El ple de Torelló dóna llum verd als horts socials

El consistori aprova el servei, el reglament i el preu. Sessió de tràmit, aquest dilluns, on també s’ha canviat l'ordenança de trànsit i s’ha parlat de la ludoteca, el segon pavelló i el servei adaptat, entre d’altres temes.

Redacció osona.com
28 d'abril del 2010

NOTES DE PREMSA

AJUNTAMENT DE TORELLÓ
El ple de Torelló aprova el servei, el reglament i el preu dels horts socials
 

El ple de l’Ajuntament de Torelló, celebrat dilluns al vespre, va donar el vist-i-plau a l’aprovació definitiva del projecte d’establiment del servei públic d’horts socials. Així, es va aprovar establir el servei, el seu reglament i el preu públic que s’ha fixat per a la utilització dels horts. A partir d’ara, i quan hagin transcorregut els terminis reglamentaris, s’obrirà la convocatòria per adjudicar els horts. 

Els horts socials estaran situats en una finca propera al Mas Cervià, en uns terrenys cedits per l’empresa Gestorelló. Per a la definició del projecte s’ha comptat amb la col•laboració de l’escola EFA Quintanes i Fundació Caixa Manlleu, alhora que la gestió dels horts serà compartida entre Gestorelló i l’Ajuntament. 

Es calcula que es podran habilitar una cinquantena d’horts, que s’oferiran a tots aquells interessats que formulin la pertinent petició. El preu públic que es va fixar per a la utilització dels horts és de 50 euros/any en el cas d’usuaris particulars i de 100 euros/any en el cas d’entitats. 

Després de la tramitació administrativa s’obrirà la convocatòria per tal que totes les persones interessades puguin formular sol•licituds per optar a ser adjudicataris d’una parcel•la. 

En el decurs del ple, també es va aprovar l’ordenança de trànsit de Torelló que s’adequa als nous requeriments de la Llei de Seguretat Viària. En aquest sentit, es modifiquen les quanties de les sancions previstes per a les corresponents infraccions, les lleus fins a 100 euros, les greus 200 euros, i les molt greus 500 euros. A banda de preveure el disseny d’un sistema de notificació a l’infractor  més àgil i que admet la notificació per correu electrònic, també es planteja la possibilitat d’un període de 15 dies de pagament voluntari, amb un descompte del 50% per pagament avançat. 

D’altra banda, la regidora de Mobilitat, Cristina Sala, va avançar la campanya per fer que els camions i caravanes estacionin fora del nucli urbà, adreçant específicament aquests vehicles als polígons industrials. 

Finalment, el ple del consistori també va donar llum verda a altres temes, com ara una addenda al conveni de col•laboració entre l’Ajuntament de Torelló i el Consorci de la Vall del Ges, Orís i el Bisaura, per l’establiment de l’encàrrec de gestió del programa d’agents locals d’igualtat; al•legacions al Pla director urbanístic de les colònies del Ter; o la rectificació de l’acord del ple pel qual es va aprovar el text refós del Pla Especial Urbanístic del catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic i paisatgístic del terme municipal de Torelló.

------------------
ERC TORELLÓ
El regidor d'Esports diu que no està decidit que no es faci el segon pavelló al costat del Marta Mata

El portaveu d'ERC-AM Torelló, Jordi Casals, va preguntar al regidor d'Esports, Francesc Rivera (PSC), si ja estava decidit per part de l'equip de govern que es construiria un segon poliesportiu al costat de l'Escola-Institut Marta Mata, tal com havia anunciat l'alcalde Miquel Franch feia unes setmanes. Si era així, segons Casals, no tindria sentit treballar participadament el Pla d'Equipaments Esportius que s'ha iniciat, ja que la participació seria paper mullat.

Rivera va afirmar que només s'havia anunciat una reserva de sòl, però que un cop l'empresa encarregada hagi fet l'estudi, entre tots els participants del grup de treball del Pla d'Equipaments Esportius decidirien els acords.

Per Esquerra Torelló, si finalment el Pla d'Equipaments Esportius no s'acabés d'acordar amb el consens del grup de treball que s'ha creat (que de moment sols s'ha reunit una vegada), es podria tornar a repetir el fracàs que va viure la Comissió d'Equipaments d'entitats, el qual l'equip de govern del PSC en el darrer mandat va extingir practicant els fets consumats.

Bloc de Jordi Casals i Prat: Que la participació no sigui un esport de risc 

Irònic Lluís Sabatés: "En el desè aniversari de l'IES els hi podríem regalar una senyalització"

El regidor republicà Lluís Sabatés va recórrer a la ironia per demanar que d'una vegada per totes es senyalitzi correctament l'IES Cirvianum de Torelló, ja que en tot el municipi no hi ha una clara senyalització de com arribar a l'institut, que a més està en una zona perifèrica del municipi.
Sabatés va dir que el 10è aniversari que celebra enguany l'ES Cirvianum era un bon moment per homenatjar al centre educatiu amb una senyalització correcte. Ironia.

ERC demana que es plantegi fer més d'un districte escolar a Torelló

El grup municipal d'Esquerra, a través de Lluís Sabatés, va demanar a la regidora Flora Vilalta que es plantegin la possiblitat de crear més d'un districte escolar. La mesura vindria justificada per diferents motius, entre els quals el fet de facilitar una millor actuació en l'entorn de barri i pel fet que el municipi ja té unes dimensions considerables i compte amb diferents centres educatius de primària.

Flora Vilalta ha dit que és un tema a reflexionar-hi. 

Esquerra demana que es doti de lavabos públics els jardins de Can Parrella

Jordi Casals, d'Esquerra, va demanar en el darrer Ple que es trobi una solució de transició fins que no s'habiliti la caseta dels jardins de Can Parrella, ja que són un espai amb una concurrència important de gent gran, joves i quitxalla, i en canvi no hi ha cap lloc d'accés públic a prop on estigui disponible fer ús d'un lavabo públic.

Miquel Franch ha dit que fins que no es tregui la potabilitzadora, que no se sap quan ho decidirà l'ACA, no es podrà intervenir a la caseta del jardí, tal com està previst pel Pla de Barris. Tampoc ha accedit a prendre una solució de transició, fins que no s'arregli la caseta, tal com han demanat els republicans.

----------------------------------------
ICV-CdG DE TORELLÓ
ICV-CdG reclama la presència d’un acompanyant en el servei del transport adaptat

El grup d’ICV-CdG es va queixar que en els darrers temps, l’acompanyant que donava suport al conductor i als usuaris del servei de transport adaptat no feia aquesta funció, i va reclamar la necessitat de cobrir aquesta plaça amb personal que no depengui de solucions temporals com ara plans d’ocupació. Tenint en compte que el fet de cobrir aquesta plaça és responsabilitat de l’ajuntament i no de l’empresa concessionària, Montse Ayats va demanar que es busqués una solució definitiva que garanteixi que sempre hi hagi un acompanyant.

La regidora de benestar social Maria Àngels Casals va mostrar-se d’acord amb les demandes fetes per ICV-CdG i va manifestar la seva voluntat per trobar una solució sense donar, però, més detalls.

Marc Fontseré tira pilotes fora a l’hora de parlar de la implicació dels agents socioeconòmics en la promoció econòmica de Torelló

Després d’haver presentat, fa unes setmanes, les línies estratègiques en matèria de promoció econòmica de Torelló, el grup d’ICV-CdG va interpel•lar al regidor Marc Fontseré perquè expliqués com s’articulaven les relacions de la regidoria de promoció econòmica amb els sindicats i les associacions empresarials. El grup d’esquerres ha denunciat en diverses ocasions la inoperància de l’equip de govern a l’hora d’implicar tots els agents socioeconòmics en les polítiques de promoció econòmica del municipi.

El regidor Marc Fontseré va responsabilitzar a la manca d’organització de les petites organitzacions empresarials la pèrdua de contacte que “hi ha hagut aquests últims anys”. Respecte dels representants dels treballadors i de la no presència d’aquests a l’antic Gestiomat en els últims anys, Fontseré no es va manifestar.

El desmanec i la manca de criteris al Casc Antic de Torelló

La despersonalització, el desmanec, els nyaps i la provisionalitat que presenta el Casc Antic de Torelló, van fer que ICV-CdG demanés a l’equip de govern que defineixi d’una vegada per totes l’ús dels espais, les prioritats i les normatives que han de regir aquesta zona del nucli urbà i que, en base a això, s’hi col•loqui el mobiliari urbà que es cregui oportú. Actualment, les perspectives que ofereixen carrers com el de Mossèn Parassols i la plaça de la Vila, gustos estètics a banda, no conviden a la població a passejar-hi ni a sentir-se’l seu.

El regidor d’Urbanisme, Lluís Bassas, va reconèixer la manca de criteris (va fer servir la paraula “popurri”) i va posar com a fita la construcció de la nova plaça Nova per reordenar i normativitzar tot aquest espai.

Montse Ayats s’interessa pel futur de la Ludoteca

Davant l’entrada en vigor de la Nova Llei sobre les Ludoteques i l’evidència que l’actual Ludoteca no compleix les normatives que s’exigiran, la regidora Montse Ayats es va interessar per saber què es farà a partir d’ara.

El regidor de Joventut i Infància, Manel Romans (CIU), no va donar una resposta clara i va aprofitar per recordar que la Ludoteca té molt pocs usuaris. Ayats li va recordar que cal una major implicació de l’Ajuntament i va aprofitar per recordar que el seu grup no havia donat suport al trasllat de la Ludoteca al Parque (antic Casals d’Avis).

Montse Ayats reclama que s’informi a la ciutadania sobre els canvis en l’ordenança de trànsit

Davant de l’aprovació de la nova ordenança de trànsit de l’ajuntament de Torelló, el grup municipal d’ICV-CdG va manifestar la necessitat d’informar sobre les novetats a la població i, especialment, sobre els canvis més significatius com ara el fet que ara només es tindran 15 dies per pagar en període voluntari i, per tant, amb un descompte del 50% (fins ara es disposava de 30 dies).

La regidora de Seguretat Ciutadana, Cristina Sala (CIU), es va comprometre a fer-ne sense especificar-ne el procediment.

ICV-CdG proposa que els possibles excedents dels horts socials es destinin al banc d’aliments

A propòsit de l’aprovació del preu públic de les parcel•les dels horts socials i de l’obertura de la convocatòria perquè les persones i entitats que ho vulguin puguin tenir una parcel•la, ICV-CdG va manifestar la necessitat de fer-ne la màxima difusió perquè hi pugui accedir tothom i va reclamar la necessitat que hi hagi una persona que s’ocupi de la dinamització dels horts.

La regidora Montse Ayats també va convidar a l’equip de govern a trobar mecanismes per incentivar que els possibles excedents alimentaris dels usuaris de les parcel•les vagin destinats al banc d’aliments.

ICV-CdG reclama que el Departament de Política Territorial treballi al costat dels ajuntaments

ICV-CdG va donar suport a les al•legacions presentades per l’Ajuntament al Pla Director Urbanístic de les Colònies del Ter. La regidora Montse Ayats va mostrar la preocupació del seu grup davant la quantitat i la importància dels errors que presenta el Pla, on, per exemple, no es té en compte el pes i el paper de La Coromina, la colònia industrial més significativa de la població. Tot esperant que les al•legacions arribin a bon port, el grup d’esquerres va recordar que la Conselleria havia d’haver treballat amb la informació actualitzada i al costat dels ajuntaments.

ICV-CdG s’interessa pel Catàleg de Masies i Cases Rurals

Després de la petició de la regidora d’ICV-CdG sobre en quin punt es trobava el Catàleg del Masies i Cases Rurals, el regidor d’Urbanisme, Lluís Bassas (CIU) va manifestar que s’hi estava treballant i que ben aviat s’enllestirà.

Arxivat a