El sector oví i cabrum, i forestal, a les Jornades Tècniques Ramaderes

Els nous ajuts ramaders previstos pel 2010 tenen com a objectiu millorar la competitivitat, l’oferta i la qualitat de la carn.

Redacció osona.com
26 de març del 2010
Gema García i Oriol Franquesa, a la ponència \"Com munyim?\".
Gema García i Oriol Franquesa, a la ponència \"Com munyim?\". | Ajuntament de Vic

Gema García i Oriol Franquesa, a la ponència Foto: Ajuntament de Vic 

Els nous ajuts ramaders del sector oví i cabrum ha estat el tema central de la primera ponència d’aquest dijous, 25 de març, organitzada en el marc de les Jornades Tècniques que ha tingut lloc a les 10:30 h a la sala Sert de l’edifici el Sucre. Josep Burgaya, president de l’ImpeVic i 2n tinent d’alcalde, i Antoni Llach, director dels Serveis Territorials del DAR a la Catalunya Central han donat la benvinguda als assistents.

Burgaya ha remarcat que les Jornades Tècniques són “l’ànima del Mercat del Ram” alhora  “ajuden a millorar el sector agrícola i ramader de tota la comarca”. El president de l’ImpeVic ha agraït al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Acció Rural, i a totes les institucions, entitats i empreses que fan possible una nova edició d’aquestes Jornades. 

Antoni Llach ha felicitat a la ciutat de Vic per “apostar d’una manera tan clara pel sector agroalimentari i ramader” tant amb el Mercat del Ram com amb la fira Lactium i els Congressos Europorc i Eurovacum.

Tot seguit Joan Arola, cap de l’oficina comarcal de la delegació del DAR a Osona ha presentat els ponents Mili Voltes, cap del Servei d’ajuts al sector ramader del DAR; Llorenç Arnau, cap de Secció d’ajuts agroambientals i zones desafavorides del DAR,  i Ramon Bach, veterinari de l’Associació Nacional de Criadors de Raça Ripollesa (ANCRI).

Llorenç Arnau ha explicat els ajuts agroambientals per a la millora i foment de prats i pastures. Arnau  ha qualificat de “bones i amb previsió de creixement” les 525 sol•licituds que van ser demanades durant l’any 2009 les quals contemplen un total de 10.496 hectàrees de superfície. L’estat dels ajuts al sector làctic i l’estat dels ajuts per la producció de qualitat i de la carn d’oví i de cabrum són altres temes que ha introduït Mili Voltes.  

Ramon Bach ha conclòs la sessió explicant que el principal avantatge de la carn d’ovella de la raça Ripollesa respecte a les altres és que “infiltra greix amb molta rapidesa, per això la carn és més tendre i gustosa, i ha puntualitzat que l’associació ANCRI “no té ànim de lucre, es dedica a fomentar i millorar la raça d’ovella Ripollesa i a gestionar el llibre genealògic del mateix animal”.

Durant els dies del Mercat del Ram es podrà visitar una carpa dedicada exclusivament a dues de les tres races autòctones d’ovelles de Catalunya: la Ripollesa i la Xisqueta. La raça aranesa no hi serà present a causa de problemes logístics. Pel que fa les ovelles que faran les demostracions amb els gossos d’atura provenen de la granja Sant Joan Xic, de Gurb.

Les bones pràctiques de la munyida

“Com munyim?” és el títol de la segona conferència que s’ha fet aquest matí, a les 11:00 h a la sala Coll Bardolet de l’edifici el Sucre. Els ponents, Gemma García, assessora tècnica de seguretat alimentària, i el veterinari Oriol Franquesa han explicat als assistents les informacions específiques que han de tenir en compte els munyidors alhora de portar a terme el seu treball.

Les condicions de les sales de munyida i la revisió del material, les receptes mèdiques, el tractament animal, els controls lleters, la prevenció de malalties, el registre dels tractaments, les inspeccions i les rutines de munyida han estat alguns dels temes que s’han tractat durant la ponència.

A les 15:30 h d’aquesta tarda ha estat el torn de la xerrada “Una nova economia pel bosc”, i el bloc dedicat a la bioenergia forestal a la comarca. La presentació de les jornades ha anat a càrrec d’Eduard Botey, conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal d’Osona. A les 16:40 h Xavier Clopés, cap del Servei de Gestió Forestal del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, ha presentat l’”Estudi de viabilitat de la bioenergia de la comarca d’Osona”. A partir de les 17:30 h s’ha obert un nou bloc dedicat a l’economia forestal que ha finalitzat a les 19:00 h amb la taula rodona “Quin és el futur del nostre bosc?”.

- Les Jornades Tècniques Ramaderes, dimecres

Arxivat a