Josep Anglada, al jutjat

El líder de Plataforma per Catalunya ha declarat fa pocs minuts davant del titular del Jutjat número 4 de Vic per la comissió d'un presumpte delicte d'incitació a l'odi durant la campanya de les muncipals 2007. Anglada ha negat els fets.

Quico Sallés
19 de març del 2010
Josep Anglada a la sortida del Jutjats de Vic
Josep Anglada a la sortida del Jutjats de Vic | QS/Osona.com
Josep Anglada a la sortida del Jutjats de Vic Foto: QS/Osona.com

Josep Anglada ha tornat a trepitjar els jutjats. A les 9 del matí d'aquest divendres el titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Vic ha pres declaració al líder de Plataforma per Catalunya (PxC) per aclarir un presumpte delicte de racisme, contemplat al Codi Penal.

La causa és un fulletó distribuït durant la campanya de les eleccions municipals del 2007 i atribuït a Plataforma per Catalunya (PxC). Un díptic que ja va obrir un judici de faltes sense més conseqüències, però que ara l'Audiència de Barcelona, com a resposta a un recurs, entén que podria ser delicte. Segons els recurrents, l'Audiència Provincial interpreta que els fulletons poden haver vulnerat l'article 510 on es considera delicte l'odi i la discriminació a persones per raons d'origen o religió i que contemplen un càstig penal. En cas d'una sentència condemnatòria, la pena màxima que es pot aplicar en aquests casos és de fins a tres anys de presó i la inhabilitació per presentar-se a les eleccions.

A la sortida de la declaració, l'advocat de l'acusació particular, Antoni Iborra, ha afirmat que Anglada "ha negat els fets" i ha intentat l'estratègia d'encolomar el mort al Joan Carles Fuentes, regidor per Vic de la formació política. Per Iborra, "Anglada és responsable perquè era el director de campanya i el fulletó era “injuriós” i “fals”. Per tant, la responsabilitat també recau en Josep Anglada, atesa la interpretació d'Iborra.

En la mateixa porta dels jutjats, Anglada, acompanyat dels regidors per Vic Marta Riera i Joan Carles Fuentes, i del seu advocat Gómez Rovira, ha atribuït el reobertura del cas a una "conspiració". "És curiós que el dia 13 de març em proclamin candidat a la presidència de la Generalitat, el 15 el president Montilla afirmi que no em vol al Parlament, i el 16 l'Audiència dicti una interlocutòria", ha argüit Anglada.

Per altra banda, el portaveu de PxC a Vic, s'ha mostrat "tranquil i confiat", i que en cap cas veu la possibilitat que "l'inhabilitin". "Que el poble de Catalunya estigui tranquil, seré candidat a presidir la Generalitat", ha reblat. Pel que fa a la concreció del cas, el regidor de PxC, ha titllat el fulletó "d'irònic" i ha insistit que davant el jutge que "no hi tenia cap responsabilitat".

Osona.com ha enraonat amb el seu advocat Gómez Rovira qui ha deixat clar que la petició no prosperarà. "És molt difícil qualificar com un delicte de racisme i incitació a l'odi un fulletó" i ha assegurat que la causa "tard o aviat s'arxivarà".

Expectació mediàtica i protestes

La declaració d'aquest matí als Jutjats ja convocat un gran nombre de mitjans de comunicació i diversos col·lectius que lluïen pancartes contra les idees que difon Plataforma per Catalunya. A més, hi havia una notòria presència policial amb unitats antiavalots.
 
Interpretacions

El novembre del 2007, el titular del jutjat número 4 de Vic va resoldre que el pamflet que va repartir el regidor Joan Carles Fuentes, tal i com va reconèixer ell mateix en seu judicial, no era constitutiu de delicte sinó d'una falta perquè el pamflet no incentiva “de manera directa” a delinquir.

En la interlocutòria, el jutge assegurava que el fulletó va ser redactat per “alguna persona de l'àmbit de la formació PxC”. El jutge deixava clar que la declaració del Fuentes on assegurava que se'l va trobar a la bústia i va decidir encarregar les fotocòpies perquè el considerava “positiu electoralment”. El jutge considerava que aquesta versió era de “dubtosa credibilitat”

- Més informació del cas

Manifestants contra PxC a la porta dels Jutjats controlats per agents dels Mossos d'Esquadra. Foto: QS/Osona.com
Arxivat a