L'Ajuntament de Vic valora el Mercat del Ram

Redacció osona.com
29 de març del 2010

Una roda de premsa de la regidora de Fires i Mercats, Mercè Vidal, ha servit per donar a conèixer el balanç positiu que l'Ajuntament de Vic fa del Mercat del Ram d'enguany. L’acte ha tingut lloc al recinte firal del Sucre, aquest diumenge a les 18:30 hores.

El concurs de cavalls àrabs i la presència de les energies renovables serien les fites destacades d'una fira que ha mantingut la xifra de visitants de l'any passat. Un 60% dels visitants provenien d’Osona (32% de Vic i 28% de la resta de la comarca), i el 40% restant d’altres comarques. S'han venut 15.000 entrades al recinte firal. També es van distribuir 40.000 invitacions.

El bon temps ha acompanyat durant tot el cap de setmana. No s'ha produït cap mena d''incidènt, segons ha informat la Guàrdia Urbana.

------------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

Milers de persones visiten el Mercat del Ram de Vic

- El Mercat del Ram ha tornat a apostar, un any més, pel sector agrícola i ramader amb la presència de més bestiar porcí, boví, oví i eqüestre

- L’horticultura i les energies renovables o la mostra de turisme han estat altres mostres que s’han potenciat

Un any més el Mercat del Ram de Vic ha estat una gran festa pel sector agrícola i ramader. Aquest diumenge, 28 de març, al vespre en la roda de premsa de valoració la regidora de Promoció Econòmica i vicepresidenta de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), Mercè Vidal,  explicava que “distribuir les activitats del Mercat en diferents llocs de la ciutat ens ha permès un any més repartir esponjar l’afluència de visitants i alhora, definir millor els espais de cada sector”. Vidal va mostrar-se molt satisfeta pels resultats de l’edició d’aquest any i va remarcar que “cal continuar apostant per la ramaderia i l’agricultura” i també “per les energies renovables per aconseguir una mostra més reeixida”.

El  nombre de visitants que ha rebut la ciutat durant aquests tres dies ha estat similar a la darrera edició, al voltant d’unes 200.000 persones. Pel que fa la procedència dels visitants, 60% han estat d’Osona –dels quals 26 % han estat vigatans i 34% de la resta de la comarca- i el 40% restant de la resta de Catalunya. D’altra banda, a la zona de pagament de l’espai firal s’han venut unes 15.000 entrades, xifra també similar a l’any passat.

Concursos, exhibicions, mostres i exposicions

Mentre a la plaça Major el dissabte a primera hora del matí hi tenia lloc la tradicional venda de llorers, palmons i palmes, a l’Ajuntament de Vic les autoritats del consistori vigatà iniciaven el recorregut inaugural del Mercat del Ram encapçalat per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal i el president de l’ImpeVic i segon tenint d’alcalde, Josep Burgaya.  Més tard, el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, s’incorporava al recorregut que va finalitzar amb el  lliurament de premis de la 28a edició del Concurs de Canals Porcines.

Aquest any el primer premi –un verro de genètica alemanya valorat en 3.000€– se’l va emportar la granja Cabanas de les Masies de Voltregà (Osona), el segon premi –un lot de llavores valorat en 2.000€– va ser per la granja Coromina de Gurb (Osona) i el tercer premi –un lot de productes Pfizer valorat en 1.000€– va recaure a la granja S.A.T. Godall d’Olius (Segrià).

Josep M. Vila d’Abadal va dir que aquest concurs “és una demostració de qui és el sector porcí i de cap a on vol anar” i va subratllar la importància del sector ramader al  Mercat del Ram assegurant que “és un mercat per la ramaderia i al servei del ramader”. Joaquim Llena  va remarcar que Vic “té capacitat i voluntat de continuar tenint fires ramaderes” assegurant que la ramaderia i la indústria que se’n deriva és la base de la nostra economia”. Josep Burgaya va reiterar la importància del sector agrari i ramader a la fira i va remarcar que el porcí “és un sector dinàmic i innovador, amb passat però amb molt futur”.

L’esforç i el treball diari del sector porcí va tornar a ser reconegut el diumenge a la tarda amb un acte de reconeixement dels 11 finalistes dels Premis Porc d’Or 2010, celebrats el novembre del 2009 a Vic.  

Una de les novetats d’aquesta edició ha estat la celebració del I Concurs Morfològic i Bellesa de Cavalls Àrabs que va comptar amb la participació de poltres, eugues i sementals de tot l’Estat. El Concurs de Pole Bending i Barrel Racing, una exposició de carruatges i diverses exhibicions i espectacles van ser altres activitats que es van dur a terme a la mostra eqüestre.

El Mercat del Pagès, una clara aposta per reivindicar els productes de qualitat i elaborats  a casa nostra, va ser un altre dels espais amb més concurrència de públic. L’atracció principal, tan per grans com per petits, va ser el bestiar en viu que aquest any comptava amb la representació de les dues races autòctones d’ovelles de Catalunya, una àmplia diversitat de races de vaca provinent de tot l’Estat i de França, i la mostra de les races de porcs mascles, truges, garrins i llavores.

Les mostres d’institucions i de turisme, l’exposició de maquinària agrícola i ramadera, la mostra d’automòbils també van despertar la curiositat de molts visitants. Pel que fa la mostra d’horticultura i energies renovables també va tenir molt èxit de visitants. Durant els tres dies també es van poder visitar les exposicions “Catalunya pagesa” i dels “Cartells el Mercat del Ram” de les darreres edicions. La proposta lúdica “Travessem el riu” va ser un punt de trobada per a molts nens i joves no es van voler perdre.

Com cada any la processó dels armats i el cant de l’Stabat Mater van posar el punt i final al Mercat del Ram.

Arxivat a