del Coure i La Farga Group

- Anar al web del museu

-----------------
MUSEU DE L’ART DE LA PELL, VIC

El Museu de l’Art de la Pell, celebra el dia internacional dels museus essent present la  7ena  Mostra d’Entitats i Músiques de Vic, que tindrà lloc el dia 15 de maig  al Passeig Pep Ventura. 

Fa uns mesos, el museu va recuperar algunes de les màquines més emblemàtiques de l’antiga fàbrica Colomer Munmany. Entre les quals, cal destacar-ne la maqueta motoritzada en fusta que descriu el procés de l’adob de la pell; aquesta maqueta serà present a la Mostra d’Entitats tot i que habitualment es pot visitar al vestíbul del museu.  La maqueta es posarà en moviment, per mostrar el funcionament de l’antiga maquinària de l’adoberia. S’hi identifica una pila holandesa, unes molinetes, un bombo, una màquina de descarnar, una mola ponsa i uns nocs.

La maqueta es podrà visitar a la fira el dia 15 de maig i es realitzaran explicacions, a càrrec d’Emil Bayón, director del MAP, sobre el procés de l’adob de la pell. L’Horari de les explicacions serà a:  11 h, 13 h, 17 h, 19 h.
 
- Més informació del Museu d’Art de la Pell

---------------
MUSEU EPISCOPAL DE VIC
L'Oficina de Turisme de Vic i el MEV organitzen  una nova edició de “La nit dels Museus”

- Aquesta proposta cultural i turística tindrà lloc el dissabte, 15 de maig amb motiu del Dia Internacional dels Museus

“La Nit dels Museus” d’enguany consisteix en fer un recorregut guiat parlant de les llegendes i mites d’algunes obres del MEV i poder gaudir de l’acompanyament dels músics de l’Escola de Música de Vic. Aquesta proposta, que té el seu origen als Museus de França, gaudeix d’una gran resposta per part del públic, l’any passat més de 120 persones hi van participar.

Moltes obres d’art estan inspirades en llegendes, mites i d’altres històries que formen part de l’ imaginari de cada època. Conèixer què expliquen les obres ens permetrà  gaudir de les representacions tot escoltant els sons dels instruments en directe. En aquesta edició ens aturarem davant del Frontal d’altar de Santa Margarida de Vilaseca del s. XII, El Retaule de santa Maria Magdalena de Perella del s. XV, Tapís d’Hèracles lluitant amb l’hidra de Lerna del s. XVI i la Bacina representant l’Anunciació amb la cacera mística de l’unicorn del s. XVI.

Aquesta nova edició de “La Nit dels Museus”, organitzada pel Museu Episcopal de Vic (MEV) i l'Oficina de Turisme de Vic tindrà lloc el dissabte, 15 de maig, de les 20:30 h a les 22:00 h  amb motiu del Dia Internacional dels Museus.

El recorregut té una hora de durada i una capacitat màxima de 25 persones. Per aquest motiu s'han organitzat tres sessions que es desenvoluparan en horaris diferents per tal que tothom hi pugui assistir.  Els recorreguts són els següents: de les  20:30h a les 21:30h; de les 21:00h a les 22:00h i de les 22:00h a les 23:00h. L'entrada és gratuïta però cal reserva prèvia a l'Oficina de Turisme de Vic (telèfon 93 886 20 91).

- Anar al web del Museu Episcopal

---------------------
MUSEU INDUSTRIAL DEL TER, MANLLEU

JORNADA DE PORTES OBERTES
Lloc: Museu Industrial del Ter. Passeig del Ter, 2 (Can Sangles)
Hora: de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 19.00 h
Entrada gratuïta

- Anar al web del Museu Industrial del Ter