Flamenco.cat crea un directori per als artistes emergents

El portal, de referència al sector, es gestiona des de Centelles.

Marc Riera / ACN
04 d'abril del 2010

El portal flamenco.cat, dedicat a divulgar tota l'activitat del món del flamenc que es fa a Catalunya, ha creat un “espai de trobada” entre artistes novells del gènere i els promotors artístic i de sales. David Jiménez, de flamenco.cat, explica que plantegen potenciar un directori on la “pedrera” d'aquest gènere musical a Catalunya pugui donar-se a conèixer i establir així contactes amb la indústria i agents del sector.

El portal, nascut l'any 2008, es considera “consolidat”. En aquests dos anys, el seu principal perfil d'usuari és el d'un aficionat a la música, interessat en el flamenc, jove i que busca “descobrir” les noves propostes que es fan des del país.

Flamenco.cat es gestiona des de Centelles. A més de l'equip redactor també disposa d'un equip assessor format per persones especialistes en aquest gènere musical. El portal rep el suport de l'Institut Català de les Indústries Culturals.

Els dos responsables del portal, David Jiménez i Imma Asensio, consideren que el directori ha de servir per fer difusió del “viver” d'artistes flamencs que hi ha a Catalunya. Iniciatives formatives com l'ESMUC o els cicles de la sala Apolo són un exemple de l'activitat d'aquesta nova fornada d'artistes. Els responsables del portal consideren però que cal potenciar la difusió d'aquests artistes emergents aprofitant el potencial de la xarxa, especialment notòria en el camp musical. L'eina vol donar facilitats per trobar actuacions o contactes amb agents del sector però també per donar-se a conèixer als aficionats.

El projecte que ara es vol potenciar passa per crear un directori on cada artista pugui introduir les seves dades. A més de la informació bàsica i el sistema de contacte amb l'artista també s'hi poden adjuntar arxius de vídeo o d'àudio o imatges. Aquest directori que s'ha creat -i que ara es potenciarà i difondrà- està agrupat per cada un dels rols del flamenc com serien la guitarra, el ball, el cant o el “cajón”. L'objectiu es fer una xarxa interna –“al estil myspace però molt més simple”- que connectés emissor i receptor.

Els responsables d'aquest portal d'Internet consideren que després de dos anys, el projecte de crear un portal de flamenc amb Catalunya “com a marc de referència” està “assentat i consolidat”. El portal va néixer per “cobrir” la manca d'un lloc on consultar tota l'activitat flamenca del principat. Els seus responsables consideren que la funció pel que va ser creat s'està “acomplint”.

Per això el portal va introduint novetats. Entre les principals seccions del portal hi ha l'agenda, les notícies, un apartat destinats al festival del gènere, les sales i els “tablaos2 o la història d'aquest gènere musical a Catalunya. El portal publica informacions en català, castellà i anglès.

Des de flamenco.cat admeten que gràcies a l'onada d'artistes catalans reconeguts com Miguel Poveda o Mayte Martín, el flamenc català ha aconseguit una difusió i un prestigi internacional. Això s'ha notat també en el seu portal on, per exemple, han rebut peticions d'informació d'escoles o professors de flamenc catalanes des d'altres punts de fora de la geografia. Tot i que el portal també dóna informació d'aquests artistes de primer ordre –“especialment quan fan activitats a Catalunya”- aquest vol potenciar la difusió del flamenc emergent.

- Anar al web flamenco.cat

Arxivat a