Torelló obre convocatòria per optar als horts socials

L’Ajuntament fa públic el plec de condicions per poder accedir a una de les 45 parcel•les.

Redacció osona.com
04 de maig del 2010

Aquesta setmana s’ha obert la convocatòria de presentació de sol•licituds per optar a una parcel•la dels horts socials que impulsa l’Ajuntament de Torelló. Les persones interessades han de presentar la sol•licitud amb la documentació que se’ls demana a les oficines municipals, fins al 20 de maig. 

El ple de l’Ajuntament del mes passat aprovar el projecte del servei d’horts socials, el seu reglament i el preu públic que s’ha fixat. Ara, s’ha obert el termini perquè totes les persones interessades a disposar d’un d’aquests horts puguin presentar la documentació requerida. 

Segons el reglament, per poder optar a un dels horts cal ser veí o veïna de Torelló, amb una inscripció al padró com a mínim amb tres anys d’antiguitat. D’altra banda, s’ha d’acreditar no tenir terrenys de conreu hortícola amb una superfície superior a 50 m2. En el cas d’entitats, cal que estigui inscrita en el registre municipal d’entitats de Torelló. 

Si hi ha més demanda de parcel•les de les disponibles, es farà un procés de selecció en base a diversos factors com ara estar a l’atur (1 punt), no percebre cap tipus de prestació econòmica (1 punt), estar jubilat o ser pensionista (3 punts) i el nombre de persones beneficiades (0,25 punts per persona). I en el supòsit d’entitats, els criteris són estar inscrita en el registre municipal d’entitats (1 punt), no disposar de cap altre terreny per a horta al municipi (1 punt), i objectius didàctics (1 punt). 

Per formalitzar la sol•licitud s’ha de presentar una instància específica sol•licitant l’adjudicació de la parcel•la (que es pot obtenir a les oficines municipals o a la web de l’Ajuntament); un certificat d’empadronament per demostrar una antiguitat en el padró de Torelló superior a 3 anys; una declaració jurada per demostrar que no tenen cap hort amb una superfície superior a 50 m2, que consta al revers del document de sol•licitud; una declaració jurada per acreditar que no cobren cap tipus de prestació econòmica, que consta al revers del document de sol•licitud; un certificat de convivència per acreditar el nombre de persones que viuen amb el sol•licitant; en el cas de jubilats i pensionistes, el document que cada any reben amb l’import de la pensió; en el cas de persones a l’atur, còpia de la tarja de l’INEM. Tot plegat acompanyat de l’original i fotocòpia del DNI i una fotografia de carnet. 

Els horts socials estan situats en una finca propera al Mas Cervià, en uns terrenys cedits per l’empresa Gestorelló. Per a la definició del projecte s’ha comptat amb la col•laboració de l’escola EFA Quintanes i Fundació Caixa Manlleu, alhora que la gestió dels horts serà compartida entre Gestorelló i l’Ajuntament. 

S’habilitaran una cinquantena d’horts i està previst que hi puguin accedir ciutadans i ciutadanes i també entitats. Per això, es destinaran 45 horts per als veïns i els cinc restants per a entitats. La superfície de les parcel•les oscil•la entre els 50/75 m2 en el cas d’horts per a ciutadans; mentre que les destinades a entitats tindran de 150 a 200 m2 de superfície. El preu públic fixat és de 50 euros/any en el cas d’usuaris particulars i de 100 euros/any en el cas d’entitats. 

Els contractes per a l’ús de la parcel•la seran per un temps limitat d’un any, tot i que es podran renovar anualment fins a un màxim de tres anys. Els titulars podran conrear hortalisses, verdures, fruiters i flors amb finalitat d’autoconsum, ja que la venda dels productes està expressament prohibida. Al mateix temps, s’hauran de complir de manera imprescindible les bones pràctiques agrícoles, ja que està prohibit l’ús de productes fitosanitaris i adobs químics; cal prioritzar espècies d’horta i les varietats locals més adaptades al clima de la zona i no utilitzar cultius transgènics; i cal seguir els criteris de l’agricultura ecològica.

Arxivat a