Toni Strubell ven Reagrupament

El ponent parla a Vic de la importància de les eleccions del 2010 pel futur del nostre país.

Redacció osona.com
22 de març del 2010
Toni Strubell
Toni Strubell | Xevi Mas

Foto: Xevi Mas

“Les eleccions del 2010. Una oportunitat que no podem deixar passar”.  Aquest és el títol de la xerrada que l’escriptor i coordinador del Secretariat de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell,  va pronunciar el passat divendres, 19 de març, a Vic.  Strubell va parlar sobre la importància que tindran aquests plebiscits pel futur del nostre país i ho va enllaçar amb la regeneració democràtica que Reagrupament promulga.  L’acte va ser a  la seu de la Unió Excursionista de Vic.

Aquesta és la segona conferència del cicle organitzat per Reagrupament Osona i que té per objectiu mostrar les raons i els arguments a favor de la independència de Catalunya. “Amb les xerrades s’intentarà donar arguments que facilitin la comprensió dels motius, les necessitats i la viabilitat de la independència del nostre país i alhora es mostrarà que aquesta és necessària i, sobretot, possible”, expliquen des de la formació.
 
Foto: Xevi Mas

Toni Strubell

Neix a Oxford l’any 1952, fill d’anglès i catalana. Fa la carrera de Llengües Romàniques (francès, català, castellà) a la Universitat d’Oxford (1971-1974). L’any 1978 es desplaça a Olot on crea un programa a Ràdio Olot. L’any 1981 es desplaça a Euskadi, on treballa a la Universitat de Deusto (seu de Donostia) on imparteix classes de Filologia Anglesa. També ha donat i organitzat cursos a la Universitat Catalana d’Estiu (“Pensament mític” el 1994 i “País Basc” 2001) i sobre Traducció a l’Escola Oficial d’Idiomes de Gipuzkoa.

L’any 1988 comença a col•laborar a El Punt de Girona, on ha escrit centenars d’articles, i per al qual realitzà el joc educatiu El Savi l’any 1994 (22.000 exemplars venuts) i les Efemèrides, publicades a partir de 1998. Als primers anys 90 realitza diverses col•laboracions per a la BBC de Londres, la Ràdio Pública Australiana i les revistes El Temps i Presència.

L’any 1996 publica, juntament amb Carles Llorens i Josep M. Solé i Sabaté, “Sunyol, l’altre President afusellat”. A la primavera de 1997 publicà l’assaig “El cansament del catalanisme” (La Campana). L’any 1998, contractat per l’Editorial Barcanova, fa un volum de l’Antologia Oficial La Col•lecció del Centenari del FC Barcelona, sobre “Les Penyes del Barça” i l’any 2000 publica la biografia sobre el teòric del catalanisme d’esquerres, “Josep Roca i Ferreras i l’origen del nacionalisme d’esquerres”. També ha estat coautor d’una guia de Catalunya publicada en anglès i del llibre “Exercir l’autodeterminació”.

Darrerament ha publicat una sèrie de llibres col•lectius com “L’autoestima dels catalans. Un valor a recuperar” (2005) amb V. Alexandre, Q. Gibert… i “Les mentides del PP” (2003 Angle). Va publicar “Un català entre bascos” (2006 La Campana) . Ha preparat un treball sobre la memòria històrica col•lectiva amb la UB. També ha publicat una obra de teatre, “Isabel 5 hores”, sobre la primera sindicalista catalana Isabel Vilà i ha impulsat la redacció i tramesa d’un Nou Missatge als Irlandesos, que fou lliurat al Consolat irlandès de BCN. Actualment treballa en una antologia dels articles i discursos del teòric del nacionalisme català Josep Narcís Roca i Farreras. Ha participat en diverses edicions de les Jornades de Llengua i literatura catalanes.

L’any 1990 entra a formar part de l’executiva d’ERC com a representant per les comarques de Girona. L’any 1996 forma part de la directiva dels Amics de Josep Sunyol i organitza un homenatge a Josep Sunyol a Guadarrama en ocasió del 60è aniversari del seu afusellament. L’any 2000 organitzà un homenatge a Lluís Companys a Irún que aplegà 4.000 persones. També va participar en la creació de la Comissió de la Veritat a València (2007). Acaba de publicar el llibre “El moment de dir prou. La manifesta incompabilitat amb Espanya” (Ed. Pagès,  prologat per Francesco Cossiga.

Actualment és coordinador del Secretariat de la Comissió de la Dignitat. Toni Strubell treballa actualment a la Universitat de Deusto (Seu de Donostia) i escriu a El Punt. Va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2003.

- Anar al web de Reagrupament Osona

Foto: Xevi Mas 
Arxivat a