ICV vol que Vic sigui «ciutat lliure de circs amb animals»

Els ecosocialistes presentaran una moció al pròxim ple. La presència del Circo Italiano ha precipitat la decisió.

Redacció osona.com
30 d'abril del 2010
Xavier Tornafoch, en la presentació de la proposta, ahir.
Xavier Tornafoch, en la presentació de la proposta, ahir. | ICV de Vic

Xavier Tornafoch, en la presentació de la proposta, ahir. Foto: ICV de Vic

Xavier Tornafoch, regidor d’ICV-EUiA de Vic presentarà al proper ple  municipal del 5 de maig una proposta per tal de declarar la ciutat de Vic “ciutat lliure de circs amb animals”. L’anunci sorgeix a partir de la presència a la nostra ciutat del Circo Italiano durant aquest cap de setmana i que ha tingut en captivitat a animals salvatges allotjats en gàbies diminutes i remolcs a la zona del Sot dels Pradals.

Pels ecosocialistes aquest és un espectacle impropi dels temps actuals i que va en contra del benestar dels propis animals. Tornafoch considera que “l‘Ajuntament ha d’afavorir i potenciar les conductes cíviques i de respecte de la ciutadania cap als animals, i no els espectacles que en perjudiquen i promouen una visió tergiversada i falsa dels animals, resultant fins i tot antieducatiu”.

Davant d’aquests fets, ICV de Vic demana que es posi fi aquestes situacions en el futur i que el consistori es sumi a les 23 ciutats que ja s’han declarat “ciutats lliures de circs amb animals” entre elles les quatre capitals catalanes, Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona. Tornafoch ha destacat que no es pretén prohibir la instal•lació dels circs en general a Vic, sinó només d'aquells que integren en els seus espectacles els animals salvatges.

--------------------------
Dossier de premsa. Anima naturalis
Catalunya lliure de circs amb animals

Perquè s´ha de prohibir els circs amb animals

La presència d’animals en els circs pertany al passat, al temps en el que els humans erem ignorants envers la resta d’espècies que comparteixen el nostre planeta. Això no obstant, en els últims 100 anys l’enteniment humà ha crescut; la ciència ens pot parlar ara sobre la intelligència d’altres espècies, els seus mitjans de comunicació, l’elaboració d’artefactes, cultura, llaços familiars i emocions. Estudis psicològics, ambientals i de comportament ens han ajudat a entendre el seu món. Amb aquest millor coneixement de la capacitat de sofriment amb les criatures amb les quals compartim la Terra, ja no es acceptable per a nosaltres l’abús dels animals en els circs, només per la nostra diversió. Aquest no hauria de ser el comportament d’una societat avançada i civilitzada.

Les organitzacions sòcies i collaboradores de AnimaNaturalis han estudiat els circs de tot el món, i AnimaNaturalis ha estudiat especialment el cas dels circs a Espanya. Hem observat durant anys com viuen els animals i com són entrenats.

Els nostres estudis han arribat a la conclusió, que la vida per als animals en els circs es de privació i sofriment; ells son privats de tot allò que fa la seva vida realitzada, plena. Els circs amb animals els aparten dels seus grups familiars, forçant-los a viure en petites i àrides gàbies on han de menjar, dormir i defecar tot en el mateix espai, o passar una gran part del dia lligats a cordes molt curtes, de menys d’un metre. Aquestes pràctiques son comunes al llarg de la indústria mundial.

A més, els animals de circ són freqüentment colpejats i castigats amb fuets per tal de fer-los obeir. Aquesta forma de tractar a aquests animals indefensos degrada la nostra societat.

Alguns descobriments clau d’AnimaNaturalis i ADI (Animal Defenders Internacional) de les pràctiques en circs a nivell mundial:

• Els cavalls i els ponies passen més del 96% del seu temps lligats amb petites cordes als estables o amarrats als remolcs. Els temps del xou, el que se’ls permet córrer, és molt limitat i escàs.

• Els tigres i els lleons passen entre el 75% i el 99% del seu temps enclaustrats severament en gàbies de 3x2 metres, on passen gairebé tota la seva vida. Les anomenades “gàbies d’exercici” (si les empren) són una mica més grans i el temps lliure pel seu gaudi és també limitat.

• Els elefants passen entre el 58% i el 98% del seu temps encadenats com a mínim per una pota, i generalment els encadenen per una davantera i una del darrera. La norma als circs és encadenar els elefants durant la nit, sigui en carpes o remolcs. Els recintes dels elefants als circs són inadequats i degut al règim d’encadenament, preparació pel xou, la actuació i els passejos, el temps que passen dintre és molt limitat.

• Els animals als circs pateixen un benestar pobre i llargs i extenuants viatges. Els períodes llargs d’encadenament, lligats o en gàbies, resulten en comportaments anormals que indiquen que aquests animals estan patint fruit de l’empobriment del seu medi ambient i les condicions inapropiades en les que viuen.

Conseqüentment, és essencial que es consideri la legislació per prohibir l’ús d’animals als circs itinerants.

Respostes i arguments per a preguntes recorrents

Aquestes respostes han sigut redactades segons el tipus de preguntes i dubtes que solen apareixer en qualsevol debat sobre prohibició de l’ús o exhibició d’animals salvatges als circs.

- Aquest tipus de prohibició en la utilització d'animals pot afectar als ingresos dels circs que es vegin afectats per aquesta mesura legal?

De cap manera. La Indústria Circense pot prosperar i augmentar l'assistència total sense estigma del sofriment dels animals. No es perdran llocs de treball, ja que la resta d'especacles també necessiten de personal qualificat per desenvolupar les tasques que es cal dur a terme.

- Mantenir animals als circs no és rendible en absolut: es gasten molts diners en la seva alimentació, cures diàries i en veterinaris, així com en el seu transport.

Circs mundialment reconeguts per la seva qualitat en l'espectacle i talent en els seus artistes com el Cirque du Soleil, no fan servir animals de cap tipus. El cas del Cirque du Soleil és clar: va arribar al nivell d'ingressos del circ Ringling Brothers (el circ més gran i famós del món) en només dues dècades, treball que a Ringling li ha pres més d'un segle. Altres exemples de circs que no fan servir animals són el Circ Cric (Premi Nacional de Circ de Catalunya 2005) o el Circ Gran Fele (Premio Nacional de Circo 2009).

Tan els circs com els animals poden beneficiar-se de l'eliminació dels actes amb animals.

- En cas de que no es prohibís l´ús d'animals, i que s’optés per aplicar millors controls pel benestar d'aquests animals, aportaria suficient benestar per als animals salvatges que estan als circs?

No. La llei de benestar animal rara vegada s'aplica i no existeixen regulacions específiques per les complexes necessitats dels elefants i altres animals salvatges en circs.

Cap aportació a l’entrenament, provinent d'aquests treballadors, és suficient per adquirir un nivell òptim de benestar per aquests animals. El confinament i la privació son inherents a l´entorn d'un circ ambulant, i això no pot ser resolt amb el personal d'entrenament.

Fins i tot amb la millor voluntat, les condicions d’existència d'un circ ambulant no poden proveir un nivell de benestar suficient, i la cria, que permetria expressar el seu natural comportament en un entorn físic i psicològic saludable, serien impossibles.

A més, el personal que treballa en circs amb animals no posseeix el coneixement ni les qualificacions necessàries referents a la conservació d'un alt nivell de benestar per als animals.
Els circs careixen d'infraestructures i facilitats pertinents per la implantació de mesures que assegurin el benestar dels animals.

- La visita d'un inspector ben format podria salvaguardar el benestar dels animals salvatges en circs ambulants?

No. La nostra experiència avala que els problemes que aquests inspectors podrien considerar com a rellevants acostumen a no succeir durant la inspecció, i els abusos reiterats en les vides dels animals (com és el confinament), no són considerats a criteri d'aquest tipus d'inspectors. A més, una visita amb avís anticipat pot ser motiu d'un canvi en les circumstàncies visibles d'aquests espais.

D'altra banda, si es porten a terme inspeccions a nivell local, això comportarà problemes de seguiment, amb diferents inspectors per a cada localitat, la qual cosa fa impossible dur a terme aquest tipus d’avaluacions.

- El circ és una oportunitat perquè els nens vegin en primera persona i de ben aprop als animals salvatges, cosa que suposa una valuosa experiència educativa?

No. Veure de prop a un animal salvatge en un circ no proveeix de cap mena de valor educatiu. En assistir a aquests espectacles i pagar l'entrada, ensenyem als nens i als joves la falta de respecte envers la naturalesa i la dignitat d'altres éssers vius, perquè els mostrem que és divertit presenciar els actes antinaturals i humiliants que els animals estan obligats a fer, atemorits per la violència dels seus entrenadors.

Als tigres no els agrada saltar entre cèrcols de foc, ni és natural per als elefants fer la vertical sobre les seves potes davanteres. Els animals mai no realitzarien aquests grotescs espectacles i maniobres cents o milers de vegades a l'any sense una constant amenaça de càstig.

Llistat de municipis a Catalunya declarats lliures de circs amb animals:

1. Barcelona
2. Lleida
3. Banyoles
4. Cabrera de Mar
5. Platja d’Aro
6. Castelldefels
7. Sant Joan de les Abadesses
8. Blanes
9. Moià
10. Castelló d’Empúries
11. Rubí (2009)
12. La Bisbal (2009)
13. Vilassar de Dalt
14. Girona (2009)
15. l’Escala (2009)
16. Sant Boi de Llobregat (2009)
17. Sant Quirze de Besora (2009)
18. Sant Cebriá de Vallalta (2009)
19.  Ripollet (2009)
20.  Tarragona (2009)
21.  Sant Adrià del Besós (2009)
22.  Sant Feliu de Guixols (2009)
23.  Mataró (2009)

Arxivat a