L’economista forestal i el conill, a les Jornades Tècniques Ramaderes

Ponències sobre la bioenergia, la nova gestió del bosc i trobada del sector cunícula, amb degustació inclosa.

Redacció osona.com
29 de març del 2010
Un moment de les Jornades Tècniques Ramaderes, aquest dijous.
Un moment de les Jornades Tècniques Ramaderes, aquest dijous. | Ajuntament de Vic

Un moment de les Jornades Tècniques Ramaderes, aquest dijous. Foto: Ajuntament de Vic

Les Jornades Tècniques d’aquest dijous, 25 de març, van cloure amb la presentació de l’”Estudi de viabilitat de la bioenergia a la comarca d’Osona”. L’acte va anar a càrrec d’Eduard Botey, conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal d’Osona, i de Xavier Clopés, cap del Servei de Gestió Forestal del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i l’enginyer forestal Xavier Solanes.

Eduard Botey va introduir l’Estudi assegurant que el bosc “és patrimoni de tots perquè d’alguna manera tota la societat se’n beneficia i per això cal treballar per garantir llarga vida als boscos de casa nostra”. En aquest sentit, Clopés va dir que  les mesures que s’apliquen als boscos “no poden ser improvisades” i va remarcar que aquest estudi “permetrà dirigir les futures accions al territori forestal de la comarca d’Osona”. Per la seva banda, Solanes, que va definir l’estudi com a “tècnic i complex però, alhora, sintètic i molt representatiu” va explicar que és un treball “ socioeconòmic ja que entén la biomassa com una possibilitat d’obrir nous mercats,  però sempre prioritzant la sostenibilitat”.

L’exposició de dos casos pràctics a partir de l’experiència de l’ús de la biomassa en un destrit-heating a la comarca d’Osona, concretament a l’hotel La Riba, i a la planta de cogeneració forestal de Sant Pere de Torelló van posar el punt i final a la primera part de la ponència dedicada a l’energia de bosc.

Després d’una pausa, l’expert en economia forestal Adriano Raddi va fer una retrospectiva del preu de la fusta als darrers anys explicant que “cal optimitzar recursos i logística per oferir un preu competitiu al mercat global”. Raddi va afegir que  “cal que el sector forestal esdevingui sector” per tal de marcar objectius comuns i dissenyar estratègies per aconseguir els reptes proposats.
 
”Nous reptes per a la sanitat cunícula a la comarca d’Osona”, “Perspectives de futur comercial de conreus herbacis”  són algunes de les ponències que es van programar per aquest  divendres, 26 de març, al matí. A la tarda un seguit de xerrades sobre la “Introducció del vehicle elèctric a Osona” van posar el punt i final les Jornades Tècniques d’aquest Mercat del Ram 2010.  Aquesta darrera sessió va començar a les 16:00 h i va comptar amb la presència de Mercè Vidal, regidora de Medi Ambient i vicepresidenta de l’ImpeVic.

- Les Jornades Tècniques Ramaderes, dijous
- Les Jornades Tècniques Ramaderes, dimecres

------------------------
NOTA DE PREMSA
Associació de Cunicultors d'Osona 

El conill també va tenir el seu protagonisme dintre del Mercat del Ram 

L’Associació de Cunicultors d’Osona va organitzar una jornada tècnica adreçada als professionals del sector, i un tastet dirigit al públic en general, amb el suport d’IMPEVIC i de l’Associació de Cunicultors de Catalunya.

Un dels objectius de la jornada va ser informar sobre els estudis sanitaris que s’estan fent a la comarca d’Osona i els reptes que es plantegen. Les exigències de la Unió europea en temes com higiene, sanitat i prevenció en les explotacions ramaderes comporten que les Agrupacions de Defensa Sanitària tinguin un paper important. Per altra banda, s’ha produït una forta reestructuració de les ADS.
A la jornada va participar activament Antoni Llach, Director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del DAR,  i Joan Arola Cap de l’Oficina Comarcal. 

El tastet va consistir en la degustació de conill cuinat de 30 formes diferents. Els primers de tastar-lo van ser el conseller de Ramaderia i l’alcalde de Vic, entre altres autoritats. Va agradar a tothom, per ser una carn saludable i de gran sabor.

- Fotos de l'acte
- Fotos de la degustació

Arxivat a