Seva proclamarà l’hereu i la pubilla de la Catalunya Central

En un acte que es farà el 8 de maig.

Redacció osona.com
12 d'abril del 2010

Seva acollirà la proclamació de l’hereu i la pubilla de la Catalunya Central 2010, en un acte que és portarà a terme el dissabte 8 de maig. La presentació s’ha fet aquest dissabte, coincidint amb els exàmens dels candidats i candidates.

La roda de premsa ha anat a càrrec de Meritxell Tió, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Seva; Jordi Bertran, delegat del pubillatge Local; Albert Prats, Hereu de Catalunya 2008; i Sara Carrasco, primera pubilla de Seva el 2004, que seran els presentadors.

Meritxell Tió destaca la importància de treballar, mantenir i potenciar les tradicions catalanes, tan al municipi com a la resta de la geografia catalana incidint de manera directa amb la tasca que porten a terme els diferents hereus i pubilles en el món del pubillatge.

Albert Prats i Sara Carrasco expliquen el desenvolupament de la jornada de dissabte , on els diferents nois i noies fan els exàmens per optar al títol d’hereu, fadrins, pubilla i dames de la Catalunya central.

Hi ha 13 candidates i 11 candidats, que pertanyen als municipis de la Pobla de Lillet, Avià, Puig Reig, Gironella, Navàs, Manresa, Navarcles, Sant Vicenç de Castellet, Sant Salvador de Guardiola, Súria, El Pont de Vilomara i Rocafort, Castellbell i el Vilar, Piera, Seva. La Valldan (Berga), Balsareny i Òdena enguany no presenten candidats.

Les proves constaven d’un examen escrit de 20 preguntes de cultura general, història i  actualitat, una redacció de 200 paraules amb la proposta de tres temes a escollir i una prova oral de cinc preguntes. Un cop les proves realitzades es recullen les votacions individuals de cada membre del jurat, es tanquen amb un sobre i el mateix dia de l’acte (8 de maig) és fa l’escrutini i la redacció de l’acte amb el nom dels premiats.

El jurat estava format per diferents delegats i regidors dels municipis exposats anteriorment.

Independent de les proves també s’han portat a terme les sessions fotogràfiques per fer la difusió, els parlaments dels representants que s’acomiaden i un piscolabis per cloure l’acte.

El programa

Jordi Bertran, delegat del pubillatge, se centra en l’explicació de l’acte del proper 8 de maig. Seva aquest dia acollirà a Hereus i Pubilles, regidors, delegats i alcaldes  de diferents municipis de Catalunya així com els candidats i candidates de la Catalunya central.

Els diables de Sabadell inauguraran la proclamació amb una posta en escena on el foc cobrarà vida. Seguidament serà Eugeni Villalbi i Godes, secretari de joventut de la Generalitat de Catalunya, qui farà el prego. Projeccions, parlaments, el comiat dels representants actuals entre els quals hi ha en Nil Oriol i Rifa, 1er fadrí 2009 del municipi de Seva, i la proclamació del nou hereu i pubilla dames i fadrins, seran algunes de les propostes que es podran gaudir aquest dia. L’acte es tancarà amb un sopar de gala al mateix municipi.

Bertran incideix en que aquest acte es finança amb les aportació ja estipulades de tots aquests municipis, com es fa cada any amb la població que li pertoca organitzar el certamen i que el funcionament de l’acte, de la ronda de sortides i protocols, estan regulats en un reglament intern del pubillatge de la Catalunya Central.

Seva des de que va iniciar ha obtingut diferents títols Nacionals i intercomarcals i el 2006 va organitzar la proclamació de l’Hereu i la Pubilla de Catalunya.