L’emergent sector porcí asiàtic visitarà l'Europorc

Filipines i Vietnam, països convidats del congrés vigatà.

Redacció osona.com
04 de maig del 2010

D'esquerra a dreta, Josep Maria Cervera de la Cambra de Comerç de Barcelona; Josep Burgaya d'IMPEVIC; Joan Font de Caixa de Manlleu i el director tècnic del congrés Europorc, Miquel Collell, durant la presentació de l’Europorc. Foto: ImpeVic  

El sector porcí asiàtic és “poc desenvolupat i molt domèstic” i veu la indústria catalana com un mirall. Per això, les cinc principals empreses de Filipines i les dues principals de Vietnam viatjaran a Vic aquest mes de maig per establir contactes amb la indústria catalana que és un dels clúster europeus “de primer ordre”. Els representants d'aquests països asiàtics participaran al Congrés Europorc que es farà a la capital osonenca els dies 12 i 13 de maig.

Aquests contactes internacionals estan incentivats pels governs d'aquests dos països que veuen en la carn de porc un aliment “saludable” i “rendible” per augmentar el consum de proteïna que els recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

En el cas de Vietnam viatjaran fins a Vic representants del seu ministeri d'agricultura. Josep Maria Cervera, director de l'àrea d'internacionalització de la Cambra de Comerç de Barcelona, considera que els governs d'aquests països han vist que, associat a la necessitat d'augmentar el consum de proteïnes, s'hi pot desenvolupar un sector que aporta “valor” a la seva economia. Des de la institució cameral veuen Àsia com una “aposta” de futur pel seu mercat potencial per aquest important sector de la indústria catalana.

L'any passat l'objectiu d'Europorc era establir contactes amb països europeus. Aquest any s'ha ampliat el marc perquè Àsia està donant, segons Cervera, taxes de creixement “del doble o el triple” de les que esta tenint la industria porcina en països europeus.

El director tècnic del congrés, Miquel Collell, explica que de les 100 milions de tones de carn de porc que es produeixen cada any al món, més de la meitat es produïda a Xina. Tot i això no hi ha a Àsia una gran industria porcina sinó que són porcs “de darrera casa”. Això comporta el fet de no tenir garantida la seguretat alimentaria. Per l'experiència que ha tingut Collell, per exemple, a porcs d'aquests països se'ls tracta amb medicina tradicional xinesa que pot servir per curar “un porc” però no “a tot un grup”.

Alimentació i antibiòtics, alguns dels eixos del certament

L'edició 2010 d'Europorc es farà el 12 i 13 de maig. L'alimentació, l'ús dels antibiòtics o el tractament que s'ha fet en les cuixes dels porc per crear un producte de valor afegit seran algunes de les temàtiques que es debatran al congrés. Aquesta cita congressista s'estructura amb dues matinals tècniques i dues tardes amb la presentació d'experiències pràctiques. També s'ha potenciat un programa de sessions paral•leles o la celebració d'algunes assemblees d'organitzacions vinculades al sector.

Miquel Collell, director tècnic, explica que com el congrés vol ser “una referència” al sud d'Europa. En aquest sentit, s'han establert col•laboracions amb les fires de Portugal i de la Bretanya francesa que tenen un “esperit similar” de cara a potenciar-se mútuament i promoure algun tipus d'activitat conjunta. Com que el sector porcí a travessa actualment per una crisi aquest any s'han mantingut els mateixos preus d'inscripció que en l'edició anterior.

- Programa de ponències
- Programa d'activitats paral·leles
- Inscripcions

-------------
NOTA DE PREMSA
IMPEVIC
9a edició del Congrés Europorc
 

El Congrés Europorc es perfila com la trobada professional de referència del sector porcí del sud d’Europa.

- Representants de Vietnam i Filipines es reuniran amb productors catalans.

Aquest dilluns al matí s’ ha presentat, en roda de premsa, la 9a edició del Congrés Europorc, a la sala Coll i Bardolet de l’edifici el Sucre, a Vic. La roda de premsa ha anat a càrrec de Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Josep M. Cervera, cap de l’àrea d’internacionalització empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Font, cap d’Unitat de Negoci de Caixa Manlleu, i Miquel Collell, director del Congrés Europorc.

L’Europorc, que amb la seva curta vida ja s’ha situat entre els congressos més importants i amb més projecció internacional del sector porcí, continua apostant per una nova dimensió i visió de futur a tots nivells en consonància al creixement que ha experimentat els darrers anys. Tot i que des de l’any 2002 s’ha treballat donant estructura al congrés i assentant les bases, tant pel que fa al format com a l’estratègia de posicionament, els canvis d’orientació que es van plantejar l’any passat i que es consoliden en aquesta edició han donat els seus fruits: un projecte sòlid, amb el suport incondicional del sector i que ja ha travessat fronteres. El Congrés Europorc es perfila com la trobada professional de referència del sector porcí del sud d’Europa.

Seguretat alimentària, bioseguretat i benchmarking

El congrés, transversal en concepte i execució, és “aplicat i aplicable” com bé el defineix el seu director, Miquel Colell. El contingut del programa  versarà, com en edicions anteriors, al voltant de tres grans eixos: les sessions generals, les sessions paral•leles i els contactes amb les associacions. Tres eixos que abordaran temes de creixent interès entre els professionals del sector i d’actualitat com:  la seguretat alimentària amb Carlos Abellán  -expert en productes alimentaris, condicions sanitàries i gran coneixedor de la legislació americana-  i Oriol Ribó -coordinador de les activitats de benestar animal de l’EFSA- ; els revolucionaris mètodes de la Bioseguretat de la mà dos grans preceptors com són Scoot Dee i Jean Michel Guillaume -eminències en veterinària i reputats consultors arreu del món- ; el Benchmarking, sessió magistral conduïda per David Thelwall o l’Extralabel, abordat des del punt de vista més pràctic per Antonio Palomo i Joaquím Bringas i el seu marc legal amb el subdirector general de Ramaderia del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquím Porcar.

La vessant més empresarial ens portarà a conèixer, de primera mà, com han aconseguit posicionar el pernil com a valor afegit amb representants del pernil ibèric, el pernil de Teruel i el pernil Duroc.

El programa es completarà amb les jornades paral•leles al congrés que, organitzades per l’ASFAC, ASSAPORC, GESFER, JARC i co-organitzades pel DAR, tractaran temàtiques tan diverses com les reduccions de la càrrega nitrogenada dels purins en funció de l’alimentació dels animals o les plantes de biogàs, entre d’altres. També es comptarà amb la presència de la directora general d'Agricultura i Ramaderia del DAR, Rosa M. Cubel.

Vietnam i Filipines, països convidats

Després de les satisfactòries valoracions del workshop entre productors catalans i empreses poloneses, enguany l’Europorc aposta fermament per donar continuïtat a aquesta experiència endegada l’any passat amb Vietnam i Filipines com a països convidats. Tal com ha explicat Josep M. Cervera en la seva intervenció “amb la celebració del workshop s’aconsegueix atraure compradors i institucions internacionals i afavoreix l’estratègia de creixement del congrés dotant-la de transcendència internacional”. Amb aquestes trobades empresarials, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Europorc busca afavorir l’establiment de col•laboracions, crear sintonies i obrir línies de negoci amb empreses catalanes. Juntament amb els màxims representants d’empreses de referència d’ambdós països, destacar la presència del Ministeri d’Agricultura i Ramaderia del Vietnam durant els dies del congrés.

L’acte de presentació l’ha tancat Josep Burgaya, que ha agraït el suport rebut per part del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya, Caixa Manlleu, la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona, patrocinadors, col•laboradors i de tot el sector porcí en general.

El Congrés Europorc -que va néixer amb la voluntat de reunir a Catalunya experts en el sector que poguessin aportar una visió global de la producció, comercialització i consum del sector porcí, així com la d’oferir al sector totes aquelles eines i elements necessaris per actualitzar i millorar la seva activitat- tindrà lloc els dies 12 i 13 de maig, a l’edifici el Sucre de Vic. 

Xavier Sala i Martín, Europorc 2009. Foto: Ajuntament de Vic
Arxivat a