Els Mossos desallotgen un campament antiMAT i tallen els accessos

Redacció osona.com
24 de març del 2010

Imatge del control muntat a tocar del campament. Foto: osona.com

Actualitzat, dimecres a les 19:30 h
Cas tancat

El desallotjament ha finalitzat amb èxit cap a mitja tarda, segons han informat els Mossos d’Esquadra. No hi ha hagut cap detenció. El secretari judicial ha citat a declarar als activistes.

----------------------

Actualitzat, dimecres a les 16:30 h
Menys de 10 activistes


Els Mossos d’Esquadra han explicat a Osona.com que a l’àrea hi havia menys de 10 activistes. Alguns d’ells, segons sembla, estan enfilats a dalt  dels arbres en posicions molt complicades la qual cosa fa molt difícil el seu desallotjament.

La policia autonòmica també ha desmentit que hi hagi hagut tres detinguts, tal com s’havia informat a mig matí (segons fonts properes als activistes).

------------------------
Actualitzat, dimecres a les 14:00 h
Controls i talls en diferents punts

Un periodista d'Osona.com, circulant per camins forestals amb un vehicle tot terreny, ha pogut evitar els principals controls de Mossos i arribar a menys de dos-cents metres del campament. En aquest punt, ha estat interceptat per una patrulla de la policia autonòmica, que l'ha obligat a abandonar la zona.

Els agents li han indicat que si persistia en la seva intenció d'accedir al campament per fotografiar el desallotjament, com que ja havia estat avisat, els agents "actuarien d'una altra manera", en referència a una probable detenció.

El motiu adduit seria el risc físic existent per a les persones que participen en l'operació, ja que s'hi utilitza maquinària pesant. El grup operatiu de la zona estaria sota el comanament d'un intendent, que és qui ha refermat la prohibició d'accedir-hi.

Els agents d'aquest últim control s'han interessat per saber com la premsa s'havia assabentat del que estava passant.

Els Mossos han fet portar algunes màquines per intentar desbrossar el camí. Foto: Adrià Costa

---------------
Actualitzat, dimecres 13:20 hores
Els Mossos tenen problemes d'accés, diuen

El cap del comandament dels Mossos ha explicat als periodistes destacats a Sant Hilari que la mateixa policia autonòmica està tenint molts problemes per accedir a la zona, i que un vehicle seu  ha estat a punt de bolcar. A més, diu que hi ha trampes i arbres caiguts que podrien haver col•locat els mateixos activistes per, precisament, complicar l’accés. Els Mossos estan portant al lloc algunes màquines per intentar desbrossar el camí.

Els Mossos, tallant l'accés a la carretera, prop dels Vivers tortadès. Foto: Adrià Costa

El mateix cap policial ha justificat la negativa a deixar passar per raons de seguretat, ja que el camí seria perillós per la integritat dels periodistes. Preguntat si es podia fer el tram a peu (d’uns 5 km), també ha negat aquesta possibilitat sense donar massa explicacions.

Els Mossos d’Esquadra han pres nota del nom i el mitjà de tots els periodistes destacats al lloc.

--------------
Actualitzat, dimecres 11:30 hores
L’operació, fruit d’una ordre judicial

Els Mossos d’Esquadra de Girona han explicat a Osona.com que el desplegament policial s’ha fet en base a una ordre del Jutjat de Santa Coloma de Farners. El portaveu dels Mossos desconeix si aquest ordre ha estat fruit d’una denúncia o no. L'alcade de Sant Hilari, en declaracions a RAC1, ha donat suport als activistes.

Preguntat sobre el per què de la tallada de carretera i de l’accés dels periodistes al lloc dels fets, el portaveu ha apuntat que el dispositiu s’ha pres per mesures de seguretat. “El cap que dirigeix l’operació deu considerar oportú tallar l’accés per motius de seguretat”, ha reblat.

Per altra banda, un portaveu del Departament d’'Interior s’ha expressat en una línia semblant tot i que ha negat “instruccions” de la conselleria  de no permetre el pas dels periodistes. Les fonts responsibilitzen la decisió al comandament que porta a terme el desallotjament i ho justifica per uns suposats “motius de seguretat”.

Diversos periodistes, entre ells els un redactor d'Osona.com, estan intentant arribar als llocs del fets, camp a través.

----------------
Publicat, dimecres 10:00 hores
Tres detinguts, de moment

Un important desplegament de Mossos d'Esquadra està desallotjant en aquests moments el campament contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT)  que portava uns mesos instal•lat en una zona boscosa de la comarca de la Selva, dins del municipi de Sant Hilari Sacalm, molt a prop de Vilanova de Sau. A l’indret, desenes d’activistes porten cinc mesos de resistència dalt dels arbres, nevada inclosa.

Es desconeix quin procediment empraran els Mossos d’Esquadra per una operació complexa, delicada i difícil. Els agents estan arribant a la pista afectada a peu, carregats amb motxilla i camp a través.

De moment se sap que hi ha tres persones detingudes. La carretera que accedeix al lloc, prop dels Vivers Tortadès, està tancada pels Mossos. La policia autonòmica no deixa accedir a ningú al lloc dels fets, inclosos els periodistes. Osona.com té un fotògraf desplegat a la zona.

- Notícies publicades sobre la protesta

Tot i les queixes dels periodistes, els Mossos no han deixat accedir al campament. Foto: Adrià Costa

------------
Els mossos desallotgen els anti-MAT que vivien penjats als arbres d'un bosc de Sant Hilari Sacalm per frenar la línia 
ACN // 24.03.2010  10.43 h    
  
Sant Hilari Sacalm (ACN).- Els Mossos d'Esquadra han començat aquest matí el desallotjament d'un grup de joves anti-MAT que des del passat mes d'octubre ocupaven un bosc de Sant Hilari Sacalm (Selva). Els joves havien acampat a la zona i dormien penjats als arbres per evitar així la construcció d'una torre de la MAT que s'ha de fer en aquest terreny. Els agents s'han adreçat al bosc amb una ordre judicial sota el braç que requereix que els terrenys quedin lliure ja que, pròximament, les màquines haurien de començar a treballar per continuar amb el procés de construcció de la línia. Els mossos han confirmat que en arribar al lloc s'han trobat joves tant dormint als arbres com també a un campament arran de terra.

El desallotjament del joves, entre una dotzena i una vintena vinguts d'arreu de Catalunya però també d'altres punts de l'Estrat i Europa, no està essent fàcil. Els joves estaven preparats pel moment en què la policia els volgués fer fora i havien excavat túnels subterranis i aixecat trinxeres per poder mostrar una resistència passiva durant el màxim de temps possible. “El desallotjament serà molt llarg i complicat, més que qüestió d'hores serà d'algun dia perquè el campament està preparat per viure als arbres i des d'allà plantejar resistència”, ha explicat el portaveu de la plataforma No a la MAT, Pasqual Aguilar.

Els Mossos d'Esquadra han encerclat la zona i barren el pas tant als periodistes com als simpatitzants dels joves a més de dos quilòmetres d'on s'està produint el desallotjament “per raons de seguretat”. Fonts properes als joves anti-MAT han explicat a l'ACN que els Mossos d'Esquadra han aconseguit endur-se dins un vehicle tres dels joves que estaven al campament.

Des del passat mes d'octubre, aquests joves van aixecar un campament estable en aquest bosc que, segons ha explicat Aguilar, ja és propietat de Red Eléctrica ja que ha estat expropiat del seu anterior propietari. El portaveu de la plataforma anti-línia ha explicat que aquest tipus d'accions són noves a la península Ibèrica però estan arrelades a punts d'Europa com Gran Bretanya. “Es tracta de crear campaments estables davant d'infraestructures que es volen fer, per mostrar oposició”, ha indicat.

El nucli estable del campament està format per entre 12 i 20 joves que han tingut adhesions temporals de joves dels entorn durant aquests mesos. “Han viscut tota la tardor i hivern en condicions meteorològiques molt dures, però són joves i amb experiència a la vida al bosc”, ha relatat Aguilar.

Segons ha explicat el portaveu de la plataforma, les torres de la MAT en aquesta zona ja estan aixecades i el cablejat “s'està apropant”. Per això, entenen que el desallotjament ha començat aquest dimecres per tal d'alliberar els terrenys i que Red Eléctrica pugui continuar amb els treballs. “Sabem que les empreses subcontractades estan treballant fins i tot els festius i que els manen la pressa perquè acabin les obres”, ha explicat.

El desallotjament ha començat a primera hora d'aquest matí i es preveu que s'allargui durant les pròximes hores de la tarda.

El Col•legi de Periodistes de Girona i el de Barcelona han fet arribar als Mossos d'Esquadra una queixa formal per haver impedit als periodistes “desenvolupar la seva feina informativa amb llibertat”.

- Enllaç al web del Col·legi de Periodistes

Agents de Seguretat privada també eren presents a la zona, on ha anat maquinària pesant per desmuntar el campament. Foto: osona.com

Aquesta és la torre més propera al campament, en una imatge captada a les 13:10 h d'avui dimecres. Foto: osona.com

Els Mossos han identificat a totes les persones que volien accedir a la zona. Foto: Adrià Costa