L’agricultura ecològica, eix central de les primeres Jornades Ramaderes

L’associació ASAJA i la Fundació Areté presenten els seus projectes. Els ajuts ramaders, la seguretat alimentària i la nova economia del bosc, temes d’avui.

Redacció osona.com
25 de març del 2010
D’esquerra a dreta: Joan Arola, Rosa Pruna i Josep Fatjó-Vilas, aquest dimecres al migdia.
D’esquerra a dreta: Joan Arola, Rosa Pruna i Josep Fatjó-Vilas, aquest dimecres al migdia. | Pere Tordera

D’esquerra a dreta: Joan Arola, Rosa Pruna i Josep Fatjó-Vilas, aquest dimecres al migdia. Foto: Pere Tordera

La presentació de la campanya d’ASAJA “Km. 0” va donar el tret de sortida a les Jornades Tècniques d’aquesta nova edició del Mercat del Ram aquest dimecres, 24 de març, a les 12:00 h a la sala Coll i Bardolet de l’edifici el Sucre de Vic. La presentació va anar a càrrec de la directora de l’associació ASAJA Rosa Pruna i va comptar amb la presència de Josep Fatjó-Vilas, vicepresident d’ASAJA i de Joan Arola, cap de l’oficina d’Osona del DAR.

“Km. 0” és una iniciativa que promou l’etiquetatge dels productes de proximitat així com també els establiments comercials i els restaurants de diferents punts de Catalunya adherits a la campanya. L’objectiu és informar al consumidor de quins productes estan conreats i collits al territori català, ajudar i recolzar l’agricultura i la ramaderia del país, reduir despeses de transport, donar llocs de treball i preservar el territori.

Pruna va assegurar que “conèixer l’origen dels productes és un dret dels consumidors” i va continuar dient que aquest projecte “és una garantia de qualitat i dóna valor afegit als productes de casa nostra”. La directora d’ASAJA va concloure que “en països com Itàlia o França ja han iniciat la campanya i està funcionant molt bé i, estem segurs que aquí també serà un èxit”.

L’agricultura ecològica va ser el tema central de la segona ponència programada ahir dimecres. La xerrada, que va tenir lloc a les 18:00h a la sala Coll Bardolet de l’edifici el Sucre, va anar a càrrec de Toni Canadell, de Jardí Viu i Lluís Casas, educador social i director del Centre Especial de Treball Areté. La presentació d’aquesta ponència va comptar amb la presència de Mercè Vidal, vicepresidenta de l’ImpeVic i  regidora de Medi Ambient. Vidal va assegurar que aquella conferència era de gran importància perquè estava estretament relacionada amb “els horts urbans de Vic que potencien cada vegada més l’agricultura ecològica, és a dir, l’agricultura que no utilitza productes químics ni nocius”.

Canadell va explicar que en la jardineria i l’horticultura ecològica “es busca integrar estètica i espais útils del tot diferents” i també “s’intenta aconseguir el sistema reproductiu de l’agricultura en el seu estat natural”. Després d’exposar motius ètics i estètics per adoptar aquest tipus de cultiu, va fer referència a la salut que va qualificar de “bàsica i necessària”. Segons Canadell, una poma convencional pot tenir fins a 30 components químics diferents fins que l’usuari se la menja.

El Centre Especial de Treball Areté és una fundació que promou la inserció laboral i social de persones amb malaltia mental. La fundació treballa amb persones amb almenys un 33% de discapacitat, ja sigui física o mental.

Els treballadors del Centre elaboren productes destinats a la jardineria i l’horticultura ecològica mitjançant l’aprofitament de productes residuals. La taula de cultiu adaptada a persones amb mobilitat reduïda és “el producte amb més valor social, per aquest motiu estarà exposat durant el Mercat del Ram” va puntualitzar Casas. La taula de cultiu adaptada al Mètode Gaspar Caballero de Segovia és el producte estrella que fa la Fundació. Casas va assegurar que “aconsegueix una minimització del consum d’aigua, alhora, és una experiència agradable i de foment a l’alimentació saludable”.

Avui dijous, 25 de març, la jornada es desenvoluparà a partir de tres grans blocs temàtics. Al matí, les sessions se centraran en els nous ajuts ramaders DUN 2010 sobre l’oví i el cabrum, com també de si es muny de manera correcta. A la tarda, en canvi, es parlarà sobre la bioenergia i l’economia forestal de la comarca d’Osona. La presentació d’aquesta segona jornada anirà a càrrec de Josep Burgaya, president de l’ImpeVic i  segon tinent d’alcalde, i Antoni Llach, director dels Serveis Territorials del DAR a la Catalunya Central.

Arxivat a